Bir eve ruhunu veren şeyler vardır, insanlar, eşyalar ve tabii ki dekorasyon. Eğer dekorasyonla ilgileniyorsan, muhtemelen şu ana kadar DIY terimini duymuşsundur. “Kendin yap” ya da “kendin pişir kendin ye” :) şeklinde de çevirebileceğin “Do It Yourself” teriminin bu kadar popüler olmasının bir nedeni var: Tasarladığın ürünlerin her şeyiyle sana özel olması! Ben de senin için, yapması kolay ve eğlenceli bir şey buldum: Evde mum yapımı!

Mumlar Dünyasına Hoş Geldin


Hem yapması çok zor olmayan hem de sevdiklerine hediye edebileceğin klasik bir güzellik; mum.  Malzemeleri saymaya girişmeden önce söylemem gerekiyor, malzeme isimleri zaman zaman yabancı gelebilir ama gözün korkmasın. Tüm malzemeleri hepsiburada.com’dan bulabilirsin. Şimdi evde mum yapımı için malzemelere geçelim:
 

Malzemeler


-Parafin
-Eğer klasik mum renginden farklı bir şey denemek istiyorsan: Gıda boyası.
-Şöyle güzel de bir koku yaysın dersen: Dilediğin herhangi bir esans.
-Fitil
-Mumu içine koyacağınız cam kavanoz. Bunun ısıya dayanıklı olmasına dikkat et! 

 

Önce Hijyen


Evde mum yapımı eğlenceli olduğu kadar etrafı batırma potansiyeli çok yüksek bir uğraş. Bu nedenle başlamadan önce, etrafı temiz tutabilmek adına, gazete kağıdı ya da havlu kağıtla kaplarsan bu işten sütten çıkmış ak kaşık kadar temiz çıkma ihtimalin yükselir.

 

Erisin Parafinler 


Parafin katı bir madde. Bu nedenle evde mum yapımına bunu eritmekle başlayacağız. Parafin eritmenin sırrı, onu benmari usulü eritmektir. Katı haldeki parafini ısıya dayanıklı cam bir kâseye koyup, yüksek ateşteki su dolu tencerenin üzerine yerleştir. Miktar olarak, mumu koyacağın cam kavanozun iki katı kadar yeterli olacaktır. Ancak kabın tabanının suya değmemesine dikkat et. Söylemeden edemeyeceğim, eriyen parafini izlemek dünyanın en eğlenceli şeylerinden biri olabilir.  :)

 

Sıra Fitilde


Evde mum yapımı için şimdi sıra fitilde. İçine mumu koyacağın cam kavanozun dibine fitili yapıştır. Kimi fitiller yapışkanıyla geliyor ancak sen yine de güçlü bir yapıştırıcıyla sabitle ki, soğuma aşamasında fitil mumun içinde hareket edemesin. Fitili de kavanozdan biraz daha yukarıda bırakırsan yakması çok daha kolay olur.

 

Renkler ve Kokular 


Artık elimizde tamamen erimiş bir parafin var. Soğuyup muma dönüşmeden önce parafini dilediğin renge boyayıp, istediğin kokuyla zenginleştirebilirsin. Koku için seçeceğin herhangi bir esanstan parafinin içine 4-5 damla kadar damlatman yeterli. İstediğin rengi elde etmek için elindeki gıda boyasını parafinin içine dilediğin kadar ekleyebilirsin. Eğer emin değilsen, parafinin küçük bir kısmını hızlıca dolapta soğutup katı haldeki hâline göz atabilir ve buna göre renk yoğunluğunu istediğin gibi ayarlayabilirsin.

 

Soğut – Isıt 


Parafinine eklemelerini yaptıktan sonra birkaç dakika soğumasını bekle. Karışım biraz soğuduktan sonra fitili sabitlediğin cam kavanoza dökme vakti geldi. Fitili ucundan tutup ortala ve parafini kavanozun içine yavaşça dök. Tüm parafini boşalttıktan sonra, dilersen bir mandal veya iki tahta çubukla fitili sabitleyebilirsin. Cam kavanozu birkaç saat dinlendir. Böylece içindeki parafin soğuyacak ve mumun ısıtmaya hazır olacak.
 

Ve Hazır


Evde mum yapımını tamamladın. Artık mis kokulu, tamamen sana özel bir mumun var. Şimdi mumunu dilediğin gibi sevdiklerine hediye edebilir ya da kokusunu duymak için hemen kullanmaya başlayabilirsin.