Özellikle yemek yapmayı sevenlerin evlerinde mutfak, evin en hareketli yerlerinden biri. Mutfak bu kadar hareketli bir mekân olunca kolay bir şekilde dağılması da kaçınılmaz oluyor. Ancak akıllıca seçilen mutfak aksesuarları ve iyi bir mutfak dolabı sayesinde bu dağınıklığın önüne geçmek çok da zor değil.

Organize Mutfak Dolabı


Derli toplu bir mutfağa sahip olmanın anahtarı işlevsel mutfak aksesuarları ve düzenleyici bir mutfak dolabı. Hiçbir şeyin istiflenmediği, her şeyin yerli yerinde durduğu bir mutfak dolabı ile aradığını kolaylıkla bulduğun bir alana sahip olabilirsin.
Konu mutfak dolabı olunca akıllıca davranmalısın. Küçük mutfak “hack”leriyle büyük sorunların üstesinden gelebilirsin. Mesela çöp torbası ya da streç film gibi rulo halinde duran malzemeleri, kolaylıkla söküp çıkarabileceğin küçük borularla tezgâh altı dolaplarının köşelerine yerleştirebilirsin. Özellikle pek de kullanılmayan lavabo altı dolabın, bu tarz malzemeleri saklaman için ideal olabilir.

​Tencere ve Kapakları


Mutfak dolabı içinde tencereleri saklamak kolay. Ama o kapaklar yok mu… Tencereleri kapaklarıyla birlikte saklamak pek de iyi bir fikir değil. Bu şekilde saklanan tencereler çok fazla yer kaplıyor. Bunun için en iyisi tencereleri büyükten küçüğe sıralayarak iç içe saklamak. Peki, kapakları ne yapacağız? Onları da bir tencere kapaklığı kullanarak saklayabilirsin.

Tabakları Dikey Olarak Sakla


Tabaklar genellikle mutfak dolabı içinde yatay olarak saklanıyor. Ancak bu şekilde her seferinde tek bir tabak almak için tüm tabakları indirmek gerekiyor. Hem yerden tasarruf etmek hem de daha pratik bir kullanım için tabakları dikey olarak saklamak iyi bir fikir. Eğer mutfak dolabının raylı gözleri varsa, işini kolaylaştıracak mutfak aksesuarları arasında yer alan bir tabak saklama ünitesi yardımıyla diz hizasında saklayabilir, tabaklarına daha kolay erişebilirsin.

Küçük Bir Çöp Kutun Olsun


Yaklaşık 10 litre hacme sahip, mutfak tezgâhı yakınlarında duran küçük bir çöp kutusu daha hızlı olmanı sağlayacaktır. Yemek yaparken kocaman çöp kutusunun kapağını açmak yerine, soyduğun her şeyin kabuğunu hızla küçük çöp kutusuna koyabilirsin. Yemek işini hallettikten sonra da küçük çöp kutusunu, büyük kutuya dökerek ortalığın derli toplu kalmasını sağlayabilirsin.

Baharat Çekmecesi


Mutfak dolabı içindeki baharat bölümü, mutfakların en gizemli köşelerinden biri. Baharat dolabında mutlaka yıllardır sessizce gün ışığını görmek için bekleyen kavanozlar vardır. Yaratıcı mutfak aksesuarları yardımıyla bu düzensizlikten de kurtulabilirsin. Baharat kavanozlarının sığacağı bir çekmecede saklayarak daha rahat kullanabilirsin.


 

Raflara Kat Çık


Özellikle kupa ya da bardak gibi yüksekliği az olan mutfak aksesuarları, dolap içi düzenleyiciler sayesinde daha az yer kaplayabilir. Üst üste çıkacağın katlar sayesinde daha fazla malzemeyi daha küçük bir alanda depolayabilirsin.

Yağların ve Sosların Yeri


Yemek yaparken sıklıkla kullandığımız zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi malzemeleri genellikle büyük miktarlarda alıyoruz. Her yemek hazırlığında koca bir şişeyi tezgâhın üstüne koymak pek de pratik değil. Aynı durum soslar için de geçerli. Yemek yaparken yağlara ve soslara daha kolay bir şekilde ulaşmak için daha küçük şişeler kullanabilirsin. Bu şişeleri uzun başlıklarla kullanarak her seferinde yağlı şişe kapağına dokunmaktan da kurtulursun. 

Murfağını düzenlemeye yardımcı olacak bu araçlar Ikea'da seni bekliyor!