UV korumalı komaşların özellikleri, bebek mayolarında UV korumasının önemi ve dikkat edilmesi gereken tüm noktalar bu yazıda seni bekliyor!

Bebeğinin savunmasız cildini güneşe karşı koruyacak bir ürüne ihtiyaç duyuyorsan en büyük yardımcın UV korumalı bebek mayosu çeşitleri. Maksimum derecede koruyuculuk sunan bu tür ürünler yaz aylarında adeta kurtarıcı oluyor. Sen de bebeğinle deniz kenarında keyifli vakit geçirmek ve güneşin tadını çıkarmak istiyorsan hassas cildini koruyacak bu tür mayoları tercih etmelisin. UV korumalı mayo tercih etmek neden önemli, bebeğini korumak için kullanabileceğin yardımcı ürünler neler, UV korumalı bebek mayosu seçerken nelere dikkat etmelisin? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtı yazımızda seni bekliyor. UV korumasına dair detaylı bilgi edinmek ve işine yarayabilecek püf noktalarını öğrenmek için okumaya devam et.
 



UV Korumalı Bebek Mayoları Ne İşe Yarıyor?


Mayo özelliklerine giriş yapmadan önce UV koruması nedir sorusuna kısaca değinmekte fayda var. Güneşten gelen ışınları ifade eden UV ifadesi, aslında ultraviyole ışın ifadesinin kısaltması olarak kullanılıyor. UV ışınları farklı dalga boylarına sahip olduğu için bazı dalga boyları kumaşların altına kadar nüfuz edebiliyor. Bu nedenle tatil zamanı bebeğine giydirdiğin kıyafetler de büyük önem taşıyor. Farklı seviyelerde koruma sunan bu kumaşlar, bebekleri güneşin zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı oluyor. Üstelik yalnızca deniz veya havuz kenarında değil, bahçe ve parkta da oynarken bebeğini güneşten koruyacak mayo çeşitleri bulunuyor. Üstelik bu UV filtreli bebek mayosu çeşitleri, standart mayolara göre daha sıcak tutarak bebeklerin sudan daha fazla keyif almalarına yardımcı oluyor. Böylece suyun içerisinde veya sudan çıktıktan sonra üşüme sorununu azaltıyor. Sanılanın aksine UV korumalı mayolar ekstra bir bakım da gerektirmiyor. Direkt olarak soğuk suyla yıkadığında mayodaki deniz veya havuz suyunu kolayca arındırabilmen mümkün oluyor.



UPF Nedir? SPF ile UPF Arasındaki Farklar Nelerdir?


UV korumalı kıyafetler ile ilgilenenlerin en sık karşılaştığı terimlerin başın UPF geliyor. UPF nedir diye merak edenler içinse cevap oldukça basit. Kumaşların UV koruma derecelendirmesi UPF ile belirtiliyor. Bu terim, güneş ile ilgili bir diğer derecelendirme sistemi olan SPF ile benzerlik gösteriyor. UV koruması sağlayan bu iki unsuru birbirinden ayıran nokta ise kullanıldıkları ürünün türü. UPF, kumaşların ne kadar ultraviyole koruma sağladığını ifade ederken SPF güneş kremlerinin ultraviyole ışınından koruma seviyesini belirtiyor. Bu noktadan yola çıkarak aslında UPF'yi giyilebilir bir güneş kremi olarak düşünmek mümkün. Sen de güneşe karşı her zaman hazırlıklı olmak için ihtiyacın olan ürünleri Hopi kampanyalarından faydalanarak satın alabilir ve alışverişlerinde harcarken kazanma şansını yakalayabilirsin.



Bebeklerde Güneş Koruması Neden Önemli?


Güneş koruması denilince akla ilk gelen ürünler güneş kremleri oluyor. Fakat bebeklerde güneş kreminin kullanımı hakkında uzmanların farklı görüşleri bulunuyor. Özellikle 6 aydan küçük bebeklerde güneş kremi kullanımı FDA tarafından önerilmiyor. Bu noktada ise UV korumalı kumaşlar büyük önem kazanıyor. Güneş kremlerinin sık sık yenilenmesi ve cilde uygulanması gerektiği için çok fazla zaman alabiliyor. Fakat UV korumalı mayolar hem güneş ışınlarının cilde ulaşmasını engelliyor hem de tekrarlanan uygulamalar gerektirmiyor. Bebeklerin vücudundaki yüzey alanı ve vücut ağırlığı oranı yüksek olduğundan uygulanan güneş kremleri daha fazla emilebiliyor. Eğer sen de bebeğinin cildine bu seviyede bir kimyasal ürün uygulamak istemiyorsan UV korumalı mayoları tercih edebilirsin. Ayrıca 3 yaşından küçük bebeklerin cildinin güneş koruması geliştirmediği biliniyor. Bu nedenle güneşe maruz kaldıklarında yetişkinlerden çok daha fazla etkilenebiliyorlar. Üstelik yetişkinler zaman zaman şemsiyenin altında dinlenirken çocuklar plajda ya da havuz kenarında oyuna daldığı için tüm gün güneşin altında tehlikeli seviyede güneş ışınına maruz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda yüksek koruma sağlamak için UV korumalı mayoya ek olarak şapka da kullanılması gerekiyor.



UV Korumasını Artıran Unsurlar


Kumaşlarda UV korumasını artıran bazı unsurlar bulunuyor. UPF değerini artıran bu unsurları dört farklı başlığa ayırabilmek mümkün.





  • Kumaş Yapısı





Kumaşın inceliği ve kalınlığı UV korumasında büyük öneme sahip. Bunun yanı sıra örgüler arasındaki boşluk miktarı da güneş ışınlarını geçirme noktasında fark yaratıyor. Satın aldığın mayolarda kumaş son derece sık örgülere sahip olsa da ürünü çok daha yakından incelediğinde kumaş boşluklarının farklı olduğunu gözlemleyebilirsin. Sık örgüler güneş ışınlarının cilde ulaşmasını daha fazla engellerken gevşek kumaşlar daha az oranda koruma sağlayabiliyor.





  • Kumaş Türü





Kıyafet çeşitlerinde ayrıma sebep olan kumaş türleri güneş koruması noktasında da farklar ortaya koyuyor. Polyester ve naylon olarak bilinen kumaşlar günlük kıyafetlerde konforu etkileyen çeşitlerden olsa da UV ışınını bozduğu için güneş koruması konusunda yüksek performans gösteriyor. Pamuklu kumaşlar ise eğer kimyasal süreçlerden geçirilmediyse düşük koruma özelliğine sahip oluyor.





  • Kimyasal Uygulamalar





Kumaş türleri ve yapısından farklı olarak güneş korumasını artırmak için kimyasal uygulamalar yapılabiliyor. Böylece kullanılan kumaş UV ışınlarına karşı çok daha dayanıklı bir yapıya kavuşuyor.





  • Renk





Kumaş rengi, ışığı emme ve yansıtma konusunda önemli bir role sahip. Bu sebeple de UV korumasına etki eden unsurlar arasında yer alıyor. Koyu renkli kumaşlar daha fazla güneş ışığını emdiği için daha iyi koruma sağlıyor. Standart bir beyaz tişört ise UPF 5 güneş koruması sunuyor. Yani UV ışınlarının %20'sini geçiriyor.



UV Korumasını Azaltan Unsurlar


Kumaş yapısı, türü ve rengi gibi UV korumasına etki eden unsurların yanı sıra bu etkiyi azaltan faktörler de bulunuyor. Kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan bu etkiler arasında şu unsurları sıralayabiliriz;





  • Kumaşın Esnemesi





Dar olarak satın alınan kıyafetler giyildikçe esniyor ve bu durum da kumaş yapısına etki ettiği için sunduğu UV koruması üzerinde etkili oluyor. Eğer bebeğine yüksek koruma sağlayacak bir mayo tercih etmek istiyorsan bedenine tam uyan bir ürün seçmen bu noktada önem taşıyor.





  • Kumaşın Islanması





Araştırmalar, ıslanan kıyafetlerin UPF derecelerinin düştüğünü söylüyor. UV korumalı mayolar bu unsurlara uygun olarak tasarlandığı için bebeğinin cildini koruma noktasında hem ıslakken hem de kuruyken maksimum performans gösterebiliyor. Ayrıca kolay kuruyan mayo modelleri de bu noktada avantaj sağlıyor.



Bebek Mayosu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?


Sıraladığımız tüm bu unsurlar UV korumasının önemini ortaya koyuyor. Sen de bebeğinin hassas cildini yanıklara karşı korumak için bu mayolardan faydalanabilirsin. Fakat UV korumalı mayo çeşitlerinde mümkün olduğunca kapalı modelleri tercih etmende fayda var. Uzun kollu modeller maksimum oranda güneş koruması sağlamak için son derece kullanışlı. Bununla birlikte UV korumalı bir güneş gözlüğü ve geniş siperlikli şapka tercih ederek bebeğinin güneş altında oyun oynadığı saatleri güvenli bir şekilde geçirmesini sağlayabilirsin. Güneş gözlüğü seçiminde dikkat etmen gerekenleri öğrenmek için de şu yazımıza göz atabilirsin. Diğer yandan seçeceğin mayonun bebeğinin bedenine tam uymasına da dikkat etmelisin. Deniz ve havuzda bez mayolar da kullanıldığı için bebeğine seçeceğin mayonun bedenini bez ile kullanılabilecek şekilde seçmeye özen göstermelisin.



Gördüğün gibi bebek mayosu nasıl olmalı sorusunun cevabında pek çok önemli ayrıntı yer alıyor. Sen de UV koruması hakkında edindiğin bu bilgilerden faydalanarak en doğru mayoyu seçebilirsin. Ayrıca eğlenceli bir tatil planı yapmak istiyorsan konaklayacağın oteli Hopi anlaşmalı markalar arasından seçip harcarken kazanma fırsatını yakalayabilirsin.