Sevilen lezzetlerden arasında olan beyaz çikolatanın nasıl yapıldığını hiç düşündün mü? İşte beyaz çikolata hakkında merak ettiklerini senin için derledik. Keyifli okumalar!

Dünya çapında en sevilen yiyecekler arasında olan çikolata pek çok farklı çeşidiyle raflarda yer alıyor. Farklı damak tatlarına hitap eden çikolata çeşitleri damakları şenlendiriyor. Yetişkin çocuk fark etmeksizin her yaştan kişinin gözdesi olan çikolata çeşitleri arasında beyaz çikolata bambaşka bir lezzet ile karşına çıkıyor. Sütlü ve bitter çikolatalardan sonra en çok tercih edilen çikolata çeşitlerinden olan beyaz çikolatalar lezzet ve içerik anlamında da diğerlerinden ayrılıyor. Geleneksel çikolata yapımında kullanılan kakao tozu beyaz çikolatalarda yerini kakao yağına bırakıyor. Yapımında süt tozu, şeker ve vanilya da kullanılarak hafif renkli ve kremsi bir lezzet ortaya konuluyor. İçeriğinde kakao kullanılması çikolatanın nasıl beyaz olduğuna dair düşünceleri akıllarda canlandırsa da farklı içerikler ile birleştiğinde beyaz çikolata ortaya çıkıyor. Peki beyaz çikolata nasıl yapılıyor, haydi gel beyaz çikolatanın eşsiz lezzetinin nasıl oluştuğuna birlikte bakalım.



Beyaz Çikolata Nedir, İçerisinde Neler Vardır?




Beyaz çikolatanın yapılışına geçmeden önce beyaz çikolata nedir, sorunu cevaplayarak aradan çıkaralım. Beyaz çikolata, tıpkı diğer çikolata çeşitleri gibi kakaodan üretilen fakat ana bileşenleri ve rengi açısından farklılaşan bir çikolata çeşidi olarak karşına çıkıyor. Kakao tohumlarından elde yağ ve süt tozu gibi malzemeler ile üretiliyor. İçerisinde kakao tozu olmaması nedeniyle daha açık bir renge sahip olan beyaz çikolata pek çok kişinin tarafından sevilerek tüketiliyor. İlk olarak 1930’lu yıllarda Milkybar adıyla Avrupa’da piyasaya sürülüyor. 1945’li yıllara gelindiğinde bu farklı lezzet geliştirilerek birçok damak zevkine hitap etmeyi başarıyor. Beyaz çikolata içeriğinde; kakao yağı, süt veya süt tozu, şeker ve vanilya bulunuyor. Bu temel bileşenlerinin yanında üreticiler ek olarak aroma katacak malzemeler de ekleyebiliyor. Böylece beyaz çikolatanın tadı zenginleşerek birçok farklı seçenek ortaya çıkıyor.  Beyaz çikolata kendine özgü lezzeti sayesinde tatlılarda, atıştırmalıklarda ve pasta süslerinde kullanılabilir.



Beyaz Çikolata Yapılışı




Beyaz çikolata nasıl yapılır, merak edilen sorular arasında yer alıyor. Beyaz çikolata yapımı normal çikolata yapımına benzer bir yol izliyor. Fakat kullanılan malzeme ve oranları değişiyor. Beyaz çikolatanın lezzetli bir kıvam alması için malzemelerinin oranlarının verildiği miktarda kullanılması oldukça önemli. Lezzetli bir beyaz çikolata içerisinde bulunması gereken malzemeler ve oranları şu şekilde sıralanabilir:


  • %20 oranında kakao yağı

  • %14 oranında kuru madde (süt kreması ve tereyağı)

  • %3,5 oranında süt veya süt tozu

  • %55 veya üstü şeker ya da tatlandırıcı 


Verilen miktarlar genel standartlar olup Türkiye, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, Kanada, İsviçre ve Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın pek çok yerinde geçerli oranlardır.  Tüm bu ürünler bir karıştırıcı içerisinde karıştırılarak sıvı hamur kıvamı elde edilir. Ardından çikolata kalıpları içerisine dökülür. Kap içerisinde katılaşan hamur kalıp çikolata görünümüne kavuştuktan sonra paketlenir.
 
Beyaz çikolata yapımında bu üç temel madde dışında isteğe bağlı olarak fındık, badem gibi kuruyemiş ya da çikolata parçacıkları veya meyce parçacıkları da eklenebilir. Beyaz çikolata yapımı oldukça basit olup istersen evde kendin de yapabilirsin. Üstelik kendi yaptığın beyaz çikolata hazır olarak satılan çikolatalardan daha sağlıklı yapabilirsin. Hazır beyaz çikolata yapımında rafine şeker kullanılıyor olup, sen istersen bal, pekmez, pancar şekeri gibi doğal tatlandırıcılar kullanabilirsin.



Evde Beyaz Çikolata Yapımı




Sevilen çikolata tatları arasında olan beyaz çikolata evde yapılabilen lezzetler arasında. Sen de evde beyaz çikolata yapımı için aşağıda verilen malzemeleri tamamlayabilir ve yapılış adımlarını izleyerek kendi beyaz çikolatanı yapabilirsin.

Malzemeler




  • 50 gram kakao yağı

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

  • 5 yemek kaşığı süt tozu

  • Yarım çay kaşığı vanilya özütü

  • 1 tutam tuz



Yapılışı




  • Benmari usulü olarak yapılan bu tarif için ilk olarak bir tencere içerisin su koyup kaynatmalısın. Ardından cam bir kap seçip kaynamış su solu tencerenin üzerine yerleştirerek tarifi uygulamaya başlayabilirsin.

  • Su dolu tencere üzerinde kap içerisine kakao yağını koyarak benmari usulü erit. Eriyene kadar karıştırman erime işlemini hızlandıracaktır.

  • Eriyen kakao yağı içerisine süt tozunu ele ve homojen olacak şekilde karıştır.

  • Ardından pudra şekerini de elekten geçirerek ekle ve karıştırmaya devam et.

  • Son olarak vanilya özütü ve bir tutam tuzu da ekleyip hiçbir topaklanma kalmayacak şekilde birkaç dakika karıştır.

  • Hoş bir aroma ve kıvam geldikten sonra karışımı kalıplara dök ve oda sıcaklığında soğumaya bırak. Dilersen kalıba döktüğün çikolatayı buzdolabına da koyabilir ve donma işlemini hızlandırabilirsin.

  • Hazırladığın çikolata soğuduktan sonra parçalara ayırarak tüketebilirsin.


Beyaz çikolata yapmak için gerekli malzemelere A101.com.tr üzerinden ulaşabilir, Tıkla Kazan butonuyla %1 Paracık kazanma şansını yakalayabilirsin.  Çikolata kalıbı bulmakta zorlanıyorsan N11.com üzerinden rahatlıkla bulabilir %4’e varan Paracık kazanabilirsin.



Beyaz Çikolatanın Faydaları




Beyaz çikolatanın da tıpkı diğer çikolatalar gibi çeşitli faydaları bulunuyor. Her ne kadar bitter veya sütlü çikolata gibi yüksek kakao değerlerine sahip olmasa da belirli açılardan sağlığı olumlu bir şekilde etkileyebiliyor. Beyaz çikolata faydaları şu şekilde sıralanabilir:


  • Beyaz çikolata içerisinde kafein bulunuyor. Kafeinin vücutta kan dolaşım sistemini uyarmak gibi bir etkisi bulunur. Böylece vücut gün içerisinde canlılık kazandırıyor.

  • Diğer çikolataları oranla kafein miktarı az olan beyaz çikolata çocuklar tarafından kullanıma uygun çikolata çeşitleri arasında yer alıyor.

  • İçerisinde tanen olarak bilinen bir bileşene sahip olan beyaz çikolata anti-inflamatuar etkiye sahip. Böylece deri üzerinde oluşan bozukluklar ve yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlıyor.

  • Beyaz çikolata aynı zamanda deri rahatsızlıklarına da iyi geliyor.

  • Stere karşı etkili bir tercih olan beyaz çikolata aynı zamanda mutluluk hormonu olan serotonin salgısında da artışa neden oluyor. Böylece ruhsal sağlık açısından da olumlu etkileri bulunuyor.

  • İçerisinde bulunan kakao yağı sayesinde antioksidan açısından zengin olan beyaz çikolatanın bağışıklık sistemine de olumlu etkileri bulunuyor.


Sen de aşırıya kaçmadan beyaz çikolata tüketerek sağlığına olumlu etkilerde bulunabilir, gün içinde enerji depolayabilirsin. Pek çok farklı tarifin içine bu tatlı lezzeti ekleyebilir, dilersen Enfes Pasta Tarifleri blog metnimizi inceleyebilir, pasta içerisinde beyaz çikolatayı kullanabilirsin.



Beyaz Çikolata Ve Diğer Çikolatalar Arasındaki Fark Nedir?




Beyaz çikolata yapılışı, lezzeti ve malzemeleri açısından bitter ve sütlü çikolatadan ayrılıyor. Dolayısıyla beyaz çikolata ve diğer çikolatalar arasındaki fark şu şekilde özetlenebilir:


  • Beyaz çikolataları diğer çikolata çeşitlerinden ayıran esas fark içerisinde kakao tozunun olması. Bunun yerine kakao yağı ile üretilen bu beyaz lezzet kakao tozunun içerisinde yer alan besin ve minerallerden az miktarda yararlanılıyor.

  • Bitter çikolata ile farkları arasında kakao tozu oranı ön planda yer alıyor.  Beyaz çikolata kakao yağı ile yapılırken bitter çikolata içerisinde bulunan yoğun miktarda kakao tozu, lezzet ve besleyicilik anlamında iki çikolatayı birbirinden ayırıyor.

  • Sütlü çikolata ile içerisinde yer alan süt miktarı etkili oluyor. Beyaz çikolata içerisinde bir miktar barındırdığı süt tozu ile öne çıkarken sütlü çikolata, kakao tozu ve süt miktarı ile beyaz çikolatanın önüne geçiyor.

  • Tüm bunların yanında antioksidan açısından da diğer çikolata çeşitlerine oranla daha az antioksidana sahip olması ile de farklılaşıyor.