Cilt Bariyeri Nasıl Onarılır?
Bazen cilt bariyerinde bozulmalar görülebilir. Bu yazımızda, cilt bariyerinin ne olduğunu ve cilt bariyeri onarmanın püf noktalarını en ince detaylarıyla keşfedeceğiz.
Cildimizi zararlı dış etkenlerden sakınmak için özenle korumamız ve sağlıklı beslenme yöntemleriyle desteklememiz gerekir. Yüzümüzde bulunan bu hayati örtü hem dış görünüşümüzü iyileştirir hem de vücudumuzu korur. Bu sebeple cildimize gerekli özeni göstermek, düzenli aralıklarla bakım yapmak, cildimize uygun ürünler kullanmak sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanın olmazsa olmazıdır.
Cilt Bariyeri Nedir?
Cilt bariyeri, cildin en dışında bulunan katmanı tanımlamak için kullanılan tabirdir. Bu katmanın işlevi, cildin diğer tabakalarına zararlı güneş ışınlarının, kimyasalların, alerjen maddelerin ve zararlı bakterilerin hasar vermesini önlemektir. Cilt bariyeri, deri hücreleriyle beraber yağ dokularından oluşur ve nem dengesini sağlamaya çalışır. Aynı zamanda zararlı olabilecek bakteri ve virüslerin girmesini de engelleyen bir yapıdadır. Bu tabakada üç ayrı hücre yer alır.
Keratinositler: Çoğu zaman cilt adı verilen hücrelerdir. En dış katmandır ve adeta bir duvar gibi işlev görerek cildi dış kaynaklardan korur. Ayrıca sıkı yapısı gereği içeride yer alan nemi muhafaza eder.
Melanositler: Melanin üreten hücrelere verilen isimdir. Koyu bir renktedir ve cilde doğal rengi verir. Ek olarak güneşin zararlı ışınlarına karşı güçlü bir koruma kalkanıdır.
Langerhans: Bu hücreler, cildin zararlı organizmalara karşı zamanla bağışıklık kazanmasını ve savunma geliştirmesini destekler.
Cilt Bariyerinin Bozdulduğu Nasıl Anlaşılır?
Cilt bariyerini bozan, zayıflamasına yol açan birçok etken olabilir. Aşırı temizlik ve yanlış cilt bakım malzemeleri cilt bariyerin işlevini yerine getirememesine yol açabilir. Aynı zamanda güneşten gelen UV ışınları da cilt bariyerinde zayıflamalara neden olabilir. Stres, bağışıklık sistemini de düşüreceği için cilt sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Cilt bariyeri nasıl bozulur sorunun başlıca cevapları yukarıda sıraladığımız bilgilerden oluşur.
Cilt bariyerinin bozulduğuna dair birkaç belirtiye dikkat etmek gerekir. Cilt bariyerinin zarar gördüğü durumlarda ciltte kuruma ve pullanma yaşanabilir. Özellikle kış aylarında yüzün fazla yıkandığı durumlarda bu belirtiler artabilir. Bir başka belirti ise yüzde kızarıklık ve tahriş durumlarıdır. Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde kızarıklık ve tahriş çok daha sık görülür. Cilt bariyerinin zayıfladığının işaretlerinden biri de ciltte yanma ve kaşıntı olmasıdır. Ciltte meydana gelen kaşıntı ve yanma, cilt yüzeyinin hassaslaştığını gösterir.
Cilt yüzeyinde normale kıyasla daha fazla sivilce veya akne oluşumu da ciltteki yağ dengesinin bozulduğunu ve cilt bariyerinin sorununu işaret edebilir. Genel olarak ciltte artan hassasiyet de cilt bariyeriyle ilgili olabilir. Örneğin cildin en ufak temasta kolaylıkla kızarabiliyor ya da tahriş olabiliyorsa bu durum da rahatsızlık belirtisi olabilir. Cilt, önceye göre çok daha kuruysa bu durum su kaybının yaşandığını gösterir. Normale göre daha fazla kurumaya yatkınlaşan cilt için de cilt bariyeri sorunu yaşanıyor olabilir. Sağlıklı bir cilt parlak, canlı gözükür ancak solgun olduğu durumlar da cilt bariyerinin bozulmasının belirtisidir. Gittikçe hassaslaşan ciltlerde küçük çatlaklar gözükebilir. Cilt bariyeri zayıfladığında da cilt yüzeyinde küçük çatlaklar ve yaralar görülebilir.
Cilt Bariyeri Nasıl Onarılır?
Cilt bariyeri güçlendirme işlemi sabır isteyen ve belli adımların titizlikle uygulanması gereken bir konudur. Çoğu kişi, cilt bariyeri nasıl düzelir diye merak eder, bu konuda doğru yöntemleri takip etmek son derece önemlidir. Cilt bariyerini güçlendirmek için veya hasar görmüş bir cilt bariyerini onarmak için çeşitli stratejiler izlenebilir.
Eğer cilt bariyerinde sorun olduğunu hissediyorsan cilt bariyerini onarma sürecinde ilk yapılması gereken, sabah ve akşam olmak üzere düzenli bir şekilde yüzünü yıkayarak cilt temizliğine önem vermektir. Böylelikle cildin olması gereken pH dengesine erişir. Basit bir işlem olarak görülse de yüz yıkamak en doğal yöntemlerin başında gelir.
Cilt üzerinde güneşin zararlı ışınları sebebiyle kolaylıkla lekelenme, kırışıklık ve bunun gibi cilt problemleri yaşanabilir. Bu nedenle düzenli olarak hem yaz aylarında hem de kış aylarında güneş kremi kullanımı tavsiye edilir. Cilt bariyerini besleyici ve destekleyici kremleri de kullanmak önerilir. Bu kremler, cilt bariyerinin tekrar onarılmasında önemli rol oynar.
Cilt bariyerinin en önemli görevlerinden biri de cildi nemli tutmaktır. Cildin nemli kalmasını sağlamak için her gün nemlendirici kullanmak gerekebilir. Nemlendirici seçiminde, cilt tipine uygun seramid, hyaluronik veya gliserin gibi onarımı destekleyen içerikleri tercih etmeye özen gösterebilirsin. Cilt bariyerini onarmayı hedeflerken cildin tahrişine neden olabilecek ürünlerden kaçınmak gerekir. Örneğin alkol içeren parfümlü ürünler ve sert kimyasal maddeler cilt bariyerine kolaylıkla zarar verebilir. Bu gibi durumlarda, ürün seçimlerinde dikkatli olman gerekir.
Bunların yanı sıra cildi dışarıdan beslerken aynı zamanda içeriden beslemek de kritiktir. Bu noktada, sağlıklı beslenmeye yönelmek gerekir. Bol bol meyve, sebze ve yağsız proteinlerden oluşan bir beslenme biçimi cildinin iyileşmesinde ve yeniden sağlıklı bir cilt bariyerinin oluşumunda etkili olabilir. Tüm bu beslenme düzeninin sürdürürken de bol bol su tüketmeyi de ihmal etmemelisin. Su içmek hem cildinin canlı kalmasına hem de genel sağlığını korumana destekleyici olur.
Cilt için ‘‘gençlik iksiri’’ olarak da bilinen hyaluronik asit hakkındaki yazımızı okuyabilirsin.