Yepyeni bir çağın habercisi olan dijital göçebelik nedir, kim dijital göçebe olabilir? Hem gezip hem işlerini yanında götürebileceğin bu kavramı incelemeyi ihmal etme!

Bildiğin gibi pandemi, pek çok sektörde uzaktan çalışma şeklinin de benimsenmesini sağladı. İnternetin yayılması ve dijitalleşme ile beraber de dijital göçebelik hem bugünün hem de geleceğin çalışma prensiplerinden biri hâlini alıyor. "Ne zaman" ve "nerede" soruları dijital göçebenin kendisinin belirleyeceği sorular. Zamandan ve mekândan bağımsız olarak çalışabilen dijital göçebe bu açıdan geçmiş, eski, geleneksel çalışma düzenlerinden apayrı bir yerde. Peki bu trend tam olarak nedir ve özellikleri neler? Avantajları, dezavantajları nelerdir? Senin için derlediğimiz yazıda tüm sorularına yanıt bulacaksın! Belki ileride dijital göçebe olursan şimdiden bu kavramı bilmende yarar var.

 



Dijital Göçebe Nedir, Kime Denir?


Dijital göçebe nedir ya da kimdir diye baktığımız zaman, alışılageldik mesai saatleri ve çalışma mekânlarını hayatından çıkarmış kimseler böyle tanımlanıyor. Kendi hayatını idame ettirmek için çalışırken, bunu zaman ve mekan sınırlamaları olmadan yapabilen dijital göçebeler, bu sayede hem çalışıp hem de seyahat edebiliyor. İngilizce adı “digital nomad” olan bu kavram, internetin gelişmesi ve dijitalleşmenin artması ile beraber geleceğin trend çalışma şekillerinden de biri hâline geliyor. Ayrıca çoğunlukla internet üzerinden yapılabilen işler için geçerli. Dijital göçebelik nedir dediğimizde bir noktayı daha aydınlatmak gerekiyor. Bu kavram, bir meslek kolu olarak algılanabiliyor fakat meslekten çok bir mesleği yapış biçimi olarak tanımlarsak daha doğru. Zira farklı sektörlerde çalışan pek çok kişi dijital göçebe olarak çalışabiliyor. Bu açıdan eski nesillerin her gün ofise, iş yerine giderek çalışma anlayışı da dijital göçebelikten çok uzakta. Hayatını kazanmak için belirlenmiş mesai saatleri ve çalışma alanları olmayan, bunlardan bağımsız şekilde çalışabilen herkese dijital göçebe denebiliyor.



Dijital Göçebe Olmak İçin Ne Gerekiyor?


Aslında birden fazla şartın sağlanması gerekiyor. Öncelikle bir şirkette çalışıyorsan, şirketinin çalışma şekilleri içerisinde dijital göçebeliğin bulunması elzem. Ek olarak tüm işlerini internet üzerinden gerçekleştiren dijital göçebeler, bu noktada yeterli bir dizüstü bilgisayara, çalışılabilecek bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Tüm bunlar karşılandığı takdirde kolaylıkla dijital göçebe olunabiliyor. Tabii ki uygun ekipmanların ve şartların sağlanmasının yanı sıra bu şekilde çalışılabilecek bir işe de sahip olmak gerekiyor. Dijital göçebe özellikleri dediğimiz zaman, bu şekilde çalışılabilecek bir meslek de devreye giriyor. Peki bu şekilde sürdürebileceğin meslekler neler?



Eğer bir dijital göçebe olmaya niyetliysen, elektronik ya da giyim gibi alanlardaki eksiklerini Hopishop üzerinden tamamlayabilir, birbirinden harika fırsatları yakalayabilirsin!



Dijital Göçebeliğe Uygun Meslekler Hangileri?


Dijital göçebe meslekleri çok yönlü olup farklı pek çok sektörü kapsayabiliyor. Bir dizüstü bilgisayar ve yeterli internet bağlantısı ile yapılabilecek hemen her iş aslında bu alanda sayılabiliyor:




  • Metin yazarı

  • Dijital pazarlama uzmanı

  • Çevirmen

  • Editör

  • Tasarımcı (grafik tasarım, web tasarım)

  • Proje yöneticisi

  • Yazarlık (blog yazarlığı, freelance yazarlık vs.)

  • SEO danışmanı

  • Atölye ve eğitim düzenleyicisi

  • Online ders verenler

  • Redaktör

  • Senarist



Bunlar akla gelen ilk mesleklerden bazıları. Tabii ki şartlar karşılandığı takdirde farklı pek çok sektörden, görevden, pozisyondan profesyonel de dijital göçebe olabilir.



Dijital Göçebeliğin Avantajları


Gel beraber düşünelim. Sence dijital göçebe olmak nasıl avantajlar sunabilir? Her şeyden önce klasik çalışma şeklinin dışında olmanın çeşitli artıları olabilir. Mekândan bağımsız olmak hem seyahat edip hem de çalışmanı sağlayabilir. Çalışmak için bir ofise ihtiyaç duymamak bir yandan çalışıp bir yandan gezmeyi sağlayabiliyor. Bu herhalde avantajlar arasında en çok öne çıkan noktalar arasında. Bir diğeri de zamandan bağımsız çalışabilmek. Bu da mesai saatlerini tamamen senin belirleyebileceğin bir düzene geçebilmen anlamına geliyor. Bu da 09.00 - 17.00 klasik çalışma saatlerinden sıyrılıp gün içinde farklı işlerin, hobilerin, özel hayatınla da ilgilenebilmene fırsat tanıyabilir. Bu sayede kendine zaman ayırman, gezerek farklı kültürleri keşfetmen daha da kolaylaşabilir.



Dijital Göçebe Ne Gibi Dezavantajlar Yaşayabilir?


Tabii ki işe gitmek için her sabah yola koyulan, akşamında da evine dönen belli bir çoğunluk için dijital göçebelik daha cazip, basit veya kolay görünebilir. Bununla beraber bu çalışma şeklinin de kendine özgü birtakım dezavantajları doğabiliyor. Örneğin, zaman sınırlaması olmaması iş dışı zamanın daha çok olduğunu anlamına gelmeyebilir. Benzer şekilde; mekândan bağımsız olmak, yani çalışmak için bir ofise, çalışma yerine gitmemek de kendine uygun bir mekân arayışını beraberinde getiriyor. Tüm bunlar içerisinde ne zaman ve nerede çalışılacağının kontrolü tamamen dijital göçebenin elinde. İşleri aksatmadan bunu sürdürebilmek içinse sıkı bir disipline sahip olmak şart. Ek olarak sözleşmeli, freelance ya da serbest çalışma şekillerinde düzenli bir gelire sahip olmama riski de var. Ayrıca iş ile ilgili e-postaların, taleplerin de ne zaman geleceği belirsiz kalabiliyor.



Nasıl Dijital Göçebe Olurum?



  • Gerekli ekipman ve mesleki yeterlilik gibi şartlar sağlansa da öncelikle müşteri kazanmanı sağlayacak bir çevren ve portfolyo olmalı.

  • İkamet ettiğin kentin dışında başka bir yere gidip orada çalışacaksan, gideceğin bölge hakkında da bir ön araştırma yapabilirsin.

  • İş için gereken laptop, fotoğraf makinesi, internet bağlantısı gibi ekipman ve şartların yerinde ve yeterli olduğundan emin olmalısın.

  • Bunları yapmadan tam zamanlı işi bırakmak mantıklı olmayacaktır.

  • Bu yeni iş modelinin geçiş sürecinde, yani başlangıcında yeterli gelir ve kazanç elde edilemeyebilir. Bu nedenle masraflar kısmak gerekebilir.

  • Bazı aylar çok bazı aylar ise az kazanmaya hazırlıklı olmak lazım.

  • Muhtemel kazalar ve olası hastalıklara karşı sağlık sigortası yaptırmak da iyi bir fikir.



 



Sırt Çantanda Neler Olmalı?


Bu şekilde bir çalışma şeklini benimseyenler, adeta "ofislerini" sırt çantalarında taşırlar. Gerekli pek çok dijital ürünün yanında olması elzem:




  • Yeterli seviyede bir laptop

  • Yeterli depolama alanına sahip bir harddisk

  • Yedek harddisk

  • USB bellekler ve SSD

  • Hafıza kartları

  • Powerbank

  • Kablo çeviriciler

  • Görsel tasarım işi yapanlar için grafik tablet



Gerekli teknolojik aletleri satın alırken Paracık da kazanmak istersen hemen bu sayfadaki özel kampanyamıza tıkla!



Dijital Göçebe Vizesi Nedir?


Evet, doğru okudun. Artık dijital göçebe vizesi de günümüzün ve geleceğin popüler kavramları arasında. Dijital sektörlerde çalışan profesyoneller için dünyanın farklı yerlerinde oturma ve çalışma iznine yönelik dijital göçebe vizesi verilebiliyor. Mesela konu hakkında gündeme gelen ülkelerden biri geçtiğimiz senelerde Estonya olmuştu. Uzaktan çalışanların Estonya'da yaşamasına ve kendi şirketleri için yasal olarak çalışabilmesine olanak tanıyan bu vize, 2020 Ağustos ayında duyurulmuştu. Dijital göçebe vizesi veren ülkeler Estonya ile de sınırlı değil. Dubai, Almanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Norveç, İspanya, İzlanda gibi pek çok ülke de dijital göçebelere yönelik ayrı bir vize programını uygulamaya başladı. Vize şartları ise tıpkı bildiğimiz klasik vizeler gibi ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Belirli bir aylık gelir sınırının karşılanması ise saydığımız ülkelerin pek çoğunun temel şartları arasında. Son olarak gel bir de bunlara bakalım.



Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkelerin Şartları Neler?



  • Almanya: "Aufenthaltserlaubnis für selbständige Tätigkeit" adı verilen freelance vizesi ile dijital göçebeliğe imkân tanıyor. Üç ay ila üç yıl arası bu vizeyi alabilmek mümkün. Ticaret yapanlar ve freelance danışmanlık yapanlar için iki ayrı vize tipi var. Adres kaydı, kira sözleşmesi, gelir bildirimi, 10,000 Euro tasarruf birikimi ve uzaktan çalışmaya yönelik plan ispatı gerekli şartlar arasında.

  • Portekiz: Dijital göçebeler için Avrupa'nın en popüler kentlerinden biri Portekiz'in başkenti Lizbon. Bir yıl kalabilmek için aylık gelir olarak 635 Euro ispatlamayı gerektiren geçici vizeye, bir seneden fazlası içinse yıllık 7,200 Euro kazanacı ispatlamayı gerektiren oturma izni vizesine başvurulabiliyor.

  • Çek Cumhuriyeti: Yaklaşık 5,700 USD tutarında fon kanıtı, kalacağınız süreye ait noter onaylı banka kartları ile hesap özetleri, sabıka kaydı ve en az 1 sene süreli konaklama ispatı gerekiyor.

  • Estonya: Ülkede bir yıla kadar çalışma fırsatı sunan dijital göçebe vizesi için Estonya dışındaki bir ülkede sözleşmeli aktif bir çalışan olarak uzaktan çalışma şartı aranıyor. Aylık gelir sınırı ise 3,504 Euro tutarında.

  • İspanya: Aylık belli bir miktarın üzerinde yatırım yapmak ve bugüne dek belli bir birikim yapıldığının ispatı aranıyor.

  • Norveç: Yıllık belli bir alt limitin üzerinde gelir göstermek ve mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olunduğunu kanıtlamak gerekiyor.

  • İzlanda: Aylık belirli bir gelirin üzerinde gelir elde ettiğinizi belgelemeniz yeterli.

  • Dubai: Aylık gelirin minimum 5,000 USD olması gerekiyor.