Yeni nesil süper besin ile tanış: A'dan Z'ye tüm detaylarıyla spirulina faydaları burada!

Son dönemlerde çıkan yeni nesil sağlıklı beslenme trendleri arasına bir yenisi daha eklendi: Spirulina. Aslında bir çeşit alg olan, mavi - yeşil rengi ile sadece göze değil, faydalarıyla zihne ve bedene de hitap etmeyi başaran spirulina nedir diye merak ediyorsan, doğru yerdesin. Toz ve hap şeklinde de satılan ve bir gıda takviyesi olarak nitelendirilen spirulina hakkında merak ettiğin her şey bu yazıda seni bekliyor.
 



Süper Besin Spirulina Nedir?


Spirulina, insanların gıda takviyesi olarak alabilecekleri mavi - yeşil bir alg, yani bir nevi yosundur. Besleyici içeriği ve olası sağlık faydaları göz önünde bulundurularak spirulinaya "süper besin" nitelendirilmesi yapılmış. Her kim yaptıysa haklı da; zira spirulina içeriği ve spirulina besin değeri istatistiklerine bakıldığında gerçekten de insan sağlığı için şaşırtıcı derecede çok yararı olduğunu söylemek mümkün. İçerisinde temel olarak bolca protein ve vitamin bulunan spirulina, özellikle vegan ve vejetaryen bir diyet ve yaşam tarzı uygulayan kişiler için ideal cinsten. Bu rejimi benimseyenler, özellikle kırmızı et ve balıktan alamadıkları besleyici değerlerin büyük bir bölümünü doğru ve kontrollü spirulina takviyesi ile temin etmeleri oldukça olası. Bununla birlikte spirulina üzerinde yapılan araştırmalar da bu süper besinin antioksidan özelliğinin bulunduğunu ve ödemle savaşmaya meyilli bir yapısı olduğunu gösteriyor.

 



Spirulina Ne İşe Yarar?


Spirulina, içeriğinde barındırdığı yağda çözünen A, E ve K vitaminlerinin yanı sıra DHA ve EPA gibi yağ asidi, beta-keratin ve sayısız mineral de bulundurur. Bir başlı başına bir protein kaynağı olmakla birlikte aslen bir bakteriden türediği için veganlar için de ana protein kaynaklarından biri olarak sayılabilir. Spirulinanın içerisinde yer alan B12 ise standart olarak bilinen ve takviye alınan B12 vitamininden farklıdır; bu da yine özellikle vegan ya da vejetaryen beslenen kesim için spirulinayı önemli bir takviye aracına dönüştürür. Dolayısıyla spirulina ne işe yarar diye bakıldığında aslında bu manada özellikle et tüketmeyen kitleler için oldukça faydalı ve bir noktada zaruri bir takviye edici besin olduğunu söylemek mümkün. Spirulinanın kullanım alanları elbette sadece vejetaryen/vegan beslenme ile sınırlı değildir; bu süper gıdanın insan sağlığı üzerinde aşağıdaki alanlarda olumlu etkilere yol açtığı araştırmalarca kanıtlanmış:




  • Antioksidan kapasitesi

  • Kan basıncı

  • Kan şekeri

  • Kanser hücreleri

  • Kolesterol seviyesi

  • Karaciğer sağlığı

  • Metabolizma

  • Obezite



Şimdi spirulina faydalarına yakından bakma zamanı.



Spirulina Faydaları Nelerdir?


Spirulinanın bugünlerde dünyadaki en popüler gıda takviyeleri aralarında yer aldığını söylemek yanlış olmaz. Envaiçeşit antioksidan ve besleyici bileşen ile dolup taşan spirulina, hem beyne hem de vücuda sayısız fayda sağlıyor. İşte araştırmalar tarafından da doğruluğu kanıtlanan 7 spirulina faydası:



1. Spirulina, besleyici öğeler bakımından oldukça yoğun bir maddedir: Spirulina esasında hem tatlı hem tuzlu suda barınabilen ve yetişebilen bir organizmadır. Bir çeşit siyanobakteri olduğu için mavi-yeşil alg grubundan sayılır ve tıpkı bitkiler gibi o da güneşten enerji üretebilme, yani aslen fotosentez yapabilme potansiyeline sahiptir. Spirulinanın zamanında Aztekler tarafından tüketildiğini ve NASA'nın onu uzayda yetiştirebileceğini söylediğini de eklemek lazım. Bu besleyici öğelerden faydalanabilmek için günlük tüketilmesi gereken standart spirulina dozu 1-3 gram arasındadır, ancak bu dozaj çeşitli koşullara göre 10 grama kadar da yükseltilebilir. B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, demir, magnezyum ve potasyum, spirulina içerisinde bulunan vitamin ve minerallerden sadece birkaç tanesi. Bu süper besinin içerisinde proteinin kalitesi ise uzmanlar tarafından "mükemmel" kabul ediliyor ve yumurtadaki protein kalitesiyle eşdeğer tutuluyor.



2. Güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar kaynağıdır: Oksitleyici hasar, DNA'na ve hücre yapına ciddi zararlar verebilir. Bu zarar da kronik inflamasyona, dolayısıyla da kanser başta olmak üzere farklı ölümcül hastalıklara dönüşebilir. Spirulina benzersiz bir antioksidan kaynağı olduğu için bu tür oksitleyici hasara karşı koruyucu rol oynar. Bunu sağlayan temel madde ise içerisindeki fikosiyanindir. Spirulinaya eşsiz mavi-yeşil rengini veren de tam olarak bu maddedir.



3. Zararlı LDL ve trigliserit seviyelerini düşürebilir: Kalp hastalıklarının dünyanın bir numaralı ölüm sebebi olduğu aşikar. Kalp hastalıklarının artışında pek çok risk faktörü bulunuyor; yapılan araştırmalar ise spirulinanın bu faktörleri önemli ölçüde kontrol altına alabildiğini gösteriyor. Kolesterol seviyelerini azaltması, "kötü" LDL kolesterolü düşürmesi ve "iyi" HDL kolesterolü arttırması, bu bağlamda üstlendiği önemli rollerden.



4. Anti-kanser özelliklere sahiptir: Yine yapılan bazı araştırmalarda spirulinanın anti-kanser niteliğe sahip olduğu kanıtlanmış durumda. Bu süper besinin özellikle ağız kanseri üzerindeki olumlu etkileri olduğunu ve kanserli hücrelerin küçülmesinde aktif rol oynadığını vurgulamakta fayda var.



5. Yüksek tansiyonla savaşmaya yardımcıdır: Tıpkı kalp hastalıkları gibi yüksek tansiyon da dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesi. Felç, inme, kronik böbrek rahatsızlıkları ve kalp krizi gibi pek çok ölümcül soruna yol açabilen yüksek tansiyonu düzenli ve doktor kontrollü spirulina takviyesi ile iyileştirmek mümkün. Araştırmalar, özellikle günlük 4.5 gram ve üzeri spirulina tüketiminin tansiyon hastalarında olumlu etkiler yarattığını belirtiyor.



6. Alerjik iç burun iltihaplanmasına iyi gelir: Alerjik soğuk algınlığı olarak da bilinen alerjik rinit, burun kanallarında meydana gelen iltihaplanmanın bir sonucudur. Polen, hayvan tüyü ya da toz gibi çevresel alerjenler bu durumun şiddetlenmesinde rol oynayabilir. Bu noktada devreye giren spirulina, özellikle alerjik reaksiyonları kontrol altına alma konusunda oldukça başarılıdır.



7. Anemi ile savaşında en kadim dostundur: Aneminin en yaygın formu, kandaki alyuvarların, yani hemoglobinin düşüşünden kaynaklanır. Halsizlik ve kronik yorgunluk olarak geri dönen anemi, yetişkinlerin yaşam kalitesini düşüren en can sıkıcı sağlık sorunlarından bir tanesidir. Düzenli spirulina takviyesi, hemoglobin içeriğini arttırarak bağışıklık fonksiyonlarına katkıda bulunur.



Spirulinanın Yan Etkileri Var Mıdır?


Her gıda takviyesinde olduğu gibi ilk spirulina tüketiminde kişilerin alerjik reaksiyon gösterme ve yan etkilerle karşılaşma olasılığı elbette vardır. Spirulinaya karşı gelişen hafif alerjik reaksiyonlar genellikle kaşıntı ve şişkinlik olarak tanımlanır. Eğer bunun gibi yan etkilerle karşılaşırsan, anında spirulina tüketimini kesmen ve doğrudan doktoruna danışman gerekir. Bununla birlikte kullanım amacın her ne olursa olsun, doktoruna danışmadan ve bir hekim onayını almadan sağlık sorunlarını gidermek adına kendi başına düzenli spirulina tüketimine asla başlamaman gerekir. Yanlış ve bilinçsiz kullanıldığında, nadir de olsa spirulina yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:




  • Alerjik reaksiyon

  • Baş ağrısı

  • Kas ağrısı

  • Terleme

  • Uyku bozukluğu



Spirulina Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Spirulina nasıl kullanılır?



 



Koşuldan koşula değişmekle birlikte günlük olarak önerilen spirulina tozu kullanımı günde 10 grama kadar çıkabiliyor. Tüketim olarak besleyicilik olarak zengin bir kahvaltının hemen akabinde 1 yemek kaşığı spirulina tozu, en sık önerilen kullanım şekli olarak biliniyor. Unutma ki sabit bir spirulina tüketimine başlamadan önce doktoruna danışmalı ve ancak onun önerdiği miktar, dozaj ve süre çerçevesinde takviye almalısın.
 



Spirulinanın zayıflamaya etkisi nedir?



Spirulina tozu faydaları arasında elbette zayıflamaya katkısı da yer alır. Mikro-besinler tarafından oldukça zengin olan bu madde, öğünlerden önce alınarak iştah düzenleyici bir etmen olarak tercih edilebilir.
 



Spirulinayı kimler kullanamaz?



Çocukların, hamilelerin, emziren annelerin ve oto-bağışıklık problemine sahip kişilerin spirulina kullanmamaları tavsiye ediliyor. Bununla birlikte ameliyat öncesi ve sonrasında da spirulina tüketiminin sınırlandırılması öneriliyor; zira kandaki glikoz seviyelerini etkileyebiliyor. Tekrar belirtmekte fayda vardır ki önce doktoruna danışman, gerekli tüm sağlık kontrollerinden geçmen ve ancak doktorunun onayını aldıktan sonra spirulina kullanımına başvurman gerekiyor.
 



Veganlar spirulina kullanabilir mi?



Hem vegan hem vejetaryen beslenenler için spirulina oldukça güçlü ve zengin bir protein kaynağıdır, bu nedenle de bu tarz bir rejim izleyenlere özellikle spirulina tüketimi önerilir.
 



Gereğinden fazla spirulina alırsam ne olur?



Spirulina kullananlar için bir üst limit belirtilmemiştir; farklı sağlık sorunlarına çözüm teşkil etmesi açısından günlük spirulina tüketiminin 40 grama kadar çıktığı durumlar söz konusudur. Eğer gereğinden fazla spirulina tükettiğini düşünüyorsan, hemen doktorunla iletişime geçmelisin.


Ayrıca iyiyasa.com ve iyiyaşa uygulamasında yapacağın üyeliklerde %5 Paracık kazanmak için de iyiyaşa kampanyamıza göz atmayı unutma!