Hızlı bir şekilde kalori yakmak istiyorum ama hangi egzersizi yapmalıyım bilmiyorum, diyorsan tam sana göre bir egzersiz türü mevcut: Spinning. Günümüzün en popüler spor ve egzersiz çeşitlerinden biri olan spinning için detaylara haydi gel birlikte bakalım.

Spinning nedir, sorusu son zamanların en çok karşılaşılan soruları arasında yer alıyor. Gözde sporlardan biri olan spinning bir diğer ismiyle spinning bike, sabit bir bisiklet üzerinde yapılan tempolu bir egzersiz olarak biliniyor. Kalori yakmada etkili bir spor olan spinning ile sen de hızlı bir şekilde forma girebilirsin. Spor salonlarında çoğunlukla belirli bir grup ile birlikte yapılan bu egzersiz isteğe bağlı olarak da tek başına yapılabiliyor. Spinning egzersizi dikey formda olan kondisyon bisikleti ile yapılıyor. Güçlü bir kardiyo antrenmanı olarak da bilinen spinning, yağ yakımını hızlandırıyor. Vücudu hızlı bir şekilde forma sokan bu egzersiz, her ne kadar faydalı olsa da dikkat edilmesi gereken birkaç unsuru da içerisinde barındırıyor. Sen de ritmine ayak uydurarak antrenmanlara katılmak ve fazlalıklarından kurtulmak istiyorsan dikkat etmen gerekenler aşağıda yer alıyor.
 

Sağlığına Dikkat Et


Hızlı tempoya sahip bir egzersiz olan spinning hareketleri, uzun süre ve dikkatsizce yapıldığında kalbin aşırı yorulmasına neden olabilir. Dolayısıyla bilinçsiz yapılan spinning egzersizleri kalbi yoracağı için ciddi bir kardiyovasküler rahatsızlığın varsa dikkat etmen gereken egzersizlerden biri olabiliyor. Bu tarz bir rahatsızlığın olması durumunda ise sana özel bir spinning programı ayarlanabiliyor. Bu nedenle spinninge başlamadan önce rahatsızlığın varsa bu durumu dile getirmen önemli.
 

Sana Özel Spinning Programı


Sana uygun doğru bir spinning programını uygulaman oldukça önemli. Uygulanacak olan programın vücut dayanaklılığına ve performansına göre belirlenmesi son derece dikkat etmen gerekenler arasında yer alıyor. Dolayısıyla ilk etapta basit programlarla başlayıp zamanla programını ağırlaştırabilirsin. Unutma, egzersizlerini kendini aşırı yormadan ve uygun spor ekipmanları ile yapmaya çalışmalısın.
 

Isınmayı Unutma


Spinninge başlamadan önce mutlaka ısınmalısın. Herhangi bir sakatlık yaşamamak, aynı zamanda kasları harekete geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler arasında. Spinninge başlarken ilk 5 dakika ısınma turu yapılıyor. Dilersen bu etapta da vücudunu egzersize hazırlayabilirsin. Bu tür ısınma egzersizlerini yapmayı unutma. Tüm bunların yanında rahat hareket edebileceğin spor kıyafetlerine sahip olman önemli.

 
Bisikletini İyi Ayarla


Sabit ve dikey bir formda tasarlanmış kondisyon bisikletleri spinning egzersizinin en önemli parçalarından biri. Dolayısıyla doğru bisiklet seçimi ve bisikletin sana uygun olarak ayarlanması dikkat etmen noktalar arasında. Sele yüksekliğinin ve gidonun kendi boyuna ve rahat ettiğin pozisyona göre ayarlanması gerekiyor. Böylece egzersiz sırasında hızlı veya ayağa kalkman gereken hareketlerde olası düşmelerin önüne geçebilirsin. İdeal bir duruş ve denge için sele yüksekliğini kalça kemiğine gelecek şekilde ayarlayabilir, gidonu da sele ile paralel olacak şekilde konumlandırabilirsin.
 

Kendini Kötü Hissettiğinde Ara Ver


Spinning dersi genellikle grupça yapılan bir egzersiz türü olup belirli bir programa göre ilerleniyor. Her ne kadar gruba ayak uydurmak gerekse de nabzın fazla hızlandığında veya düzensizleştiğini hissettiğinde yavaşlamalı ya da ara vermelisin. Nabzın normale döndükten ve kendi iyi hissetmeye başladıktan sonra gruba ayak uydurabilirsin.
 

Su İçmeyi Unutma


Spinning sırasında susuz kalmamak da önemli noktalardan bir tanesi. Tempolu bir egzersiz olmasıyla birlikte yağ yakımı hızlanacağı için egzersiz esnasında ve öncesinde de yeterli miktarda su içmek gerekiyor. Böylece ders sırasında susuz kalmayarak egzersizleri doğru bir şekilde yapabilirsin. Bunun yanında spinning egzersizleri kimi zaman uzun sürebiliyor. Bu nedenle tuvalet ihtiyacın olduğunda da küçük bir mola vermeyi ihmal etme.
 

Egzersiz Sonrası Streç Yapın


Egzersiz öncesi ısınmak ne kadar önemliyse egzersiz sonrası soğuma ve streç yapmak da bir o kadar önemli. Egzersiz sonrası soğuma hareketleri ve streç yapmak nabzın ve nefesin düzene girmesini sağlıyor. Aynı zamanda kaslarının esnekliğini arttırabilir ve sonrasında oluşabilecek ağrıların önüne geçebilirsin.
 

Doğru Pozisyonda Olduğuna Dikkat Et


Spinning yaparken ideal pozisyonu bulmak da son derece önemli. Doğru pozisyonda olmak kaslarının etkili bir şekilde çalışmasını sağlarken aynı zamanda ağrı yaşamamanı da destekliyor. Böylece vücut formunu, doğru pozisyonlarda egzersizlerini yaparak koruyabilirsin. Bu sayede sağlık açısında da ideal postüre sahip olabilirsin.
 

Hızını Ayarla


Spinning egzersizlerin sırasında eğer grup dersinde değilsen hızını kendine göre belirleyebilirsin. Bu noktada dikkat etmen gereken, uzun süre boyunca yüksek hızda pedal çevirmemen. Uzun bir süre hiç yavaşlamadan yüksek hızlarda pedal çevirmek, aşırı yorgunluk ve ağrılara neden olabiliyor.
 

Egzersizlerini Düzenli Bir Şekilde Yap


Spinning egzersizlerinin haftada 2 kez düzenli bir şekilde yapılması öneriliyor. Antrenmanlar günlük 30 dakika ile 80 dakika arasında sürüyor olup kondisyon, performans ve dayanıklılığa bağlı olarak bu aralıklarda gerçekleşiyor. Bu süre değişkenlik gösterebiliyor.
 

İster Evde İster Spor Salonunda Yapabilirsin


Spinning grup dersi şeklinde yapılan bir spor olsa da gerekli aletler sağlandıktan sonra evde tek başına da yapabilirsin. Bunun için ihtiyacın olan dik bir kondisyon bisikleti. Dilersen nabzını kontrol etmek için de bir nabız ölçer ve sensör kullanabilirsin. Evde yaptığın çalışmalar için kendi düzeyine uygun spinning videoları izleyerek egzersizini yapabilirsin.
 

Spinning Faydaları


Vücudunu kısa sürede forma sokmak istiyorsan sen de spinning sporunu tercih edebilirsin. Yarış bisikletlerini andıran kondisyon bisikletleri ile yapılan spinning, vücut için oldukça faydalı egzersizlerden biri. Vücudun daha çok alt ve üst bacak kısımlarını çalıştırıyor gibi görülse de vücuttaki her bölgeye fayda sağlayabiliyor. Vücut için faydalı olan bu egzersiz vücudun direncini de arttırıyor. Spinning faydalarını ise şu şekilde sıralamak mümkün.
 


  • Tüm vücut sağlığını destekleyen spinning, düzenli yapılan egzersizler sonucunda kalp ve damar sağlını da olumlu yönde etkiliyor. Kalbin güçlenmesini sağlayan spinning egzersizleri aynı zamanda nefes alıp verme kapasitesini de arttırıyor.

  • Tempolu bir egzersiz olması nedeniyle dolaşım sistemini de doğrudan etkiliyor. Düzenli yapılan egzersizler sonucunda metabolizmayı hızlandıran bu egzersiz, dolaşım sisteminin de daha düzenli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

  • Vücudun yağ yakımını hızlandıran spinning antrenmanları, yüksek hızda ve yoğun bir şekilde yapıldığı için dakikalar içerisinde yağ yakımı hızlanıyor.  Böylece kilo verme hızlanarak istenilen sonuca kısa sürede varabilmeyi sağlıyor.

  • Yağ yakımıyla beraber şekillenen vücut, istenilen forma kısa sürede girebilmeni sağlıyor. Düzenli yapılan spinning egzersizleri, vücudun şekillenmesinde oldukça etkili olup özellikle kalça ve bacakların sıkılaşmasına yardımcı oluyor.

  • Spinning antrenmanları duruş bozukluğunun da önüne geçiyor. Vücut dengesinin güçlenmesine etki eden bu egzersizler genel duruşun büyük ölçüde düzelmesini sağlıyor. Sen de duruş problemi yaşıyorsan spinning antrenmanlarını düzenli bir şekilde yapabilirsin.

  • Genel vücut sağlığına da olumlu etkileri bulunan bu egzersiz vücut kondisyonunun gelişmesini de sağlıyor.

  • Spor salonlarında grup dersleri ile birlikte yapıldığında keyifli bir ortam yaratan spinning sosyalleşmeni de sağlıyor.

  • Tüm bunlara ek olarak yüksek hızda ve bir müzik eşliğinde yapılan antrenmanlar stresin azalmasını sağlıyor. Böylece spinningden sonra rahatlamış, zihnin boşalmış ve kendini daha mutlu hissedebilirsin.