Sosyal medyada yalnızca birkaç dakika gezindiğinde hemen fark edebileceğin bir şey var. Herkes lezzetli yiyecekler bulmanın peşinde. Takip edilen isimler genellikle gezip gördükleri yerlerle beraber, karşılarına çıkan dikkat çekici menüleri de dünyayla paylaşıyor. Dünyanın 10 ayrı ülkesinden mutlaka görmen gereken restoranları araştırdım. Tüm lezzet deneyimlerin için şimdiden afiyet ve yüksek etkileşimli paylaşımlar diliyorum.

Mirazur, Fransa


2019 yılında birçok yemek otoritesinin favorisi olan Mirazur ile başlayalım. Fransa’nın Menton şehrinde doğal lezzet anlayışını benimseyen restoran, kendi bahçesinde yetiştirdiği ürünlerle katıksız bir lezzet deneyimi sunuyor.

 

Eleven Madison Park, Amerika Birleşik Devletleri




 


Madison Avenue'deki Eleven Madison Park her gün 10’a yakın farklı seçenek sunan akşam yemeği menüsüyle dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra şık barında sunduğu küçük atıştırmalıklar ve geniş kokteyl menüsüyle New York akşamlarına lezzet katıyor.




Noma, Danimarka





 

Noma, DanimarkaKopenhag’ın başarılı yeni nesil restoranlarından Noma! Uğradığın döneme göre deniz ürünleri, sebze yemekleri veya orman lezzetleriyle meşhur Noma, dünyanın en prestijli restoranlarından biri olarak kabul ediliyor.


 


The Fat Duck, İngiltere





 

Sadece ismi ve moleküler gastronomi ürünü yemekleriyle değil, 16. yüzyıldan kalma bir yapıda hizmet vermesiyle de dikkat çeken bir restoranda sıra. The Fat Duck, Londra’nın hemen batısında, Berkshire’da bulunuyor. Farklı ve daha önce hiç denenmemiş lezzetler, uzun saatler boyunca burada büyük bir keyifle keşfediliyor. 




Asador Etxebarri, İspanya


Bir gezginin en rahat edeceği yerin Anboto Dağı eteklerinde bulunan ıssız bir restoran olduğunu söylemem biraz şaşırtıcı olabilir. Menüye göz attıktan sonra ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın. Kırsal bir bölgede kurulmuş olan Asador Etxebarri, temiz havası ve ateşte pişen etleriyle iştahları her zaman kabartmayı başarıyor.




Den, Japonya 


Konukseverliğin sanatı! Bu iddialı tanımlama tabii ki bir Japon restoranı için yapılabilirdi. Den, Tokyo’da, menüsünde geleneksel Japon yemeklerine yer veren çok özel bir restoran. Hayatın boyunca tatmadığın lezzetleri, adını bile bilmediğin deniz ve kara canlılarından sağlayan bu şık mekân, sınır tanımayanlar için mükemmel bir tercih.




Pujol, Meksika


Mexico City’deki Pujol, olağanüstü lezzetleri güzel bir mekân tasarımıyla sunuyor. Sezonlara göre değişiklik gösteren menüsünün yıldızıysa, pişirilmek için hazırlanması yaklaşık 1500 gün süren mole madre.




Boragó, Şili


Şili’nin en büyük kenti ve başkenti olan Santiago’da bulunan Boragó hem Şili’nin hem de listenin zirvesine oynayan mekânlardan. Restoran, bölgenin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini doğal malzemeler kullanarak gün yüzüne çıkarıyor. 




Gaggan, Tayland


Listenin belki de en otantik noktası olan Gaggan, Tayland’ın başkenti ve birbirinden ilginç lezzetlerin merkezi Bangkok’ta. Gaggan, muhteşem atmosferi ve inanılmaz lezzetleriyle bir efsaneye dönüşmüş durumda. 




Mikla, Türkiye


Türkiye’den de bir öneri vermeden bu listeyi tamamlamak olmaz. İstanbul’un en güzel manzaralarından birine karşı kurulan Mikla, Anadolu yemekleri alanındaki başarısıyla ün kazanan Mehmet Gürs’ün ustalık projesi. Şef Gürs, hazırladığı her tabakla Türkiye’yi uluslararası lezzet kâşiflerine tanıtıyor.