Nevşehir, Niğde, Aksaray üçgeni arasında kalan bölgeye Persler, Güzel Atlar Diyarı anlamına gelen “Katpatukya” adını vermiş. Günümüzde Kapadokya olarak adlandırılan bu bölge olağanüstü bir doğaya ve tarihi eserlere sahip. Yerel halkın peribacası olarak adlandırdığı konik kaya oluşumları 60 milyon yıllık bir jeolojik oluşumun ürünleri.  Ürgüp, Uçhisar, Göreme, Çavuşin, Zelve, Avanos, Synasos ve Ihlara Vadisi Kapadokya gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerler. Peribacaları, mağara kiliseleri, yeraltı şehirleri ile nefes kesici manzaralarının yanı sıra Kapadokya bağlarıyla da ünlü.  Çömlekçilik, halıcılık gibi yerel el ürünleri doğanın bölgeye diğer armağanları… Güzel atlar diyarı Kapadokya keşfedilmek için seni bekliyor.

Her Mevsimi Farklı Bir Cennet


Kapadokya dört mevsim gidilebilecek bir cennet. Soğuk havadan hoşlanmıyorsan nisan ve ekim ayları arası en ideal zaman. Kış aylarında ise kısa yürüyüşlerde karlarla kaplı peri bacalarının siyah beyaz nefis görüntülerini çekebilir, akşamları şömine başında leziz Kapadokya lezzetlerinin keyfini çıkarabilirsin.


 

Balonla Kapadokya Keşfi


Kapadokya’da yapılacak en unutulmaz şey; kuşkusuz gün doğumunda peribacaları üzerinde yapacağın heyecan verici, bir saatlik balon turu. Balon turları hava koşullarına göre her mevsim yapılabiliyor. Uçuş için rezervasyon yaptırman gerekiyor. Şirketlerin servisleri seni 05.00-05.30 saatleri arasında kaldığın otelden alarak uçuş bölgesine götürüyorlar. Uçuş öncesi, balonlar hazırlanırken yolculara yapmaları gereken şeyler anlatılıyor ve uçuş başlıyor. Uçuş sonrası ikramlar ve katılım sertifikan veriliyor. 

 


Uçhisar


Kapadokya'nın en panoramik manzarasını Uçhisar Kalesi'nin zirvesinden izleyebilirsin. Dünyanın ilk gökdeleni olarak da adlandırabileceğimiz bu doğal kaleye giriş ücretli. Kalenin eteklerindeki hediyelik eşya stantları ve dükkânlarında gümüş takı, seramik, halı ve kilim alışverişi yapabilirsin. Zamanın varsa Güvercinlik Vadisi’ni ve Nevşehir'in 30 kilometre güneyinde bulunan Yeraltı Derinkuyu şehrini de mutlaka görmelisin. 


 

Göreme ve Açık Hava Müzesi


UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göreme, tüm vadilerin kesişme noktasında.  Göreme, peri bacalarının içinde küçük bir kasaba. Göreme Açık Hava Müzesi’nde çok sayıda kaya kilisesi, keşiş yemekhaneleri, kiler, mahzen ve mezar odaları bulunuyor. Kızlar Manastırı, Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise ile Karanlık Kilise Göreme’nin tarihi hakkında çok şey anlatıyor. Ihlara ve Soğanlı kanyonları, Derinkuyu, Özkonak ve Kaymaklı yeraltı şehirleri bu bölgede mutlaka görülmesi gereken doğal zenginlikler. Ödül alan butik otelleri, restoranları ve dükkânları ile Kapadokya’nın en turistik yeri olan Göreme için en az yarım gün ayırmalısın.

 


Çavuşin


Bu bölgede yaşayan insanların kayaları oyarak barındıkları, anıt görünümlü kaya oluşumları Çavuşin’in en karakteristik ögeleri. Bölgenin en önemli kiliselerinden Vaftizci Yahya Kilisesi ve köy girişindeki Güvercinlik Kilisesi de görülmesi gereken yerlerden.


 

Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi


Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim merkezi Zelve, Hristiyanlığın bu bölgedeki yayılma merkezi. Bu nedenle vadide çok sayıda kilise, manastır ve yerleşim yeri bulunuyor. Hristiyanlık döneminin ardından Zelve Vadisi 1950’li yıllara kadar köy olarak kullanılmış ve insanlar bu kaya evlerde yaşamışlar. 


 

Avanos


Avanos’un tüflü, killi topraklarında çömlekçilik sanata dönüşmüş. “Chez Galip" adıyla tanınan çömlekçinin ünü tüm dünyada tanınıyor. Dar sokaklarda karşınıza çıkan çömlek atölyelerinde sen de çömlek yapmayı deneyebilir, Kapadokya gezinde yaptığın çanağı evine hatıra olarak götürebilirsin.  

İşte tüm bu güzellikler keşfedilmek için seni bekliyor. Daha fazla vakit kaybetmemek için hemen tıkla!