Piyasada pek çok saç sirkesi ürünü mevcut peki ama bunlar nasıl kullanılıyor? Saç sirkeleri ağır kokulara neden oluyor mu? İçerikleri neler? Tüm merak ettiklerini senin için derledik!


Saç bakım ürünleri arasında son zamanların en çok konuşulanlarından biri de saç sirkesi. Saçlara parlaklık ve canlılık kazandırmak noktasında öne çıkan saç sirkeleri, bu nedenle özellikle cansız ve mat saçlara hitap ediyor. Peki farklı pek çok markanın piyasaya kazandırdığı ürünler ile de iyiden iyiye bilinirliğini artıran saç sirkesi nasıl kullanılır? Hemen keşfetmeye başlayarak saç sirkesi kullanımına yönelik tüm püf noktalarını öğrenebilirsin!



 



Saç Sirkesi Nedir?



Öncelikle kısaca bu saç bakım ürünlerinin ne olduğunu anlatmakta yarar var. Saçlara canlılık ve parlaklık kazandırmaya yönelik bakım ürünleri olarak tanıtılan saç sirkeleri, daha çok cansız ve mat saçları hedef alıyor. Bu ürünlerin çıkış noktası ise esasında saç tonikleri olarak kabul ediliyor. Aslında geleneksel olarak evlerde kullanılan üzüm ve elma sirkelerinin de saça iyi geldiği bilinmekte. Ne var ki bunlar özellikle hassas saç derisine sahip kişiler için dezavantaj oluşturabiliyor. Saç bakım markalarınca sunulan özel sirkeler ise kendine has içerikleri ile hassasiyet yaşayan kişilere de hitap etmeyi başarıyor.



 



Saç Sirkesinin Faydaları Neler?



Genel olarak işlem gören saçların zamanla matlaştığı ve yapısında çeşitli bozulmalar yaşadığı bir gerçek. Tüm bunlar gereği saçlara eski canlılığını ve parlaklığını kazandıracak ürünler öne çıkıyor. Saç sirkeleri de bu bakım ürünlerinin başında geliyor olup bazı faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:


  • Saç derisindeki ölü hücreleri temizleyebilir,

  • Kuruluk nedeniyle oluşan kepekleri önleyebilir,

  • Saçların sağlıklı uzamasına yardım edebilir,

  • Saç derisini yağ ve kirden arındırabilir,

  • Yağ ve kir kaynaklı kaşıntıları azaltabilir,

  • Saçların yumuşamasını destekleyebilir,

  • Saç kırıklarını onarmaya yardımcı olabilir,

  • Daha bakımlı ve özenli bir saç görünümüne katkıda bulunabilir,

  • Kafa derisini gün boyu ferah tutabilir,

  • Saçların sağlıklı ve gür bir şekilde uzamasını destekleyebilir,

  • Saçlara parlaklık kazandırabilir,

  • Saçlardaki kırık onarımına katkı sağlayabilir,

  • Saçların kolayca taranmasına yardım edebilir.





 



Saç Sirkesi Kullanımının Püf Noktaları



Tüm bunlar neticesinde saç sirkesi nasıl uygulanır merak ediyorsan, bunun için çeşitli yöntemler ve ipuçları var. Öncelikle bilmen gerekiyor ki; her markanın saç sirkesi ürününün üzerinde kullanım talimatı bulunuyor. Bunlar, o ürüne özel kullanım talimatlarından meydana geliyor. Birbiri ile aynı ya da farklı süreçlerden oluşan kullanım talimatlar görmen olası. Dolayısıyla alacağın saç sirkesinin üzerindeki kılavuzdan yararlanarak en doğru saç bakımını uygulayabilirsin. Bu bilginin ardından şimdi de yaygın birkaç yöntemi sıralayalım.



 



Banyo Esnasında Saç Sirkesi Kullanımı



En kolay ve konforlu saç sirkesi kullanımı bu olsa gerek. Evet, saç sirkesini banyo esnasında saçına uygulaman mümkün. Bunun için gerekli adımları saymak gerekirse şöyle:


  • Normal banyo yapma rutinine göre saçlarının bakımını şampuan, krem ve maske ile yapabilirsin.

  • Ardından saç sirkesi ürününden bir miktar alabilirsin.

  • Aldığın saç sirkesini saç ve saç derine uygulayabilirsin.

  • Önce saç diplerine, ardından uçlara doğru ilerleyebilirsin.

  • Daha rahat bir uygulama için sirkeyi saç ve saç derine masaj yoluyla nazikçe yedirebilirsin.

  • Bu şekilde birkaç dakika gibi kısa süre boyunca bekleyebilirsin.

  • Son olarak saçlarını ılık su ile güzelce durulayıp banyodan çıkabilirsin.

  • Özetlemek gerekirse; bu yöntemde saç sirkesini tüm aşamaların ardından en son saçına uygulaman ve durulayıp banyodan çıkman gerekiyor.

  • Göz ile teması hâlinde ise bol su ile yıkaman gerekiyor.

  • Bu arada, pek çok saç sirkesi rahat kullanım için sprey kutularında da satışa sunuluyor.





 



Saç Sirkesi Nasıl Temizlenir?



Kullanımın ardından sıra saç sirkesi nasıl temizlenir ona geliyor. Belirttiğimiz gibi, banyo yaparken şampuan, krem gibi saç bakım ürünlerinin ardından en son aşamada saç sirkesini kullanabilirsin. Ardından durulama aşamasına geçebilirsin. Daha sonra ise saçların ince taraklar yardımıyla nazikçe taranması da öneriliyor. Saç sirkeleri genel olarak kimyasal maddeler içermiyor. Bu sayede saçtan ve saç derisinden de kolaylıkla ayrılabildiği gibi durulama esnasında da herhangi bir güçlüğe neden olmuyor.



 



Saç Sirkesi Ne Sıklıkla Kullanılır?


Peki saç sirkesi ne sıklıkla kullanılır? Burada da çeşitli bilgi ve tavsiyeler mevcut. Genel olarak bakıldığında aktarılan kullanım bilgilerinin çoğuna göre saç sirkeleri her duştan sonra kullanılabilir. Saçını normal düzeninde şampuanlayıp bakımını yaptıktan sonra sirkeyi de peşi sıra kullanabilirsin. Bu noktada saç sirkesi haftada kaç kez kullanılmalı, merak ediyorsan banyo yapma sıklığına göre kullanman mümkün. Gelgelelim, saç sirkeleri her banyo esnasında uygulanabiliyor olsa da ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Bu noktada her banyo yapma esnasında ne kadar miktar saç sirkesini kullanabileceğini ürünün kullanım talimatlarında bulabilirsin. Ek olarak belirleyeceğin periyodik bakım sürelerine göre de saç sirkelerini kullanman mümkün.



 



Saç Sirkesinin Masaj Yoluyla Uygulanması



Bu saç bakım ürününün saça uygulanması çok kısa bir süre alıyor. Bunun için bir miktar sirkeyi alıp masaj yoluyla saça uygulamak mümkün. Dairesel hareketler ile kafa derine masaj yaparak sirkeyi saç ve saç derine uygulayabilirsin. Saçının farklı bölgelerine belirli oranda basınç uygulayarak bu dairesel hareketleri yapman yeterli. Baş parmaklarını, avuçlarını ve el uçlarını kullanarak bu dairesel masaj hareketlerini kolayca yapabilirsin.



 



Saç Sirkesinin Kokusu Rahatsız Eder mi?



Bu saç bakım ürünleri genel olarak fermente sirkeler gibi değil. Bu sayede keskin ve rahatsız edici bir kokuya neden olmuyor. Böylece uygulama sonrasında saçlarının ağır bir şekilde kokması engelleniyor. Hatta tam tersine, birçok saç bakım markası, sunduğu saç sirkelerinde vanilya, çilek, frambuaz, çiçek kokularına sahip. Böylece ağır kokular oluşmadığı gibi sirke kullanımı sonrasında saçların oldukça ferah ve güzel kokularla da buluşabilir.



 



Saç Sirkeleri Hangi Saç Tipleri İçin Uygun?



Saç sirkelerinin, hangi saç tiplerine uygun olup olmadığı ürünlere göre değişebiliyor. Tüm saçlar için uygun olan sirkeler bulabileceğin gibi yağlı saçlar için özel olarak geliştirilen ürünler de var. Saç tiplerine göre kullanım amacın da değişebilir. Kıvırcık ve dalgalı saçlara sahipsen buklelerin şeklini korumak için saç sirkesi kullanabilirsin. Düz saçların varsa da hacimli bir görünüm elde etmek için bu ürünleri tercih edebilirsin.



 



Saç Sirkesi İçeriğinde Neler Var?



Piyasada farklı pek çok marka birden fazla saç sirkesi sunuyor. Hâliyle bunların içerikleri ya da neleri içermediği değişkenlik gösterebilir. Piyasadaki farklı ürünlere göre öne çıkan bazı içerikleri senin için sıraladık:


  • D- Panthenol: Genelde baldan elde edilen D- Panthenol, B Vitamini ailesinin bir üyesi. Saç bakım ürünlerinde sıklıkla görebileceğin D- Panthenol, nemlendirici özelliği ile adından çokça söz ettiriyor.

  • Aloevera: Farklı onlarca ürünün vazgeçilmez bileşeni olarak Aloevera, kepeğe karşı öne çıkan bir bitki. Benzersiz jel dokusu ile de kolayca ayırt edilen Aloevera, elektriklenmeyi azaltması, nemlendirmesi, kaşıntıyı giderebilmesi bakımından da sayısız bakım ürününün popüler içeriği.

  • Isırgan otu: Isırgan otu ise geleneksel saç tedavilerinden de biliniyor ve saç dökülmelerine karşı önleyici bir bitki olarak kabul ediliyor.

  • Agav otu: Agav, saç bakım ürünlerinin bitkisel içerikleri arasında öne çıkıyor. Saç derisindeki kan dolaşımını artırdığı düşünülen Agav otu, sağlıklı saç tellerini destekleyebiliyor.


Peki saç sirkeleri ne içermiyor? Genel olarak pek çok saç sirkesi çeşidi kimyasal madde içermemesi ile öne çıkıyor. Bu noktada paraben, glüten, silikon ve hayvansal yağlar içermeyen saç sirkeleri bol miktarda var.
 
Ufak bir hatırlatma… Bakım ürünleri söz konusu olduğunda özellikle ilk kullanımların öncesinde bir uzmana danışmak ve uzman direktifleri doğrultusunda hareket etmek önemli. Bu nedenle sen de ilkin dermatolojiye gidebilirsin.