Zayıflama yöntemleri incelemekten diyet yapmaya vakit kalmıyor. Ancak zayıflama yöntemleri odaklı olmaktansa sağlıklı beslenme programlarını değerlendirmekte yarar var. Bu nedenle bu ara gündemde adı sık duyulan ketojenik diyet hakkında seni biraz bilgilendirmek istiyorum. Basitçe anlatmak gerekirse ketojenik diyet bol yağ, kararında protein ve çok düşük miktarda karbonhidrat tüketimine dayanan, şekeri tamamen beslenme programının dışında bırakan bir beslenme sistemi.

Beyaz Zehirden Tamamen Vazgeçiliyor


Ketojenik diyet, öncelikli olarak rafine şekerin tamamen bırakılmasını öneriyor. “Azıcık bile mi?” diye sorma. Evet, azıcık bile rafine şeker tüketmemelisin. Şeker tükettiğin sürece ne sağlıklı yaşam konusuna eğilmene ne de zayıflama yöntemleri incelemene gerek var. Ancak burada şekeri bırakmaktan kasıt, kahveye çaya şeker atmamak ya da çikolata, şekerleme, pasta yememek değil. İçeriğinde şeker olan her şeyden vazgeçmek. Yani paket arkası okumaya başlamalısın. Hoş, paketli gıdalardan uzaklaşmak da çok önemli ama… Örneğin, ketçabın içinde rafine şeker var. Salam, sosis gibi bazı şarküteri ürünlerine de şeker eklenebiliyor. Şarküteri grubu tüketmek önerilmiyor ama mutlaka yemek istiyorsan en azından içeriğinde şeker olmayan ürünleri tercih etmelisin. Bunun için gıda içeriklerini okuman şart. İçerikler bölümünde “şeker” ibaresi gördüğün her ürünü rafa geri bırak. Ketojenik diyet kapsamında ilerlediğin bir beslenme programına geçeceksen, paketteki karbonhidrat bölümüne bakmalısın. Günlük karbonhidrat alımın en fazla 50 gram olmalı.

 

Peki Ne Yiyeceğiz?


Ketojenik diyet, günlük gıda tüketiminin %75’inin yağlardan, %20’sinin proteinlerden ve %5’inin karbonhidratlardan oluşması gerektiğinin altını çiziyor. Burada yağdan kasıt, elbette ekmeğin üzerine sürülen değil. Zaten karbonhidratı 50 gramla sınırlayınca ekmek program dışı kalmış oluyor. Burada sözü edilen yağ, kaliteli yağ. Peki, kaliteli yağ ne? Doğanın mucizesi olarak bilinen zeytin ve zeytinyağı. Tüm zayıflama yöntemleri zeytinyağının faydaları konusunda hemfikir. Ancak dikkat, zeytinyağı asla ısıtılarak kullanılmamalı. 

Kaliteli yağlar arasında avokado ve avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, badem ve ceviz gibi tohumlar da var. Gıdanın %20’sini oluşturacak proteinleri seçerken de dikkatli olmalısın. Organik ve serbest dolaşan hayvan ürünü tercih etmeyi alışkanlık hâline getirmelisin. Her gün yumurta yenmesinde hiçbir sakınca olmadığı açıklanalı çok oluyor. Karbonhidrata gelince: Günde bir porsiyon meyve, karbonhidrat ihtiyacını karşılıyor. 
Yani sabah peynirli bir omlet yanına bol domates ve yeşillik, öğlen bol zeytinyağlı salatanın yanında bir mevsim balığı, akşam da haşlanmış sebzeni ve üzerine bir porsiyon meyveni yiyebilirsin. Zayıflama yöntemleri arasında biraz katı olabilir ama en iyi sonuç verenlerden biri olduğunu göreceksin.

 

Ketojenik Diyet Kitaplarından Yararlan


Zayıflama yöntemleri, internette en çok araştırılan konular arasında. Bu nedenle ketojenik diyet tariflerini internette bulmak zor değil. Ancak biraz daha bilinçli ilerlemek için kitaplara yönelmekte fayda var. Bu anlamda genç ve dinamik Doktor Can Çiftçi’den öğrenecek çok şey var. Can Çiftçi, ketojenik diyet ve aralıklı orucu detaylı bir şekilde açıklıyor ve önemli uyarılarda bulunuyor. Sen de ketojenik diyet yardımıyla daha sağlıklı olmak istiyorsan, onun dediklerine kulak ver.