Kışın sağlıklı yemekler yapmak istiyorsan doğru yerdesin. Senin için kışın yapabileceğin sağlıklı yemeklere bu yazıda yer verdik. İşte onlar!



Kış ayları bağışıklığın kolayca düştüğü ve hastalıklara daha çabuk yakalanabildiğimiz zamanlardan. Dolayısıyla bu zamanlarda bağışıklığı güçlendirmek için iyi bir şekilde beslenmek gerekiyor. Mevsim sebzelerini tüketmek, C vitaminini eksik etmemek bağışıklığın korunması noktasında önemli. Soğuyan havalarla birlikte içini ısıtan yemekler yaparak bağışıklık sistemini güçlendirmen önemli. Peki yapabileceğin kış yemekleri nelerdir? Soğuk mevsim günlerinde sağlıklı ve dengeli beslenebileceğin ve bağışıklığını koruyabilen için sağlıklı yiyecekler tüketmen gerekiyor. Haydi gel kış mevsiminde sağlığını korumana yardımcı olacak sağlıklı kış yemeklerinin neler olduğuna birlikte bakalım.



Kış Aylarında Ne Yenir?


Kışın sağlıklı yemekler hazırlayabilmek için doğru malzemelerin seçilmesi önemlidir. Özellikle mevsim sebzelerini bu aylarda sıklıkla kullanmalısın. Kış mevsiminde öne çıkan sebze ve meyveler; brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pırasa, kereviz, portakal, mandalina, greyfurt, nar, elma ve armut gibi besinleri sıklıkla tüketmelisin. Tahıl ve baklagiller arasında ise; bulgur, yulaf, karabuğday gibi lif oranı yüksek tahıllar başta olmak üzere mercimek, nohut, kuru fasulye gibi proteini yüksek besinlerin de tüketilmesi gerekiyor. Bağışıklığı desteklemesi için zencefil, zerdeçal, karabiber ve kimyon gibi baharatları da yemeklerin içine dahil ederek şifa deposu yiyecekler hazırlayabilirsin. İşte kış aylarında sağlıklı yiyecekler



1.Sebze Çorbası




Kış yemekleri çeşitleri arasında bulunan sebze çorbası, kış sebzelerini kullanarak yapabileceğin bir şifa deposu. Haydi gel nasıl yapıldığına birlikte bakalım.



Malzemeler




  • 2 adet patates

  • 2 havuç

  • 1 soğan

  • 2 dal pırasa

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 su bardağı sıcak su

  • 2 yaprak fesleğen

  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 3 su bardağı tavuk/et suyu (isteğe bağlı) 



Yapılışı




  • Havuç ve patatesin kabuklarını soyarak iri bir şekilde doğra.

  • Ardından pırasaları güzel bir şekilde yıka ve ince olacak şekilde dilimle.

  • Havuç, patates ve pırasayı doğradıktan sonra bir tencere içine tereyağı ve zeytinyağını koy ve eritmeye başla. Eriyen yağların üstüne soğanları doğra ve önceden doğramış olduğun pırasaları ekle. Birkaç dakika soğan ve pırasaları kavur.

  • Soğan ve pırasa kavrulduktan sonra havuç ve patatesleri ekleyerek 4 ila 5 dakika soğanlarla birlikte kavurmaya devam et. Dilersen tuz ve karabiberi bu aşamada da ekleyebilirsin.

  • Tüm sebzelerin kavurma işlemi tamamlandıktan sonra tavuk/et suyunu ve sıcak suyunu ekle ve tencerenin kapağını kapat.

  • Kısık ateşte havuç ve patatesler yumuşayana kadar pişir.

  • Malzemeler yumuşadıktan sonra blender yardımıyla malzemeleri ez ve püre haline getir.

  • Taze fesleğenleri doğra ve en son kış sebzesi çorbasının içine ilave et. Afiyet olsun!





2.Tencerede Kış Güveci




Sağlıklı yemek yemek istiyorsan kış güvecin mutlaka denemelisin. İşte tarifi!



Malzemeler




  • 500 gram tavuk göğsü (isteğe bağlı etle de yapılabilir)

  • 2 adet havuç

  • 2 adet patlıcan

  • 2 adet kabak

  • 1 adet soğan

  • 2 diş sarımsak

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Yarım su bardağı sıcak su

  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası

  • 1 çay kaşığı karabiber ve tuz



Yapılışı




  • İlk olarak soğanı küpler halinde doğramakla başlayabilirsin. Ardından sarımları da ince ince doğra.

  • Ardından tavukları iri parçalar halinde kes.

  • Havuçların kabuğunu soyduktan sonra halka şeklinde doğra. Patlıcanların kabuklarını alaca olacak şekilde soy ve kabaklarla birlikte havuçta yaptığın gibi halka şeklinde doğra.

  • Malzemelerini hazırladıktan sonra derin bir tencereyi ocağa koy. Ardından zeytinyağını ekle ve tencereyi kızdır. Soğan ve sarımsakları ekleyerek kavur. Ardından tavuk göğsünü de ekleyerek yüksek ateşte kavurmaya başla.

  • Ardından salça, dilimlenmiş sebzeler, sıcak su ve baharatları ekleyerek tencerenin kapağını kapatarak sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişir.

  • Sebzeler yumuşadıktan sonra lokum tadındaki güveci servis edebilirsin. Dilersen üstüne ince ince kıydığın maydanozları da ekleyebilirsin. Afiyet olsun!





3.Fırında Kereviz




Sağlıklı akşam yemeklerinde yapabileceğin bir diğer tarif ise fırında kereviz oluyor.  Peki bu lezzetli yemek nasıl yapılıyor, haydi gel birlikte bakalım.



Malzemeler




  • 2 adet kereviz

  • 2 diş sarımsak

  • 1 tutam maydanoz

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 2 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

  • 2 çay kaşığı pul biber

  • 1 çay kaşığı köri

  • Yarım çay kaşığı karabiber



Yapılışı




  • İlk olarak kerevizleri küp küp doğra ve haşla.

  • Derin bir kase içine zeytinyağı, kör, toz biber, pul biber, sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştır.

  • Yapmış olduğun zeytinyağlı sosun içine önceden küp küp doğrayıp ve haşladığın kerevizleri zeytinyağlı sosun içine dök ve güzelce harmanla.

  • Harmanladığın kerevizleri yağlı kağıt serdiğin fırın tepsisi üzerine ser ve pişirme kağıdı ile üstünü de kapat. Önceden 190 derede ısıttığın fırında at ve 30 dakika pişir.

  • Kerevizler pişerken üstüne serpmek için kaşar peynirini hazırla.

  • 30 dk sonra fırında kızaran kerevizlerin üstüne serp. Maydanozları da ekledikten sonra servis edebilirsin. 


Dilersen Süper Gıdalar ve Süper Olumlu Etkileri blog yazımıza da göz atabilir, gıdaların nasıl bir etkisi olduğunu öğrenebilirsin.