Dijital ikiz kavramını duyuyor fakat ne olduğuna dair bir fikrin yoksa, doğru yerdesin. Bu yazımızda senin için dijital ikiz kavramının ne olduğuna ve detaylarına değiniyoruz. Haydi gel konunun detaylarını birlikte inceleyelim.

Teknolojinin hızlı gelişimi birçok yeni kavramı da beraberinde getirmiştir. Bu kavramlardan biri de dijital ikizdir (digital twin). Dijital ikiz teknolojisi, günümüzde sanayiden sağlığa, akıllı şehir teknolojilerinden ulaşıma kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Peki dijital ikiz nedir?  Dijital ikiz kısaca, fiziksel bir nesnenin veya sistemin dijital bir yansımasını oluşturmayı ifade etmektedir. Sanal bir model yaratan dijital ikizler, sorunların tespit edilebilmesi için faydalı kopyalardır. Tam olarak dijital ikiz nedir, nasıl çalışır ve faydaları nelerdir? Hadi gel dijital ikiz hakkındaki detaylara birlikte bakalım.


 

Dijital İkiz Ne Demek?



Dijital ikiz ne demek, sorusu ile konuyu detaylandırmaya başlayalım. Dijital ikiz teknolojisi, fiziksel bir nesnenin sürecin veya sistemin dijital ortama birebir olarak yansıtılmasını ifade eder. Bu kavram ilk olarak 2002 yılında Dr. Michael Grieves tarafından ortaya atılmıştır. Grieves’nin NASA’nın eşleme teknoloji üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu elde etmiş olduğu yeniliklerden biridir. Ortaya çıktığı tarihten bu yana IoT ile birlikte çalışarak daha etkili bir hale gelmiştir. İkiz modellemesi oluşturabilen bu sistem, var olan sorunların ya da yeni hata veya ayarların tespit edilmesinde etkili bir sistem olarak yer alır. Bilim insanları tarafından oluşturulan senaryolar sanallaşmış kopyaların oluşturulmasına ve senaryoların bu sanal ikizlerde uygulanmasına olanak tanır. Böylece gerekli analizler gerçekleştirilerek daha olumlu sonuçların alınmasını mümkün kılar. Dijital ikiz kavramı fiziksel ve dijital dünya arasındaki köprü olup gerçekçi analizler yapabilmeye yardımcı olur. Bu teknoloji ile gerçek zamanlı veriler kullanılarak analizler yapılabilir, performanslar izlenebilir ve arızalar önceler tespit edilerek gerekli optimizasyonlar yapılabilmektedir.  Dijital ikizler , IoT, yapay zeka,  bulut bilişim sistemleri ve büyük veri gibi teknolojiler ile birlikte çalışmaktadır. Böylece yapılan araştırmalarda gerçek zamanlı içgörüler sunulmaktadır.


 

Dijital İkiz Kullanım Alanları Nelerdir?



 


Dijital ikiz teknoloji, günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle tasarım ve ürün yerleştirme yapılması gereken mecralarda bu teknolojinin kullanımı oldukça yaygındır. Peki yalnızca bu alanlarda mı kullanılmaktadır? Elbette hayır. Dijital ikiz kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:


 



  • Dijital alan başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilen bir teknoloji olan dijital ikiz teknolojisi tasarım alanında sıklıkla gördüğümüz teknolojilerden biridir. Yapılan tasarımların ne derece etkili olduğunun ölçümlenmesini sağlayan bu teknoloji, tasarımı son hale getirirken uygun kararlar almada yardımcı olur. 




  • Dijital ikizlerin kullanım alanlarından bir diğeri ise üretim alanıdır.  Üretim hattında yer alan makinelerin dijital ikizlerini oluşturarak üretim süreçlerinin izlenmesi ve gerekli yerlerde optimize edilmesini sağlamaktadır. Böylece kalite, maliyet ve verimlilik gibi faktörlerin iyileştirilmesine yardımcı olur.




  • Operasyonel faaliyetlerde de kullanılan dijital ikiz teknolojisi, uzaktan izleme avantajı sayesinde arızaların tespit edilmesini sağlamaktadır. Böylece oluşan problemler uzaktan çözüme kavuşturulduğu gibi uyarı sistemlerinin de geliştirilmesiyle önemli faydalar sağlanmaktadır.




  • Dijital ikiz teknolojisi kişiye özel tedavi planlarının oluşturulmasında da etkili olup sağlık alanında da kullanılabilir teknolojiler arasındadır.




  • Enerji santralleri, rüzgar türbinleri gibi enerji verimliliğini arttıran teknolojilerde de sıklıkla kullanılmaktadır.




  • Trafik yönetimi, altyapı sistemleri gibi akıllı şehir sistemlerinde de dijital ikiz teknoloji sayesinde şehirler daha iyi bir şekilde yönetilebilemektedir.




 

Dijital İkiz Teknoloji Nasıl Çalışır?



Dijital ikiz teknolojisinin nasıl çalıştığı pek çok kişi tarafından merak edilenler arasında. Bu teknoloji temelde üç temel çalışma adımına dayanmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:


 



  • Dijital ikizler ilk olarak veri toplama süreci ile çalışmaya başlar. Fiziksel varlığa yani ana merkeze erişen sensörler yardımıyla sıcaklık, nem, basınç ve titreşim ibi verirler toplanmaktadır.




  • Ardından veri işleme ve modelleme süreci devreye girer. Toplanan veriler yapay zeka ve makine öğrenmesi yardımıyla işlenerek analiz edilir. Böylece dijital ortam üzerinde fiziksel nesnelerin davranışları simüle edilerek kullanılmaktadır.




  • Bir sonraki adım ise gerçek zamanlı izleme ve karar verme adımıdır. Dijital ikiz, ana nesne ile eş zamanlı bir şekilde çalışarak sistem içi performansı izler, potansiyel arızaları tespit ederek iyileştirme önerileri sunmaktadır. Böylece sistemin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.





Dijital İkiz Faydaları Nedir?



Dijital ikizlerin kullanıldığı birçok ortam vardır. Bu da faydalarını beraberinde getirmektedir. Dijital ikiz uygulamalarının faydaları şu şekilde gösterilebilir:


 



  • Gelişmiş performans bu teknolojinin bir numaralı avantajlarından biridir. Gerçek zamanlı ilgiler ve öngörüler sayesinde performans optimize edilerek sorunlar minimuma indirilmeye çalışılmaktadır.




  • Uzaktan izleme teknolojisi sayesinde tam kontrol sağlanabilir ve sorunlara uzaktan ve önceden müdahale edilebilmektedir.




  • Dijital ikiz teknolojisi maliyet tasarrufu da sağlamaktadır. Bakım ve üretim maliyetleri düşürerek tasarruf sağlanmaktadır.




  • Dijital ikizler risk azaltma konusunda da etkilidir. Kritik sistemlerde olası tehlikeleri önceden simüle ederek önlemler alınmaktadır.




  • Ürün geliştirme de dijital ikizlerin sağladığı faydalar arasında yer alır. Yeni çıkan ürünleri piyasaya çıkmadan önce sanal ortamda test ederek daha iyi hale getirilmesi sağlanmaktadır.




 

Dilersen 5 Akıllı Ev Sistemi ile Hayatını Kolaylaştır yazımıza da göz atabilirsin.