Gwyneth Palthrow, Victoria Beckham gibi ünlülerin de desteklemesiyle her geçen gün popülaritesini artıran glutensiz beslenme; içerisinden doğal ve bağlayıcı özellikteki gluten proteinini içeren besinlerin çıkartılmasıyla sürdürülen bir beslenme biçimi. Kimi zaman olumlu, kimi zaman da olumsuz etkileri olabilecek glutensiz beslenmeyi denemeden önce doktoruna danışmayı unutma. 

Glutensiz Beslenmek Ne Zaman Gerekli?


Bazı kişiler gluten alımıyla yorgunluk, halsizlik, karın ağrısı gibi sorunlar yaşasa bile az da olsa glutenli besin tüketebilir. Çölyak hastaları ise, gluten intoleransı olan bu kişilerden farklı olarak hiç gluten tüketemezler. Şikâyetleri kroniktir ve kesinlikle glutensiz diyet uygulamaları gerekir.

 

Glutenli Gıdalar Hangileridir?


Başta buğday, arpa, yulaf ve çavdar içeren tahıllar olmak üzere, bunların unları ve bunlarla yapılan tüm pastane ürünleri; tam buğday ve galeta unuyla yapılan unlu mamuller; kahvaltılık gevrekler, müsli; malt aroması içeren tüm içecekler; şehriye, makarna, bulgur, noodle, kuskus ve aslında pek çok paketlenmiş ve işlenmiş gıda gluten içerir. 

 

Peki Ya Glutensiz Gıdalar?


Taze meyve ve sebzeler; mercimek, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller; ceviz, fındık, badem gibi işlenmemiş kabuklu kuruyemişler; işlenmemiş tüm hayvansal ürünler; kinoa, çiya ve keten tohumu; pirinç, mısır, patates, karabuğday ve bunların unları ise glutensiz temel ürünlerdendir. Aynı zamanda tüm katı ve sıvı yağlar ile beyaz ya da esmer tüm şekerler de glutensizdir.


 

Glutensiz Beslenmek Her Zaman Doğru Mu?


Gördüğün gibi glutensiz her ürün sağlıklı olmadığı gibi, glutenli her ürün de sağlıksız değil. Gluten diyeti uyguladığında vücudunda başta B ve D grubu vitaminleri olmak üzere niasin, tiamin ve folat eksiklikleri görülebilir. Sonrasında oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek için, bunları yerine koyabileceğin besinleri diyetine eklemeyi unutmamalısın.

 

Gluten Diyetiyle Kendini Daha Enerjik Hissedebilirsin


Aslında bunun glutenden ziyade, fazlaca unlu mamul, makarna vb. gibi vücudu ağırlaştırıp hantallaştıran kalitesiz karbonhidratlarla ilgisi var. Yani bu ürünleri diyetinden çıkarman gerçekten de kendini daha dinç ve enerjik hissetmeni sağlayabilir; ayrıca bu ağırlıktan kaynaklanan şişkinlikleri önlemene de yardımcı olabilir.

Kilo Vermene Direkt Etkisi Olmasa Da Katkıda Bulunabilir


Araştırmalara göre glutenli ya da glutensiz diyet, kilo kaybı açısından belirgin bir fark yaratmıyor. Unlu mamulleri azaltman genel olarak kilo kaybetmene elbette yardım eder. Fakat şeker oranı yüksek glutensiz ürünler de tam tersi bir etki yapabilir. Karbonhidrat, yağ, şeker ve protein açısından dengeli bir beslenme, bol su tüketimi ve aktif bir yaşam ile kilo kontrolünü sağlıklı bir şekilde sağlayabilirsin.  

En önemli şeyin sağlıklı bir beslenme düzenine sadık kalmak olduğunu daima aklında tutmalısın.