Ağız yaralarını evde tedavi etmek için bilmen gereken ipuçları bu yazıda seni bekliyor.

Ağız Yarası Nedir? Neden Olur?



 


 

Genel adı ağız yarası olsa da dilde, damakta, diş etinde, dudakta, ağız çatısında ve ağızda bulunan yumuşak dokuların herhangi bir bölümünde bu tür yaralar oluşabiliyor. Ağız yarasının şiddetine göre mideye giden yemek borusunda dahi yaralar çıkabiliyor. Eğer dudağında yara oluşuyorsa bunu uçuktan ayırmanı sağlayacak bazı ipuçları bulunuyor. Dudak yaralarında, ağzın içerisinde oluşanlardan farklı olarak pamukçuk meydana gelmiyor ve uçuk gibi bulaşıcılık göstermiyor. Fakat bu yaralar da yemek yerken seni zorlayabilir ve ağrılı olabilir. Eğer ağız yaraların birkaç günde geçmiyor veya bir haftadan uzun sürüyorsa bir doktora görünmende fayda var. Peki, ağız yarası neden olur diye düşünüyorsan en yaygın bilinen sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;




  • Aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerin kontrolsüz şekilde tüketilmesi

  • Yanlış ağız bakımı, dişlerin çok sert fırçalanması veya diş ipi kullanırken damakların zarar görmesi

  • Dönemsel stres ve duygudurum bozuklukları

  • Bazı gıdalara karşı vücudun gösterdiği alerjik reaksiyonlar

  • B12, folik asit, çinko ve demir eksikliğine sebep olan beslenme alışkanlıkları

  • Regl döneminde vücutta yaşanan hormonal değişimler

  • Aşırı asitli içeceklerin yoğun tüketimi



Ağızda Yara Çıkınca Neler Yapılabilir?


Ağzında yaralar oluştuysa çektiğin ağrı ve acıyı hafifletecek bazı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlere aynı zamanda yaraların yayılmasını önlemek ve hızlı iyileşmesini sağlamak için de başvuruluyor. Ağız yarasına ne iyi gelir evde çözüm yöntemleri nelerdir merak ediyorsan deneyebileceğin seçenekler şu şekilde;




  • Ağız yaralarıyla birlikte gelen pamukçuğu geçirmek için karbonata başvurabilirsin. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yaparak iyileşmeyi hızlandırabilirsin.

  • Tuzlu su ve soğuk su gargarası da ağız yaralarında başvurulan yöntemlerden.

  • Eğer ağzında yara varsa sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmalısın. Ayrıca tuzlu, baharatlı ve asidik yapıya sahip turunçgil benzeri yiyeceklerden de kaçınmalısın.

  • Faydalı ürünler arasında yer alan sirke de ağız yaralarının evdeki tedavisinde kullanılıyor. Sirkeyle gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor.



Ağız Yaralarına İyi Gelen Sirke ve Sumak Tarifi


Özellikle aft yaralarında en sık kullanılan doğal ürünlerden biri de sumak. Sumak ve sirkenin bir araya geldiği bu tarif hem doğal olması hem de kolay hazırlanabilmesi yönünden avantajlı. Sen de yalnızca iki malzemeli bu tarifi hazırladıktan sonra düzenli gargara yaparak ağız yaralarının geçmesini sağlayabilirsin.




  • Tarif için öncelikle bir su bardağı suyu cezvede kaynatman gerekiyor.

  • Sonrasında içerisine bir yemek kaşığı sumak ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatabilirsin. Böylece sumağın tüm özü suyun içerisine salınıyor.

  • Bu noktada sirkeyi eklemeden önce sumak suyunu kenara alıp ılımasını beklemen gerekiyor.

  • Su uygun sıcaklığa ulaştığında içerisine bir tatlı kaşığı sirke ekleyip karıştırabilirsin.

  • Karışım tamamen soğuduğunda ise tortularından arındırmak için süzüp gargara yapabilirsin.



Ağız Yaralarına Ada Çayı Mucizesi


Ağız yarasına ne iyi gelir bitkisel çözüm arıyorum diyorsan ihtiyacın olan şey ada çayı. Hem ağız içerisindeki yaralara hem de boğaz ağrılarına iyi gelen bu bitki diş hekimliğinde de kullanılıyor. Ağrıyı ve iltihaplanmayı gidermeye yardımcı olan ada çayı, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleriyle de biliniyor. Çay olarak hazırladığın bu bitkiyi garagara yaparak ağız yaralarından daha hızlı ve kolayca kurtulabilirsin. Tarifin hazırlanışı ise son derece basit.




  • Eğer taze kullanıyorsan 1 yemek kaşığı, kuru kullanıyorsan da 1 çay kaşığı ada çayına ihtiyacın var.

  • Ada çayını bir demliğin veya sos tavasının içerisine koyup üzerine de 200 ml kaynamış su ilave etmen gerekiyor.

  • Ada çayı burada 5 dakika demlendikten sonra süzüp kullanabilirsin. Dilersen biraz ılımaya başladıktan sonra içerisine bal ve limon ekleyerek çayı tatlandırabilirsin.



Dil Yarasıne Ne İyi Gelir?


Dildeki yaralar, yemek esnasında veya bir şeyler içerken keskin acılara sebep olabiliyor. Yaşam konforunu önemli ölçüde etkileyebilen bu küçük yaraları hafifletmek için doğal bir tedavi yöntemi olarak bal mucizesinden yararlanabilirsin. Kullandığın balın doğal olması bu noktada etkisini artıracaktır. Her gün iki yemek kaşığı bal tüketerek hem iyileşmeyi hızlandırabilir hem de dilinin rahatlamasını sağlayabilirsin. Dil ucu yarasına ne iyi gelir diye düşünüyorsan rahatlatıcı bir çözüm olarak lavanta yağını kullanabilirsin. İltihaplı bölgeye bir pamuk yardımıyla uygulayacağın lavanta yağı, yaraların kısa sürede iyileşmesine yardımcı oluyor. İhtiyacın olan doğal yağları Hopi kampanyalarından yararlanarak avantajlı şekilde satın alabileceğini de unutmamalısın. Dil yarasına ne iyi gelir evde çözüm istiyorum diyenler için bir diğer seçenek de propolis. Mucizevi doğal gıdalar arasında yer alan propolis, ağız yaralarını geçirmek için yaygın olarak kullanılıyor. Sen de bu yöntemi denemek istiyorsan propolisi lokal olarak dilinin yara olan bölgesine uygulayabilirsin. Böylece o bölgedeki uyuşukluğu ve iltihabı gidermeye yardımcı olabilirsin.



Damak Yarasına İyi Gelen Yöntemler


Damakta çoğu zaman şişkinlikle birlikte kendini gösteren ve ince bir bölge olduğu için son derece rahatsız edici bir acı hissi yaşatan yaralara evde çözüm üretebilirsin. Bu tür yaraların diş ve ağız sağlığı başta olmak üzere pek çok farklı sebebi bulunabiliyor. Eğer damağında şişlik hissediyor, renk değişimi görüyor, ağrı yaşıyor veya bir şeyler yerken rahatsızlık duyuyorsan bu yöntemleri deneyebilirsin;




  • Ağız damak yarasına ne iyi gelir diye düşünüyorsan öncelikle sancıyı azaltmak için buz yöntemini kullanabilirsin. Bunun için ağzının içerisine bir barça buz atıp bu buzu yaranın olduğu bölgede gezdirmen gerekiyor.

  • Yaraları iyileştirme özelliği ile bilinen Aloe Vera bitkisi de damak yaralarında etkili. İhtiyacınız olan tek şey Aloe Vera yaprağı ve ılık su. Yaprağın dış kabuklarını ayırıp içerisindeki jeli çıkardıktan sonra ılık suyun içerisine ekleyebilirsin. İyice karıştırıp homojen bir karışım elde ettikten sonra gargara yapabilirsin.

  • Yakan bir yöntem olsa da yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olan tuzlu su gargarasından da ağız yaralarının tedavisinde faydalanabilirsin.



Çocuklarda Ağız Yarası İçin Ne Kullanılabilir?


Son derece hassas bir yapıya sahip olan bebeklerde ağız yarasına ne iyi gelir diye merak ediyorsan kullanabileceğin bazı doğal ürünler bulunuyor. Bu tür ürünleri market alışverişinde kolayca satın alabilir ve her zaman evinde bulundurabilirsin. 1 yaşından büyük bebeklerin ağız yaraları için zerdeçal ve bal karışımı öneriliyor. Sen de etkili bir iyileştirme sağlayan bu karışımı yaraların olduğu bölgelere sürebilirsin. Eğer bebeğinin acısını hafifletmek ve rahatlamasını sağlamak istiyorsan Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsin. Yaşı daha büyük olan çocuklarda ağız içi yarasına ne iyi gelir diye merak ediyorsan rahatlama sağlamak için karbonatlı su kullanabilirsin. Su ve karbonat karışımını bir pamuk yardımıyla çocuğunun ağzındaki yaralara uygulaman yeterli. Böylece yaralar kolayca temizlenebilir ve iyileşme süreci hızlanır. Sirke gargarasını ise su ile seyrelterek uygulayabilirsin. Bu tür gargaralar, ağız içerisindeki mikropların giderilmesi için oldukça faydalı.



Bu yazımızda ağız ve dil yarasına ne iyi gelir konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Eğer okudukların hoşuna gittiyse daha fazla içerik için https://hopi.com.tr/iyi-yasam/detoks-nedir buraya tıklayabilirsin. Hayatına sağlık katacak Hopi avantajlarından yararlanmak içinse kampanyalarımıza göz atabilirsin.