Güney Doğu Anadolu bölgesinin gözde illerinden olan Şanlıurfa bambaşka kapıları aralıyor. Sen de Şanlıurfa’nın eşsiz güzelliklerine yolculuk yapmak istiyorsan doğru yerdesin. İşte Şanlıurfa’da gezilecek yerler listemize göz atabilirsin.



Geçmişten günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa, Güney Doğu Anadolu bölgesinin görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi. Tarihi sokakları, eşsiz mimari ve zengin kültürel mirasıyla şehri gezmek isteyenlere harika görüntüler sunuyor. Geçmişi Neolitik döneme uzanan Şanlıurfa mistik bir atmosfere de sahip.  Peki tarihin ayaklarının önüne serildiği bir şehirde gezilecek yerler nelerdir? Senin için Şanlıurfa gezilecek yerleri araştırdık ve nerelere gidebileceğini listeledik. İşte Şanlıurfa’da mutlaka görmen gereken o benzersiz yerler.




Balıklı Göl



Şanlıurfa denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi hiç şüphesiz ki Balıklı Göl. Kentin simgeleri arasında olan Balıklı Gölün bir diğer ismi ise Halil-ür Rahman Gölü’dür. Bir efsaneye göre Hz. İbrahim Kral Nemrut’un zulmünden kaçarken gölün bulunduğu yerde yakılmış olan dev ateşe atılır. Ateşe atıldığı esnada Allah’ın emri ile ateş suya, odunlar ise balığa dönüşür. Böylelikle de Balıklı Göl oluşur. Bu hikâyeye göre balıklı göl kutsal sayılır ve zaman içerisinde koruma altına alınmıştır. Yüzyıllardır pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapan Balıklı Göl gerek hikayesi gerek tarihi dokusu ile gelenleri kendine hayran bırakmayı başaran yerler arasında yer alır.  Balıklı Göle geldiğinde gölü turlayabilir istersen balıkları besleyebilirsin.  Şanlıurfa merkeze 31 km uzaklıkta olan bu yere ister araba ile istersen de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait halk otobüsleriyle de ulaşımını sağlayabilirsin.




Aynzeliha Gölü



Urfa gezilecek yerler listesinin bir diğer mekânı Aynzeliha Gölü. Şanlıurfa’ya gelmişken mutlaka uğranması gereken yerler arasında olan bu göl Balıklı Gölün hemen yanında yer alır. Etrafı yeşilliklerle çevrili bir parkın içinde olan bu gölün de bir hikayesi vardır. O da Hz. İbrahim’e inanan ve aşık olan kral Nemrut’un evlatlık kızı Zeliha, İbrahim’in ateşe atıldığının ardı sıra kendini de ateşe atar. Tıpkı Hz. İbrahim’de olduğu gibi Zeliha’nın ateşe attığı yerde göl oluşur. Buna da Aynzeliha gölü ismi verilir. Yeşilliklerle çevrili bu gölü de görmeden geçmemelisin.




Göbeklitepe



Göbeklitepe Şanlıurfa’da gezilecek yerlerin başında gelir. Urfa’nın en gözde tarihi yerlerinden biri olan Göbeklitepe, M.Ö. 12 bin yılından kalma olduğu düşünülen kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığı o efsanevi yerdir. Tarihin en eski tapınaklarından olan Göbeklitepe, tarihin sıfır noktası olarak da kabul edilmekte. Şanlıurfa’nın gizemli keşifleri arasında olan bu yeri mutlaka görmelisin. Bu antik yerleşim yeri UNESCO Dünya mirası Listesi’nde olup ziyaretçilere geçmişe açılan bir kapı sunar. Burada arkeolojik kazı alanlarını gezerken dikili taşları inceleyebilir, geçmişe ait kalıntıların içerisinde kendi M.Ö.  9600’lı yıllarda hissedebilirsin. Müze kartı ile giriş yapabileceğin bu tarihi yere Urfa merkezden kolay bir şekilde ulaşabilirsin.  Üstelik Göbeklitepe Arkeoloji Müzesini de içerisinde barındıran bu yerde antik yerleşim yeri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilir, geçmiş hakkında detaylı bilgiler öğrenme şansını yakalayabilirsin.




Urfa Kalesi



Şanlıurfa yolculuğunu Urfa Kalesi’ne uğramadan bitirme. Şanlıurfa gezilecek yerler listesinin başında yer alması gereken yerlerden biri de Şanlıurfa Kalesi. Tüm şehre hakim olacağınız tarihi bir yer olan Urfa Kalesi, Şanlıurfa’nın merkezinde yer alır. 800’lü yıllarda inşa edilen bu görkemli kale, birçok medeniyetin etkisinde kalmış olan bu kale tarihi boyunca stratejik bir öneme de sahiptir. Anıtsal yapılar ve tarihi evlere ev sahipliği yapan Urfa Kalesi, başta Bizans dönemi olmak üzere pek çok kitabe ve yazıtlara da ev sahipliği yapar. Kale açık hava müzesi işlevi görüyor olup yılda yüzlerce ziyaretçiyi ağırlamasıyla bilinir.
 
Sen de Urfa Kalesi’ni görmek, Şanlıurfa’da kültürel bir gezi yapmak istiyorsan Antonia Turizm ile Güneydoğu Anadolu turlarına katılabilir, tarihin merkezine yolculuğa çıkabilirsin. Üstelik 850 paracık puan kazanma şansını da yakalamak senin elinde.




Harran Evleri




Şanlıurfa merkeze 44 km uzaklıkta yer alan Harran, tarihi yapısı ile ziyaretçileri büyülüyor. Antik bir şehir olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bu şehir en çok evleri ile dikkatleri üzerine çekmekte. Urfa gezi rehberi listende mutlaka olması gereken bir yer olan Harran Evleri, Harran Kümbet Evleri olarak da bilinir. Binlerce yıl önce inşa edilen bu evler, yörenin geleneksel konutlarını ziyaretçilerle sunar. Kendine özgü bir tarza sahip olan bu evler, kerpiçten yapılmış olması ile de diğer ev modellerinden ayrılır. Özellikle sıcak yaz günlerinde serin tutması ile bilinen bu evler, kış aylarında da ısıyı koruyarak sımsıcak bir ortam yaratmaktadır. Tek katlı kubbeli ve sıralı olmaları ile de tarihi derinlemesine incelemene yardımcı olan Harran evlerini ziyaret etmeden şehirden ayrılmamalısın.




Harran Kalesi




Harran ilçesinde yer alan Harran kalesi, şehrin güneydoğusu kısmında yer alır. İç kale ve aşağı sur olmak üzere iki bölümden oluşan bu kale dikdörtgen olacak şekilde inşa edilerek şehir surlarına bitişik olarak tasarlanmıştır. 50 koridor ve 150 odanın bulunduğu kale içerisinde geçmişte pek çok kişinin yaşadığı düşünülmekte. Yer yer yıkılmış bir halde olsa da Harran’ın tarihi dokusunu simgeleyen bu kaleyi görmeden geçme.
Şanlıurfa gezisi sırasında Harran Ören Yeri olarak da bilinen kale çevresi ve antik evler, ilçenin kültürel anlamda pek çok zenginliğe ev sahipliği yaptığını gösterir.  Tevrat’ta da adı geçen Harran, geçmişten günümüze pek çok araştırmaya ev sahipliği yapmış durumda. Sen de bunlara Obilet mobil uygulaması üzerinden alacağın yurt içi Şanlıurfa biletli ile tüm bu geçmişe şahitlik edebilirsin.




Halfeti        



Şanlıurfa’nın gezilecek yerlerinden bir diğeri de Halfeti’dir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkatleri üzerine çeken Halfeti, Fırat Nehri kıyısında yer alması ile dikkatleri üzerine çeker. Nehir manzarasının en güzel halini yakalayabileceğin Halfeti’de tekne turu yapabilirsin. Sular altında kalmış antik bir şehir olan bu eşsiz yer nehir manzarasının yanında sular altında kalan eski Halfeti’ye de tanıklık edeceksin. 1999 yılında Birecik barajının yapılması ile sular altında kalan bu yer günümüzde farklı bir tarihe kapı açmana yardımcı olur. Tarihin derinliklerine kapı açmana yardımcı olacak bu şehri Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler listene ekleyebilirsin.




Soğmatar Antik Kenti




Şanlıurfa’nın Harran ilçesinden 53 km uzaklıkta yer alan Soğmatar antik kenti, araştırmacılara göre M.S. 2. yüzyılda oluşmuş. Abgar Krallığı dönemine ait olduğu bilinen bu yer, dönemin halk ve önde gelenlerinin ibadet ettikleri yerler arasında. Bol yağış alan bu yerin adı da Arapça’da yağmur anlamına gelen matar kelimesinden gelir. Bu köy geçmişte putperestlik ve pagan inancının hakim olduğu yerlerden. Kaya mezarlara ve kabartmalara sıklıkla rastlanan bu yerde geçmişe tanıklık edebilir, yörenin tarihini inceleyebilirsin.
 
Tarihte yer almış pek çok medeniyetle buluşmanı sağlayacak Şanlıurfa’ya karşı bir ilgin varsa Tarihin Sıfır Noktası Göbekli Tepe Hakkında Bilinmeyenler blog yazımızı da inceleyebilir, bu benzersiz şehir hakkında detaylı bilgiye sahip olup olabilirsin.