Puzzle yapmayı sever misin? O halde puzzle’ın faydaları hakkındaki bu yazıyı okumanın tam zamanı!

İster çocuk ol ister yetişkin hayatının en az bir döneminde puzzle yapmışsındır. Farklı parça sayılarına sahip olan bu oyun, sana, sandığından çok daha fazla fayda sağlıyor. Stresliyken puzzle ile meşgul olduğunda aklındaki soru işaretlerinden bir nebze olsun uzaklaşıyorsun, parçaları birleştirdiğini gördükçe kendine inancın artıyor, zamanı ne kadar iyi kullanabildiğini fark ediyorsun, benzer şekilli parçaları nasıl birleştirdiğini hatırlayarak hafızanı kuvvetlendiriyorsun, çabalarken odaklanma becerini bir üst seviyeye çıkarıyorsun ve sorun çözme yeteneğinin ne düzeyde olduğunu öğreniyorsun. Dolayısıyla puzzle yapmak sana ve bu aktiviteyi yapan herkese büyük yararlar sağlıyor, demek mümkün. İşte, biz de bu yazıda puzzle yapmanın faydaları neler, sorusunu yanıtlıyoruz. Okumaya devam ederek yapbozun faydaları hakkında detaylı fikir sahibi olabilirsin. Hazırsan başlıyoruz.

 




Puzzle İlk Ne Zaman Oynandı?


Puzzle yapmanın faydaları konusuna girmeden önce bu oyunun tarihçesinden biraz bahsetmekte yarar var.  Hikayenin başlangıç yeri İngiltere. 18. yüzyılın ikinci yarısının Londra’sında bir İngiliz vatandaş çocukların coğrafya derslerinde kullanılacak bir harita icat ediyor. Harita üzerindeki ülke sınırlarını ise oyma testere kullanarak belirliyor. Oyma testerenin İngilizce karşılığı “jigsaw”. Buraya kadar her şey olağan. Süreç ilerledikçe bu testere çocukların oyuncaklarını üretirken de kullanılmaya başlanıyor. Puzzle da bu süreçte çıkıyor. Kontrplak ve daha sonra kartondan üretilen puzzle tabloları, oyma testere ile kesilerek parçalara ayrılıyor. Yapboz oyunun İngilizcedeki karşılığının “Jigsaw Puzzle” olma sebebi de bu. Karton puzzle’ların meraklılarıyla buluşmasının yoğunlaştığı dönemse 1900’ler. Çoğunlukla çocuklar için yapılan karton ve ahşap puzzle’lar o zamandan beri neredeyse her eve giriyor. Girdikçe de faydalarını yaymaya devam ediyor. Puzzle yapmak 20. yüzyılın başından beri büyük küçük herkes tarafından edinilen bir oyun alışkanlığı haline geliyor. İyi ki de geliyor!
Şimdi çocuklar ve yetişkinlerde puzzle yapmanın faydaları konusuna daha yakından bakabiliriz.


 



Puzzle’ın Çocuklara ve Yetişkinlere Yararları


Stres azaltmaya yardımcı olur: Puzzle yapmanın yararları arasında ilk sıralarda yer alan stres azaltma faktörü, en bilinenlerden. Puzzle, çok sayıda parçasıyla oyuna yoğunlaşmana olanak tanırken zihnini meşgul ederek günlük hayatta maruz kaldığın stresi azaltabilir.


  • Odaklanma ve konsantrasyonu artırır: Tıpkı yukarıda dediğimiz gibi puzzle yaparken parçaları bir araya getirmek için ayrıntılı düşünme ve planlama yapman gerekebilir. Özellikle çok parçalı puzzle’larda. Bu da odaklanma ve konsantrasyon becerilerini geliştirmene fazlaca destek veren bir etkinlik.

  • Problem çözme yeteneğini geliştirir: Puzzle yapmak, problem çözme yeteneğini geliştirmene yardımcı olabilir. Nasıl mı? Şöyle düşün: Puzzle, bir bütün olan resmin parçalara bölünmüş ve parçaların da dağınık halde bulunduğu bir tablo aslında. Bu dağınık parçaları problem olarak hayal et. Sense bu parçaları bir araya getirerek sorunu çözmeye çalışıyorsun. Bunun için önce parçalardan benzer renkte olanları bir araya toplaman ve birbirine geçebilenleri yaklaştırman gerekecek. Dolayısıyla çözmeye başlamadan önce bir strateji ve plan yapman bekleniyor. İşte, bu plan senin problem çözme yeteneklerini bir üst seviyeye çıkarmana destek olabilir. Aynı zamanda tüm bunları yaparken beyin kaslarını da çalıştırıyorsun ve zihinsel kapasiten de artıyor. Hepsi bir araya geldiğinde ise sorun ortadan kalkıyor.

  • Bellek geliştirme: Puzzle’ın faydaları arasında görsel hafıza ve uzun süreli bellek gibi zihinsel becerilerin gelişimi de var. Parçaları bir araya getirirken önceki deneyimlerini hatırlamak ve bunları kullanmak zorundasın. Dolayısıyla bilişsel kapasiten epey bir devrede. Sen parçaları düzgün biçimde birleştirmeye başladıkça beyin aktiviten de hızlanıyor ve işin detaylarını öğrenerek kendi gelişimine katkıda bulunuyorsun. Aslında bu kısım, puzzle yapmanın çocuklara faydaları olarak da değerlendirilebilir.


Ayrıca her türlü gelişime olumlu katkıları olan besinler için Süper Gıdalar ve Süper Olumlu Etkileri başlıklı yazımıza da göz atmayı unutma!


  • Kendine güveni artırır: Bir puzzle'ı tamamladığında kendine olan güvenin artabilir. Sonuçta bir hedefe ulaşmak, kişilerde her daim başarı hissini uyandırır. Dolayısıyla puzzle yapmanın yetişkinlere faydaları arasında özgüven gelişimini de saymak mümkün.

  • Eğlenceli ve keyifli bir aktivite: Özellikle aile ile yapıldığında puzzle, eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Gerek çocukların gerek eşin gerekse diğer aile üyelerinin dahil edildiği puzzle seansları ile hem sosyalleşme hem de aile bağlarını kuvvetlendirme şansın büyük. Eğlenmek de cabası.

  • Yaratıcılığı artırır: Puzzle yaparken farklı parçaları bir araya getirerek yeni şekiller ve desenler oluşturma fırsatın olabilir. Bu da yaratıcılığını artırma konusunda bir destek.

  • Zaman yönetimini geliştirir: Özellikle kendine bir süre belirlediysen puzzle yapmak, zaman yönetimi becerilerini geliştirmene yardımcı olabilir. Parçaları bir araya getirmek için ne kadar zaman ayırdığını planlaman gerekir.

  • Dikkat eksikliğini gidermede yardımcı: Puzzle yapmanın, karışık parçaları bir araya getirmek olduğunun farkındayız. Dolayısıyla tüm dikkatimizle büyük resme odaklanıp o resmin parçalarını anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde bir araya getirmemiz gerekiyor. Bunun için de ekstra bir dikkat gerekli. Dolayısıyla hayatında puzzle etkinliğine düzenli yer verirsen dikkat eksikliğini asgari düzeye indirerek yaşamının tüm alanlarında kendine yardımcı olabilirsin.

  • Görsel hafızayı güçlendirir: Özellikle görsel belleğinin gelişmesi gereken işitsel bireyler, puzzle yaparak bu amaçlarına ulaşabilir. Şekil, zemin ve desen algısının üst düzeyde tutulması gereken bu oyun sayesinde parçadan bütüne giderek bu algıyı geliştirebilirsin.




 



Puzzle Yapmanın Püf Noktaları


Yukarıda verilen tüm bilgileri aklında tutarak puzzle yapmanın ipuçlarını anlattığımız aşağıdaki kısmı okuyabilirsin. Zira göründüğünden daha zor ve karmaşık olabilen bu aktiviteyi yaparken, verdiğimiz tüyolara ihtiyacın olabilir. Bizden söylemesi.


  1. Puzzle'ı sınıflandır: Puzzle’lar, pek çok farklı büyüklükte olabiliyor. Dolayısıyla işe, elindeki puzzle'ı boyutlarına, parça sayılarına, renklerine veya desenlerine göre sınıflandırarak başlayabilirsin. Bu, doğru zorluk seviyesini seçmene yardımcı olacaktır.

  2. Görsel ipuçlarını kullan: Puzzle'ın kutusundaki resim ve desenleri dikkatlice incele. Bu, puzzle'ın tamamlanması için parçaların nereye yerleştirilmesi gerektiği hakkında önemli bir fikir edinmeni sağlayabilir.

  3. Yüzeyi düzleştir: Puzzle yapmak için düz bir yüzey şart. Bir masa veya puzzle tahtası kullanabilirsiniz. Böylece parçaların yerlerine düzgünce yerleştirilmesi daha kolay olacaktır. Kimse puzzle’ın son parçasını birleştirirken hüsrana uğramak istemez.

  4. Kenar parçaları ile başla: Genel çerçeveyi görmek için kenar parçalarını bir araya getirerek başlaman son derece mantıklı olacaktır. Kenarları tamamladıktan sonra, puzzle'ın geri kalanını tamamlamak çok daha kolay.

  5. Parça şekline ve rengine dikkat et: Daha önce belirttiğimiz gibi puzzle parçalarının şekli ve rengi, büyük resmin bölümleri olduğu için her birinin benzerleriyle bir arada tutulması iyi olabilir. Bunu kullanarak bir parçanın nereye ait olduğunu kolayca tespit edebilirsin.

  6. Parçaları gruplandır: Benzer şekil, renk veya desenlere sahip parçaları gruplandır. Bunun için puzzle kutusunun üzerindeki resimden kopya çekebilirsin. Bu, parçaları daha kolay bir şekilde yerleştirmene yardımcı olabilir.

  7. Mola vermeyi ihmal etme: Puzzle yapmak zihinsel olarak yorucu olabilir. Bu nedenle ara ara mola ver ve dinlen. Unutma ki zihninin de taze kalmaya ihtiyacı var!

  8. Sabırlı ol: Puzzle yapmak sabır gerektiren bir aktivitedir. Sabırlı ol ve bir an önce bitirmek için acele etme.