Yıl boyunca kendine okuma hedefi koyduğun rakamı tutturamadıysan üzülme, insan hep daha fazlası için çabalamalı. 2020 geliyor, hem yeni çıkanları takip edip hem de hep okumak istediklerini okumak için koca bir yıl var önünde. Ama mutlaka “Kaç kitap okudun, hangileri hayatına dokundu, tekrar okumak isteyeceğin olanlar hangileri?” bunların muhasebesini yapıp mutlaka bir deftere not etmelisin. Aradan yıllar geçtikçe bu notlara bakıp okuduklarını hatırlamak seni çok mutlu edecek. 2019’un unutulmazlarının kısa bir listesi benden geliyor.

Ben Kirke - Madeline Miller


Ben, Kirke’de Madeline Miller; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp Olymposlu tanrıların dünyasını Homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor. 

“Ozanlar benden, –erkek– kahramanın karşısında diz çöküp merhamet dilenen bir kadın olarak bahsetti hep; ilaç katarmışım tatlı şaraplarına, büyüleyip domuza çevirirmişim hızlı giden gemilerin tayfasını, babaevini unutturur, sılaya kavuşmalarına müsaade etmezmişim. Ne demeli, kadınlara haddini bildirmek ozanların en sevdiği vakit geçirme biçimidir; yerlerde sürünüp ağlamazsak gerçek bir hikâye olmazmış gibi.”

"Bu kitap tam benlik" diyorsan buradan satın alabilirsin. 

 

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? - İlber Ortaylı


“Tarihçi, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’de akademi camiasının yanı sıra çeşitli yayın mecralarında da ilgiyle takip edilen isimler arasında yer alıyor. Engin bilgi birikimi ve hâkim üslubuyla adından söz ettiren Ortaylı; bu kez karşımıza yalnızca cevaplarla değil, bir kitap dolusu yanıtı olan şu soruyla çıkıyor: “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” Ustasından, Doğru Seçimlerle Sağlam Bir Hayat Kurmanın Rehberi İlk gençlik yıllarından beri bilgiyi ve çalışmayı hayat felsefesi haline getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bir Ömür Nasıl Yaşanır? adlı kitabında kendi yaşam tecrübesinden yola çıkarak okurlarına eşsiz bir yaşam rehberi sunuyor.”

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın kaleminden çıkan Bir Ömür Nasıl Yaşanır? kitabını buradan alabilirsin.

 

Siren - Giuseppe Tomasi Di Lampedusa


 
Yirminci yüzyıl dünya edebiyatının başyapıtlarından Leopar’ın yazarı Giuseppe Tomasi di Lampedusa bu kez okurunu çocukluk anıları ve öyküleriyle büyülüyor. Siren, anı ile anlatının, bireysel tarih ile toplumsal belleğin iç içe geçtiği; yazarın öyküleme gücünün, muzipliğinin ve ironisinin her satırda duyumsandığı bir okuma serüveni vaat ediyor. Kitabı yayına hazırlayan Gioacchino Lanza Tomasi yazarın edebî gücünü, “Lampedusa’nın konuşma sanatı, köhne retorikten olabildiğince uzak. O, mitik zamandan söz eder; tanrıların insanlarla konuştuğu, ilk günahın türümüzün kökeninde barınan, suçları yaratan öğenin henüz olmadığı zamandan," sözleriyle ifade ediyor.”

Lampedusa'nın şimdiden başyapıt sayılan Siren kitabını buradan alabilirsin.

 

Bilinmeyen Sular - Mevsim Yenice


“Hiçbir yere gidemeyecek, biliyorum. Kendimden. Yıllardır bu ıssız saatte, coşkusu sönmüş parkta oturup aynı şeyleri konuşmamızdan. Ve hâlâ işte burada, salıncakta bir ileri bir geri sallanmaktan öteye gidemediğimizden. Biliyorum. O da biliyor. Susup gidecekmiş gibi yapmaya, sallanmaya devam ediyoruz.”
Bu öyküler hayata açılma endişesi içinde dolananları, kendi içindeki tutsaklığı sorgulayanları, günümüze has sahipsizlik, korunaksızlık duygusuyla yüzleşmeye çalışanları, düğüm olan ilişkileri, geçmişe takılıp sadece seyirci olarak yaşamayı seçenleri anlatıyor. Hem de dupduru bir dil, yeri geldiğinde hayli nüktedan bir anlatım, alabildiğine samimi bir yaklaşımla.

Yeni nesil öykücülerin sevilen ismi Mevsim Yenice'nin kitabını buradan alabilirsin. 

Ve çok daha fazlası için idefix’e bakalım mı? Seni heyecanlandıracak yüzlerce kitap daha var!