İş hayatından mobil oyun keyfine kadar alacağın telefonun özelliklerinin değişebileceğini tahmin edersin. Peki senin için en uygun telefon hangi kriterlerden oluşuyor? Hemen incelemelere başla!

Hangi telefon beklentilerin ile örtüşecek ve günlük kullanımda seni mutlu kılacak? Bu tür soruların yanıtını arıyorsan doğru yerdesin! Akıllı telefon alırken dikkat edebileceğin kriterlere göre sana şahane bir liste hazırladık. Eğer hâlâ piyasadaki modeller karşısından kafanda soru işaretleri varsa hangi telefonu almalıyım sorusuna listemiz sayesinde yanıt verebilirsin. Vakit kaybetmeden incelemelere başla ve seçimin nelere göre yapabileceğini hemen öğren!



Kullanım Amacına Göre Telefon Önerileri


Hangi telefon alınmalı sorusunu en iyi şekillendirecek yanıt belki de burada saklı. Kullanım amacın, alacağın telefonun tüm özelliklerinde belirleyici olabilir. Örneğin, iş amaçlı bir akıllı telefon alacaksan notlar alabileceğin, rahatlıkla görüntülü konuşma yapabileceğin, yüksek güvenliğe sahip, ön ve arka kamera özellikleri iyi modelleri inceleyebilirsin. Oyun amaçlı bir kullanımda hangi telefon alınır diyorsan da tabii ki modern mobil oyunları dahi hızlıca çalıştırabilen, yüksek depolamaya sahip, gelişmiş işlemci ile donatılan modelleri incelemelisin. Oyun tutkunları için bir diğer önemli nokta ise elbette ekran çözünürlüğü. Yüksek ekran çözünürlüğüne sahip akıllı telefonlar hiç şüphesiz ki görselleri en net biçimde kullanıcının karşısına çıkaracaktır. Bu açıdan "Ben en çok hangi amaçla akıllı telefon alacağım?" sorusuna bir yanıt bularak ondan sonra kriterlere göz gezdirebilirsin.



Akıllı Telefonlarda Kameraların Megapikselleri



Hangi telefon kamerası daha iyi, en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Adeta bir mobil fotoğrafçı olmanı sağlayacak kadar iyileri de var günlük hayattaki bazı anları basitçe kaydetmene yardımcı olacak modeller de. Bu açıdan öncelikle akıllı telefonunun kamerasından beklentilerinin ne olduğunu öğrenmen gerek. Burada devreye megapikseller girebilir. Kamera çözünürlükleri megapiksel (milyon piksel) cinsinden ifade ediliyor ve görüntüyü oluşturan noktaların (piksel) sayısını sunuyor. Bu açıdan ilgili sayı ne kadar yüksek ise çekimlerdeki netlik de o ölçüde artıyor. Piyasada arka kamera çözünürlüğü 2 MP ile 108 MP arası sayısız model bulabilirsin. Tatil, seyahat, günlük anlar, eğlenceli buluşmalar gibi hayatının pek çok önemli ânını mükemmelen fotoğraflamak istiyorsan yüksek MP kapasitesine sahip modelleri tercih edebilirsin. Benzer şekilde selfie akımı tüm hızıyla devam ediyorken ön kamerası yüksek MP çözünürlüklerine sahip modellere de şans verebilirsin.



Akıllı Telefon Kameralarındaki Diyafram Değerleri


Telefon önerileri içerisinde kameralar ön plana çıkıyorsa, mutlaka diyafram değerinden de söz etmek gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; diyafram değeri f/1.5 – 2.4 arasında değişkenlik gösteren bir modeli ele alalım. Bunu şöyle açıklayalım: Düşük ışıklı ortamlarda bu modellerin kameraları f/1.5 değerini kullanıyor. Daha aydınlık ortamlarda ise f/2.4 değerini kullanıyor. Diyafram değerleri geniş bir skalada yer alan modeller yüksek kaliteyi beraberinde getiriyor. Diyafram değerlerinin sayısal olarak yükselmesi, makineye girecek ışığın azalacağını, küçülmesi ise artacağını gösteriyor. Buna göre kamera açık diyafram değerindeyken (yani sayısal olarak küçük değerlerdeyken) öndeki nesne net, arka plan ise bulanık görülüyor. Kısık diyaframda ise tüm objeler net bir şekilde görünüyor.



Dilersen hemen Hopi anlaşmalı markalardan telefon alışverişi yapabilir, tüm fırsatlara ek Paracık kazanma şansını yakalayabilirsin!



Ekran Özellikleri Nasıl Olsun?


Telefon öneri listemizin diğer durağı cihazlardaki ekranların ne türden özellikleri içerdiği. Buna çözünürlük de dâhil büyüklük de. Mesela bugünün modelleri içerisinde artık 5.5 inç gibi ekran büyüklükleri küçük sayılıyor. Yaklaşık 13.97 cm'ye denk gelen 5.5 inç akıllı telefonların daha büyükleri 6 inç, 6.1 inç, 6.43 inç, hatta 7 inç olarak öne çıkıyor. Ekran büyüklüğü özellikle mobil ortamda oyun oynama ve film, video izleme açısından son derece kullanışlı. Çözünürlükler içerisinde de yine aynı mantık ilerliyor: Piksel büyüdükçe ekran çözünürlüğü artıyor. 720 x 1600, 1080 x 2400, 1600 x 720, 2400 x 1080 piksel gibi ekran çözünürlüklerine sahip sayısız model var piyasada. Örneğin, 720 x 1600 piksel HD+ olarak tanıtılırken 1644 x 3840 piksel çözünürlükler ise 4K olarak değerlendiriliyor. Bu açıdan ekran çözünürlüklerine göre hangi telefonu almalı dersen; ekran kalitesinden beklentine göre seviyeyi yükseltebilir, alçaltabilirsin.



Depolama İhtiyacına Göre...


Depolama alanı; galeride fotoğraflar biriktirebilmekten tut da sevdiğin uygulama ve oyunları kolayca muhafaza edebilmene kadar işini görebilir. Cihazın kapasitesini biraz doldurdukça yetersiz depolama alanı gibi uyarılar ile karşılaşman elbette can sıkıcı olacaktır. Örneğin, mobil oyuncular için genellikle en az 64 GB dâhili depolamaya sahip modeller öneriliyor. Şayet oyun sayısını az tutarım, diyenlerden biriysen 32 GB modeller de işini görebilir. Daha uzun süreli bir kullanım içinse 128 GB gibi daha yüksek depolamaya sahip modeller öne çıkıyor. RAM miktarında da günümüz telefonları için ortalama 6 GB RAM öne çıkıyor. "Ne kadar çok, o kadar yüksek kapasite" mantığı özetlemek gerekirse, depolama alanlarında da öne çıkıyor diyebiliriz.



Batarya Ömrü de Önemli


Burada mesela iPhone tarafından yapılan açıklamayı örnek olarak sunmakta yarar var: "Normal bir pil, normal koşullar altında çalışıp 500 tam şarj döngüsüne ulaştığında başlangıçtaki kapasitesini %80'e kadar koruyacak şekilde tasarlanmıştır." deniyor. Bu açıdan akıllı telefonların pilleri zaman geçtikçe kapasite noktasında azalma yaşıyor ve bu da daha sık şarj etmeyi beraberinde getiriyor. Hemen her bataryanın performansını koruduğu zaman dilimi ise ortalama 2 yıl olarak belirleniyor. Bunun yanı sıra tabii ki cihazların kullanım sıklığı da belirleyici oluyor. Tüm bunlara ek olarak 2020 yılında bir gelişme yaşandı: Buna göre, pek çok akıllı telefonda çıkarılamayan, sabit batarya teknolojisi kullanılmaya başlandı.iPhone tüm serileri ile, Samsung Galaxy S ve Note serileri ile, Huawei P ve Mate serileri ile, Xiaomi ve Redmi ise bütün modelleri ile bu kulvarda yer alıyor.



Hem telefonlar hem de tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazlar için Hopi anlaşmalı markalardan alışveriş yaparak Paracık kazanmaya başla!



Güvenlik Önceliği Olanların Bilmesi Gerekenler


Akıllı telefon öneri listemizin bir diğer ayağı cihazlarda sunulan güvenlik standartlarından geçiyor. Burada, telefona indirilen uygulamaların kendi güvenlik özellikleri değil, akıllı telefonlarda bizzat bulunan güvenlik standartları önem teşkil ediyor. Mesela Android telefonlarda Google hesaplarınızı daha güvenli hâle getirmek için Güvenlik Taraması adlı aracı devreye sokabilirsiniz. Ekran kilit şifresi pek çok modelde standart olarak sunuluyorken ek olarak yüz tanıma, parmak izi okuma sistemine sahip modeller de ekstra güvenlik olarak öne çıkıyor. Apple dünyasının kendine has "Bul" uygulaması da Apple aygıtlarını kolayca takip edebilmeni sağlıyor.



Peki Ya Tasarım?


Hangi telefon alınmalı diye işin teknik özelliklerine yoğunlaşmışken son düzlükte tasarımın da adını geçirmeden olmaz. Tasarım da başlı başına pek çok kullanıcının kararlarını etkileyebilen güçte olabiliyor. Arka kameraların konumlanışı, cihazın kendi rengi, ekran tasarımı, malzeme kalitesi gibi ayrıntılar bu alanda öne çıkıyor. Klasik ve sıra dışı tasarımlar arasından zevkine göre birini seçebilirsin. Tabii telefon kılıfları ile de dış görünümü baştan aşağı değiştirmen mümkün.