Sofraların vazgeçilmez başlangıçlarından biri olan sıcak çorbalar özellikle kış aylarında içini ısıtmak için birebir. Sen de sofralarını sıcak bir çorba ile taçlandırmak istiyorsan yazımızı okumaya devam edebilirsin.

Sıcacık Çorba Çeşitleri ve Tarifleri


Sevilen lezzetlerden biri olan çorbalar yemek sofralarını süslüyor. Sıcacık çorbanın Türk kültüründe ayrı bir yeri olup başlangıç olarak sunuluyor. Sıcak çorbalar yalnızca yemek zamanları değil hastalık durumlarında da akla ilk gelen yiyecekler arasında. Sen de yemek sofralarında sevdiklerine sıcak çorba ikram etmek istiyor ama bulamıyorsan çorba çeşitleri ve tarifleri hakkındaki yazımızı okumaya devam edebilirsin.
 
Yoğun bir günü ardından hızlı bir şekilde çorbanı yapmak istiyorsan da Yemeksepeti Market’ten dilediğin çorba çeşidini sepetinize ekleyerek hızlı bir şekilde tüketebilirsin.

Mercimek Çorbası


Çorba ve kış denilince akıllara ilk gelen sıcak çorba çeşitlerinden biri olan mercimek çorbası her sofraya uyum sağlıyor.  Sıcak sıcak tüketilmesi ile bilinen mercimek çorbasını yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsin.

Malzemeler




  • 1,5 su bardağı sarı veya kırmızı mercimek

  • 1 adet kuru soğan

  • 1 adet havuç

  • 1 adet büyük boy patates

  • 3 yemek kaşığı yağ

  • 1 yemek kaşığı un (isteğe bağlı)

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 6 su bardağı sıcak su



 Yapılışı




  • Derin bir tencere içine 3 yemek kaşığı sıvı yağ dökerek iri bir şekilde doğranmış soğanı sıvı yağ ile birlikte birazcık kavurman gerekiyor.

  • Soğanlar kavrulduktan sonra iri bir şekilde doğranmış havuç ve patatesleri de tencereye atarak karıştırmaya devam et.

  • Soğan, havuç, patatesleri tencereye attıktan sonra tuz, karabiberi de ekleyebilirsin. Ardından suda yıkadığın 1.5 su bardağı mercimekleri de tencereye ekleyerek güzelce karıştır.

  • Tüm malzemeleri tencereye ekledikten sonra 6 su bardağı sıcak suyu ilave edebilirsin.

  • Ardından kapağını kapatarak patates ve havuçlar yumuşayana kadar 40 dk kadar pişmesi gerekiyor.

  • 40 dk sonra, patates ve havuçların yumuşamasının ardından çorbanın pürüzsüz bir kıvama gelebilmesi için blendardan geçir.

  • 5 dk daha kaynaması için ocakta bıraktıktan sonra ocaktan alabilir, ikram etmeye başlayabilirsin.


Mercimek çorbası yaparken daha koyu kıvamlı bir çorba elde etmek istiyorsan; patates, soğan ve havuçları attıktan sonra üzerine 1 yemek kaşığı un da ekleyerek birkaç dakika kavurabilirsin.

Sunum Önerisi


Dilersen servis etmeden önce üzeri için 2 yemek kaşığı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını tavada kızdırarak üzerine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ekleyebilir, 2 dk kızdırdıktan sonra çorbanın üzerine gezdirebilirsin.
 

Bal Kabağı Çorbası


Kış meyvelerinden biri olan bal kabağının çorbasının yapıldığını biliyor muydun? Kışın tercih edebileceğin sıcak sıcak tüketilen bal kabağı çorbasını yapmak oldukça kolay. Sen de nasıl yapıldığını merak ediyorsan aşağıdaki adımları takip edebilir, alışılmış lezzetlerin dışına çıkabilirsin.

Malzemeler




  • 3 dilim bal kabağı

  • 1 adet patates

  • 1 adet havuç

  • 1 adet soğan

  • 3 diş sarımsak

  • 2 litre su

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 su bardağı et suyu

  • 1 su bardağı süt

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • Yarım çay kaşığı zerdeçal



Yapılışı




  • İşe soğan, sarımsak ve havucu küp şeklinde doğrayarak başlayabilirsin. Ardından bir tavaya yağ ekleyerek küp şeklinde doğramış olduğun soğan sarımsak ve havucu ekleyerek kavur.

  • Kabağı da küp şeklinde doğrayıp patatesleri rendeleyerek bir tencereye al. Üzerine sıcak su ekleyerek kaynatmaya başla.

  • Kavrulmuş soğan karışımın üstüne haşlanmış bal kabaklı karışımı ekleyip karıştırarak pişirmeye devam et.

  • Kavrulan bu harcı bir tencereye alarak et suyu ve tuz ilave ederek sebzeler yumuşayana kadar pişir.

  • Sebzeler yumuşadıktan sonra blenderden geçir.

  • Blender sonrasında sütü de ilave ederek güzelce karıştır.

  • Zerdeçal, tuz ve karabiberi ekleyerek 5 dakika daha kaynattıktan sonra çorbanın altını kapatabilirsin.

  • Sıcak bir şekilde servis ederek sevdiklerinde ya da bireysel olarak bal kabaklı çorbanın tadını çıkarabilirsin.


Bal kabağı çorbası yaparken ihtiyacın olan ürünleri bulmakta zorlanırsan Yemeksepeti Market kampanyamızdan faydalanarak ihtiyacın olan ürünlere kısa sürede ulaşabilirsin.

Düğün Çorbası


Çorba içerken ince ince didiklenmiş etlerin ağzında dağılışını seviyorsan bu çorba tam sana göre. Özellikle kış aylarında yapılışı daha çok tercih edilen düğün çorbası sıcak tüketilen çorba çeşitleri arasında yer alıyor. Hazırlanışı 20 dk pişmese ortalama 1 saat süren bu çorbayı hadi gel nasıl yapacağına bakalım.

Malzemeler




  • 500 gram kuzu gerdan

  • 6 su bardağı su

  • 2 yemek kaşığı un

  • Yarım su bardağı yoğurt

  • 1 adet yumurta sarısı

  • Limon suyu (taze sıkılmış yarım limon)

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • Yarım çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber

  • 1 tatlı kaşığı nane



Yapılışı




  • İlk olarak kuzu gerdanı ile başlaman gerekiyor. Kuzu gerdanının fazla yağlarını alarak bol suda yıkamalısın. Ardından derin bir tencereye yerleştirerek üzerini geçecek kadar su ilave edip kısık ateşte haşlamaya bırak. Haşlama sırasında tencere üstüne köpükler çıkabilir, bunları bir kaşık ya da kevgir yardımıyla alabilirsin.

  • Et haşlanırken çorbanın terbiyesini hazırlayabilirsin. Terbiye için; un, yoğurt, yumurta sarısı ve sıkılmış limon suyunu ayrı bir kasede çırp ve tuzunu ekle.

  • Kuzu gerdanı haşlandıktan sonra eti kemiklerinden ayıklamaya başlayabilirsin. Haşlanmış etleri uzun ince şeritlere ayırabilirsin. Dilersen haşlama suyunu ayrı bir tencereye de geçirebilirsin.

  • Hazırladığın terbiyeyi çorba tenceresine yavaş yavaş ekleyerek hızlı bir şekilde karıştır. Ayıklamış olduğun etleri de ekleyerek kısık ateşte ve ara ara karıştırarak kıvam alana kadar pişir.

  • Servis yaparken kullanmak için, tereyağını bir sos tenceresinde eritip kırmızı tatlı toz biberi kısık ateşte yakabilirsin.

  • Yapmış olduğun bu karışımı tereyağı kızgınken sıcak çorbaya karıştırarak servis edebilirsin. Dilersen üzerini kuru nane ile süsleyebilmen de mümkün. 


Çorba için gerekli olan malzemeler Yemeksepeti üzerinden yapacağın alışveriş ile tamamlayabilir 100 TL ve üzeri siparişine 50 TL indirim ve 20 Paracık kazanabilirsin.

Kış Çorbası


Kış günlerinde içini ısıtacak bir çorba olan kış çorbası, vitamin dolu olup soğu hava koşullarına karşı da seni koruyor. Efsane lezzetti ile kış çorbasını yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsin.

Malzemeler




  • 1 adet soğan

  • 1 diş sarımsak

  • 2 adet patates

  • 2 adet havuç

  • 1 çay kaşığı zerdeçal

  • Tuz

  • Zeytinyağı

  • 2 yemek kaşığı un

  • 3 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 adet yumurta sarısı



Yapılışı




  • Soğan ve sarımsakları doğrayarak zeytinyağında kavur.

  • Kavrulan sarımsak ve soğanların üzerine küpler haline böldüğün patates ve havucu ekleyip kavurmaya devam et.

  • Ardından tuz ve zerdeçalı da ilave ederek üzerini geçene kadar su ekleyip pişirmeye bırakabilirsin.

  • Piştikten sonra blenderden geçirip terbiyesini hazırlayabilirsin.

  • Terbiyesi için; un, yumurta ve yoğurdu çırparak içine çorbadan az bir şey ekleyebilirsin. Böylece terbiyeyi çorbanın içine aktarırken kesilmesinin öne geçebilmen mümkün.

  • Terbiye hazırlandıktan sonra çorbanın dökerek hızlıca karıştır.

  • Terbiyeyi de ekledikten sonra çorbayı biraz daha kaynatabilirsin. Eğer kıvam koyu gelirse su ekleyebilir ve kaynatmaya devam edebilirsin.



 Yayla Çorbası


Yoğurt çorbası olarak da bilinen yayla çorbası, her yöreye özgü olup birçok kişi tarafından yapılıyor. Nane ferahlığını çorba ve yemeklerde seviyorsan bu çorba tam sana göre. 15 dk.’lık hazırlama süresi ve 35 dk. pişirme süresine sahip olan bu çorbayı çok seveceksin.

Malzemeler




  • 2 su bardağı yoğurt

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 1.5 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı taze limondan sıkılmış limon suyu

  • 2 çay kaşığı tuz

  • 1 yumurta sarısı

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 6 su bardağı su

  • 1 çay bardağı pirinç

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı kuru nane



Yapılışı




  • Derin bir tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyunu ekleyerek iyice pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştır.

  • 1 yumurta sarısını bu karışım üzerine ekleyerek karıştırmaya devam et.

  • Ardından 6 su bardağı soğuk su ekleyerek orta ateşte kaynamaya bırak.

  • Bu esnada 1 çay bardağı pirinci yıkayıp süzerek kaynamaya başlayan çorbanın için ekle ve tekrardan kaynamaya bırak.

  • Çorba kaynarken ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tereyağını kızdır. Üzerine 1 yemek kaşığı kuru nane ekleyerek birkaç dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alabilirsin.

  • Hazırladığın bu nane karışımını çorbanın üzerine dök. Ardından pul biber ve tuzu da ekleyerek karıştır ve ocağın altını kapat. Çorban hazır!