Dengeli ve sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz besinlerinden biri elbette ki balık. Üstelik kasım ayı da balık çeşitliliği açısından yılın en bereketli aylarından biri. Zihnin dostu, protein ve mineral zengini kasım ayı balıklarıyla hazırlayacağın bu 5 tarifle hem kendine hem de sevdiklerine lezzetli ve sağlıklı sofralar hazırlayabilirsin.

Sebze Yatağında Fırında Uskumru


Kasımın en bereketli balıklarından ilki, tam bir Omega-3 zengini olan uskumru. Peki, bu güzel balığı restoranlara layık bir sunumla denemeye ne dersin?

Malzemeler:


  • 1 adet temizlenmiş orta boy uskumru

  • 1 adet portakalın suyu

  • 2 diş sarımsak

  • 1 orta boy kuru soğan

  • Haşlanmış, yeşil mevsim sebzeleri

  • 1 su bardağı haşlanmış börülce

  • Zeytinyağı, tuz ve karabiber


Fileto dilimlenmiş uskumruları zeytinyağı, tuz ve karabiberle harmanla. Taze fasulye, brokoli gibi sebzeler, börülce, soğan ve sarımsaklarla birlikte fırın tepsisine diz. Malzemelerin üzerine biraz tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave et. Ardından hepsinin üzerinde portakal suyunu gezdir. 200 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişir. Servis tabağına önce sebzeler ve börülceyi, üzerine de uskumru dilimlerini yerleştir. Tepside kalan suyu üzerine gezdirip servis edebilirsin.


 

Rengârenk Lüfer Izgara


Lezzetli mi lezzetli lüferi en uygun fiyata alabileceğin ayın kasım ayı olduğunu unutma! Yağlı bir balık olduğu için, ağır olmasını önleyecek harika bir ızgara lüfer tarifim var.

Malzemeler:


  • 1 adet temizlenmiş orta boy lüfer

  • 1 kâse doğranmış yeşil, sarı ve kırmızı biber

  • 4-5 adet arpacık soğan

  • 1 adet limon

  • 1 demet roka

  • 3 adet çeri domates

  • Zeytinyağı, tuz ve karabiber


Lüferlerin içine ve dışına bir miktar zeytinyağı, tuz ve karabiber karışımı sür. Doğranmış biberlerden bir kısmını lüferin içine yerleştir. Izgara teline aldıktan sonra, üstte kalan yüzeyine bıçakla çentikler aç ve bu çentiklere limon dilimleri koy. Izgara telinin altındaki tepsiye kalan biberleri ve arpacık soğanlarını yerleştir. Lüferin her iki yüzü de piştikten sonra, tüm malzemeleri roka ve çeri domatesle birlikte servis edebilirsin.

 


Nefis Hamsili Pilav


Bir başka Omega-3 zengini balık ise tadına doyulmayan hamsi. Kasımdan itibaren bolca bulabileceğin hamsiyle pilav yapmaksa hiç zor değil. 

Malzemeler:


  • 1 kilo ayıklanmış, fileto edilmiş hamsi

  • 1,5 su bardağı pirinç

  • 1 su bardağı sıcak su

  • 1 orta boy soğan

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 2’şer yemek kaşığı çam fıstığı ve kuş üzümü

  • 1’er çay kaşığı toz şeker ve kırmızı toz biber

  • Zeytinyağı, tuz ve karabiber


Yemeklik doğradığın soğanları tereyağında rengi dönene kadar kavur. Ardından kuş üzümü, çam fıstığı, pirinç, tuz, toz şeker ve baharatları ekleyip birkaç dakika iyice karıştır. Sonra sıcak suyu da ekle ve pirinçler suyunu çekene kadar pişir. İçi hafifçe yağlanmış fırın kabına, kenarlarda, aralarda ve ortada hiç boşluk kalmayacak şekilde hamsileri diz. Hazırladığın pilavı kaba aktar ve kenardaki hamsileri pilavın üzerine kıvır. Geri kalan hamsileri pilav tamamen kapanacak şekilde yerleştir. Üzerlerine hafifçe zeytinyağı gezdir ve 180 derece fırında yarım saat kadar pişir.

 

Çıtır Çıtır Barbun Tava


Capcanlı turuncu-kırmızı rengiyle barbunun en lezzetli sunumu, kuşkusuz ki tavada çıtır çıtır kızarmış hâli.

Malzemeler:


  • 1 kilo ayıklanmış ve temizlenmiş barbun

  • ¾ su bardağı un 

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1’er çay kaşığı kırmızı toz biber ve karabiber

  • Ayçiçek yağı 


Öncelikle bolca ayçiçek yağını derin bir tavada güzelce kızdır. Unu genişçe bir kaba al ve içerisine tuz, karabiber ve toz biberi de ekleyerek karıştır. Barbunları bu karışıma bulayarak, kızgın yağda her iki yüzü de altın rengini alıncaya kadar kızart. Fazla yağını çekmesi için 1-2 dakika kâğıt havlu üzerinde dinlendirip, mevsim yeşillikleriyle birlikte servis edebilirsin.


 

Sebzeli Mercan Buğulama


Pembe derisinin altındaki bembeyaz etiyle mercan, son derece lezzetli bir kasım balığıdır. Mercan buğulama tarifiyse sandığından çok daha kolay:

Malzemeler:


  • 1 kilo (3- 4 adet) ayıklanıp temizlenmiş mercan

  • 2 adet orta boy kuru soğan

  • 2 adet orta boy havuç

  • 2 adet orta boy patates

  • 1 adet kereviz

  • 1 limonun suyu

  • 2-3 adet defneyaprağı

  • Zeytinyağı, tuz ve karabiber


Bu tarif için ağzı kapanabilen genişçe bir kaba ihtiyacın var. Önce tüm sebzeleri soyup halka halka dilimle ve bir çanak içerisinde birbirine karıştır. Sonra bu karışımın yarısını pişirme kabının tabanına yay. Mercanları üzerine yerleştir ve kalan sebzelerle de mercanların üstünü kapat. Her şeyin üzerine yarım su bardağı zeytinyağı, limon suyu ve biraz da içme suyu ilave et. Defneyapraklarını en üste koyarak kapağını kapat. Önce orta, sonra kısık ateşte olmak üzere toplam 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra servise hazır; afiyet olsun!

Hem tazeliği ve lezzeti hem de ekosistemin devamı açısından balıkları mevsiminde tüketmek önemli!