25 Kasım 2019
5 farklı pişirme tekniğiyle hazırlayabileceğin 5 mükemmel tarifle, kasım ayının en lezzetli balıklarını birer ziyafete dönüştürebilirsin.
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz besinlerinden biri elbette ki balık. Üstelik kasım ayı da balık çeşitliliği açısından yılın en bereketli aylarından biri. Zihnin dostu, protein ve mineral zengini kasım ayı balıklarıyla hazırlayacağın bu 5 tarifle hem kendine hem de sevdiklerine lezzetli ve sağlıklı sofralar hazırlayabilirsin.
Sebze Yatağında Fırında Uskumru

Kasımın en bereketli balıklarından ilki, tam bir Omega-3 zengini olan uskumru. Peki, bu güzel balığı restoranlara layık bir sunumla denemeye ne dersin?
Malzemeler:
- 1 adet temizlenmiş orta boy uskumru
- 1 adet portakalın suyu
- 2 diş sarımsak
- 1 orta boy kuru soğan
- Haşlanmış, yeşil mevsim sebzeleri
- 1 su bardağı haşlanmış börülce
- Zeytinyağı, tuz ve karabiber
Rengârenk Lüfer Izgara

Lezzetli mi lezzetli lüferi en uygun fiyata alabileceğin ayın kasım ayı olduğunu unutma! Yağlı bir balık olduğu için, ağır olmasını önleyecek harika bir ızgara lüfer tarifim var.
Malzemeler:
- 1 adet temizlenmiş orta boy lüfer
- 1 kâse doğranmış yeşil, sarı ve kırmızı biber
- 4-5 adet arpacık soğan
- 1 adet limon
- 1 demet roka
- 3 adet çeri domates
- Zeytinyağı, tuz ve karabiber
Nefis Hamsili Pilav

Bir başka Omega-3 zengini balık ise tadına doyulmayan hamsi. Kasımdan itibaren bolca bulabileceğin hamsiyle pilav yapmaksa hiç zor değil.
Malzemeler:
- 1 kilo ayıklanmış, fileto edilmiş hamsi
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2’şer yemek kaşığı çam fıstığı ve kuş üzümü
- 1’er çay kaşığı toz şeker ve kırmızı toz biber
- Zeytinyağı, tuz ve karabiber
Çıtır Çıtır Barbun Tava

Capcanlı turuncu-kırmızı rengiyle barbunun en lezzetli sunumu, kuşkusuz ki tavada çıtır çıtır kızarmış hâli.
Malzemeler:
- 1 kilo ayıklanmış ve temizlenmiş barbun
- ¾ su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1’er çay kaşığı kırmızı toz biber ve karabiber
- Ayçiçek yağı
Sebzeli Mercan Buğulama

Pembe derisinin altındaki bembeyaz etiyle mercan, son derece lezzetli bir kasım balığıdır. Mercan buğulama tarifiyse sandığından çok daha kolay:
Malzemeler:
- 1 kilo (3- 4 adet) ayıklanıp temizlenmiş mercan
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet kereviz
- 1 limonun suyu
- 2-3 adet defneyaprağı
- Zeytinyağı, tuz ve karabiber
Hem tazeliği ve lezzeti hem de ekosistemin devamı açısından balıkları mevsiminde tüketmek önemli!