Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Laptop alırken nelere mi dikkat etmelisin? İşletim sisteminden ekran yenileme hızına her kriterin gözden geçirildiği bu yazıyı okuman yeterli.
Günümüzde hemen hemen her evde yer alan dizüstü bilgisayarlar sayesinde dilediğin her bilgiye şipşak ulaşman mümkün. Bir araştırma mı yapman gerekiyor? Aç laptop’ını, gir internete ve aradığın her ne ise dakikalar içinde karşında. Evde daraldın ve bir kafede mi çalışmaya karar verdin? Al laptop’ını, git dilediğin bir mekana ve çalışmaya kaldığın yerden devam et! Hal böyle olunca notebook ve laptop modelleri, pek çok yaş ve cinsiyet grubundan kişi için son derece önemli oluyor. Peki, laptop alırken nelere dikkat edilmeli? Hangi modelin ekran boyu daha iyi? Hangisindeki donanım, diğerinden daha kullanışlı? Bu marka, diğerinden daha mı hafif? İşte, tüm bu soruların cevabı niteliğindeki laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler, konulu yazımızı okumaya devam ederek yanıtlara ulaşabilirsin. Hazırsan işletim sistemi ile başlıyoruz.
İşletim Sistemi
Biliyorsun ki laptoplar da tıpkı telefonlar gibi işletim sistemlerine sahip. Her bir ürün, markasına göre bir sistemle geliyor. Apple’ın MacBook modellerinde kullanılan MacOS, Apple olmayan Android modeller ise Android, Windows’un ilk olarak MS-DOS ile piyasa sürdüğü Windows, Brain Kernighan tarafından icat edilen Unix, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından bulunan Linux ve TÜBİTAK bünyesinde Linux baz alınarak üretilen Pardus işletim sistemi, laptop ve notebook bilgisayarlarda kullanılan çeşitler arasında yer alıyor. Her birinin kendi içinde avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte en çok tercih edilen modellerin MacOS ve Windows olduğunu söylemek mümkün. Aşağıda her ikisinin de artılarını ve eksilerini bulabilir, buna göre bir seçim yaparak laptop alışveriş kriterlerinin ilkini belirleyebilirsin.
MacOS İşletim Sistemi
- MacOS işletim sistemi, sadece Apple markasının bilgisayarlarında kullanılan sistem olarak öne çıkmakta. Dolayısıyla eğer MacOS kullanmak isterseniz tek marka seçeneğiniz var, o da Apple.
- Windows işletim sisteminin aksine MacOS daha az yaygın olduğu için kötü amaçlı yazılım ve tehditlere karşı daha korunaklı sayılabilir.
- Bu sistem iPhone, iPad ve diğer Apple ürünleri ile uyumlu olarak üretiliyor. Dolayısıyla bilgisayarını, Apple markalı diğer akıllı cihazlarınla eşleştirerek kolaylıkla kullanabilirsin.
- MacOS, kararlı ortam özelliğiyle güvenlik anlamında diğer işletim sistemlerinden daha avantajlı.
- Tüm bu avantajların yanı sıra bu işletim sisteminde çalışan çok az oyun bulunuyor. Dolayısıyla eğer ciddi bir oyunseversen MacOS işletim sistemli bir laptop yerine Windows tabanlılara yönelebilirsin.
Windows İşletim Sistemi
- Laptop’ınla çalışacağın yazılımı ve diğer gerekli donanımların hazır olduğu bir platformla birlikte geliyor.
- MacOS ve diğer işletim sistemlerinden daha yaygın kullanıldığı için tehditlere daha açık olabiliyor.
- Windows tabanlı bir bilgisayarın donanım özelliklerini yükseltmek son derece basit. Hatta bilgisayarı yenilemek yerine RAM ve grafik kartını güncelleyerek bilgisayarın performansını harika bir seviyeye getirebilirsin.
- Microsoft Windows işletim sistemlerinde dokunmatik ekranlar ve bilinen klavye ve fare kurulumları destekleniyor. Dolayısıyla bu işletim sistemi sadece dizüstü bilgisayarlarda değil masaüstü çeşitlerde de rahatlıkla tercih edilebilmekte.
- Windows tabanlı ürünler Casper, HP, Dell, Lenovo gibi pek çok farklı markaya ait olabiliyor. Bu sayede marka seçeneği anlamında geniş bir yelpazeye sahip olabilirsin.
Ekran Boyutu
Laptop alırken dikkat edilecek hususlar arasında yer alan ekran boyutu, bu konuda büyük bir öneme sahip. Özellikle sıklıkla dışarıda çalışan biriysen, ideal ekran boyutuna sahip bir dizüstü bilgisayarla çok rahat edebilirsin. 14 inçten küçük laptop modelleri, kullanıcısına dışarıda büyük avantajlar sağlaması açısından tercih edilenlerden. Ancak eğer günlük kullanım için bir model bakıyorsan bu durumda 16 inç laptop modelleri seni daha iyi idare edecektir. Hatta bilgisayarı oyun için de kullanmayı planlıyorsan, bir tık daha büyük ekranlı çeşitlere yönelmende fayda var.
Ekran Çözünürlüğü
Ekran çözünürlüğü ise ekran boyutuyla doğru orantılı olarak değişmekte. 16 inçten küçük ekranlı modellerde 1366x768 piksel çözünürlük bulunurken, daha büyük ekranlı laptop modellerindeki piksel yoğunluğu ve dolayısıyla çözünürlük çok daha tatmin edici düzeylerde olacaktır.
Donanım
Masaüstü ya da dizüstü fark etmeksizin bilgisayarların performansının iyi olduğunun en büyük göstergesi, donanımdır. Eğer iyi bir donanıma sahip laptop tercih edersen o cihazı uzun yıllar yüksek performansla kullanman mümkün. Donanım parçaları arasında yer alan en önemlilerini tanesini aşağıda görebilirsiniz.
Ana Kart: Laptop alırken nelere dikkat etmeliyiz, sorusunu soruyorsan, cevaplar arasında ana kart özellikleri de yer alacaktır. Zira ana kart, bir bilgisayarın kalbi sayılıyor. Cihazın tüm donanımının birbiriyle iletişimde kalmasını sağlayan bu eleman laptop modellerine güç sağlamasının yanı sıra, veri akışını düzenler, performansını belirler ve Bios sayesinde işlemleri kolaylıkla yürütebilir.
RAM: RAM ise bilgisayardaki hafıza demek oluyor. RAM bellek yeterli olmadığında cihaz ya çok yavaş işliyor ya da hiç açılmıyor. RAM, cihazda gerekli olan tüm bilgilerin geçici depolandığı alandır ve aşırı hızlı çalışır. Random Access Memory teriminin kısaltması olan RAM, her ne kadar bir hafıza türü olsa da hard disk’ten önemli farklarla ayrılmakta. Kabaca anlatacak olursak RAM bellek, bilgileri kısa süreli depolayan yerken, hard disk uzun süreli depolama sağlayan kısımdır, demek mümkün.
Ekran Kartı: Laptop modellerinde yüksek çözünürlüklü görüntülerin oluşmasını sağlayan kısım, ekran kartlarıdır. Ekran kartı çeşitleri; ürünün GPU, bellek tipi, chip seti, soğutma sistemi, slot ve fan tipi gibi pek çok özelliğine göre değişkenlik göstermekte.
Boyut ve Ağırlık
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer laptop’ını sıklıkla dışarıda kullanacaksan cihazın hafif olması senin için önemli kriterler arasında yer alıyor demektir. Zira bir laptop ne kadar ağır olursa taşınması o derece zor olacaktır. Dolayısıyla sen sen ol, satın alacağın laptop modelinde ağırlığı dikkate almayı unutma. Ayrıca unutma ki mobilite bakımından en çok tercih edilen modeller genellikle 1,5 kg’ın altında oluyor. Eğer sadece günlük kullanım için bir laptop arayışındaysan 2-3 kg’a kadar çıkmaktan özgürsün.
Bağlantı Türleri
Laptop alırken nelere dikkat etmeli, sorusunun cevapları arasında önemli bir yerde duran bağlantı seçenekleri, laptop modeliyle birlikte kullanabileceğin diğer aygıtların türüne göre çeşitli olması gereken özelliklerden. Örneğin laptop’ınla birlikte bir de monitör kullanıyorsan buna uygun bir bağlantı girişinin laptop’ında olması gerekecek. USB portlar, VGA ya da HDMI girişlerinin bulunduğu cihazlar, diğer aygıtları laptop’ına bağlayabilmek anlamında sana epey yardımcı olacaktır.
Amaç
Geldik, notebook alırken nelere dikkat edilmeli, konusunun son bölümüne. Kullanım amacı, sadece laptop değil, herhangi bir elektronik cihaz alırken düşünülmesi gereken kriterler arasında yer alıyor. Zira bir cihazı ne için kullanacağın, onun hangi özelliklere sahip olması gerektiği hakkında çok büyük ipuçları veriyor. Örneğin profesyonel anlamda e-spor alanında faaliyet gösteriyorsan satın alacağın laptop modelinin, günlük kullanım için önerilen modellerden çok farklı olması bekleniyor. Ekran kartından yenileme hızına pek çok özelliğinin üst seviyede olması gereken oyun laptop bilgisayarları arasından seçim yaparak amacına ulaşman mümkün. Ancak günlük ofis işlerini, ofis ya da ev dışından yürütmek için bir laptop arayışındaysan bu durumda optimum performansın yanı sıra fiziksel özellikler de devreye giriyor. Daha hafif ve küçük ekranlı laptop modelleri ile günlük ofis işlerine dilediğin yerden devam etmen mümkün.