Bugün senin için yeni yıla girerken oynayabileceğin oyunları listeledim. Listede hem kutu oyunları hem de sesini ya da bedenini kullanarak oynayabileceğin eğlenceli alternatifler bulunuyor.

Tabu, Monopoly ve Trivial Pursuit gibi emektar oyunların, kitapçıkları da yırtılsa, kutuları deforme da olsa, zarları da kaybolsa hep kalbinde ve baş köşedeler. Ama artık yeni bir şeyler oynamanın zamanı geldi. Bu yılbaşında birkaç yeni kutu oyununu denemeye ne dersin? 

1. Efsaneler Ölmez: İsim-Şehir


Evet, isim-şehir. Çünkü her yaştan insanın her dönem oynamaktan zevk alacağı yegâne oyun. Ayrıca sıra puanlamaya geldiğinde bulduklarınızı hep bir ağızdan okuyup gülerken çok eğleneceğinizden eminim.

 

2. Doğaçlama Hikâye


İçinden geldiği gibi! Kimse yerinden kalkmasın, herkes sırayla birer cümle kuracak ve kolektif bir hikâye oluşturacaksınız. Ortak bilincin sizi çıkaracağı bu serüvende hepinize iyi yolculuklar dilerim. Dilerseniz hikâyenizi salonun ortasında bir sahne yaratarak canlandırabilirsiniz. İsterseniz oyununuzu süreyle ya da başka bazı ortak kurallarla sınırlandırabilir, belirli bir formata oturtabilirsiniz.

 

3. Dublaj Oyunu


Sen olsan ne derdin? Bir film açıp karakter konuşturmaktan söz ediyorum. Gülerken gözünüzden yaş geleceğine bahse girerim.

 

4. Çal Söyle Karaoke


Ve müzik! Aranızdan biri muhakkak bir müzik enstrümanı çalıyor olmalı. Bu star ışıklı insanla önceden sıkı bir anlaşma yaparak onu yılbaşı gecesinde kuracağın mini sahneye çıkmaya ikna et. Sonra gelsin istekler, gitsin doğaçlama eşlikler. Belki gecenin sonunda oradan Karaoke’ye de bağlanabilirsiniz, ne dersin?

 

5. Yepyeni Bir Hikâye: Dixit


Dixit, eğlencesi hayal gücünle sınırlı olan bir kutu oyunu. Bu oyunda her birinde birbirinden güzel illüstrasyonların olduğu 84 oyun kartı bulunuyor. Sırası gelen anlatıcı, elindeki altı karttan birini seçip o kartın kendisi için ifade ettiği şeyi söylüyor, diğer oyuncular da kendi kartlarından bu tasvire en çok uyduğunu düşündükleri kartı kapalı şekilde ortaya koyuyor. Kartlar karıştırılıyor, hangi kartın anlatıcının kartı olduğu tahmin ediliyor. Dixit'in güzelliği, kartların diğer oyunlardaki gibi belli anlamlara gelmek zorunda olmaması.



6. İçindeki Senarist: Kena

Hayal gücünü kartlarla birleştiren bir başka kutu oyunu da Kena. Oyun; oyuncuların, adını, mesleğini ve yaşadığı şehri beraber belirleyeceği bir ana karakterin oluşturulması ile başlıyor, sırası gelenin çektiği karttaki öğeyi belirlenen süre içinde hikâyeye eklemesiyle devam ediyor. Hani herkesin anlatmaya bayıldığı bir hikâyesi vardır ya... İşte Kena ile en az onlar kadar eğlenceli kurgular yaratabilirsin.

 

7. Hızlı Olan Kazanır: Dobble


Dobble, konsantrasyon, muhakeme ve hızlı aksiyon gerektiren bir kutu oyunu. 55 karttan oluşan ve toplamda 50 sembol içeren oyunda, her kartta 8 sembol bulunuyor. İki kart arasındaki ortak sembolü hızlıca bulup adını herkesten önce yüksek sesle söyleyen kazanıyor. Bu sırada kartı alıp kendi kartının üzerine yerleştirmen veya elinden çıkarman gerekiyor. Dobble, refleksleri yarıştırdığı için coşkuyu ve ortamın ısısını yavaş yavaş yükseltiyor, arkadaş grubunun en şahin gözlüsünü ortaya çıkarıyor.

 

8. Biraz da Gerilim: Codenames


Codenames, seni bir anda Sherlock Holmes'e çevirecek bir kutu oyunu. Bu oyunda iki takıma ayrılıp tek sözcükten oluşan ipuçlarını kullanarak masa üstündeki 25 farklı kod adı kartından hangilerinin senin takımına ait olduğunu bulmaya çalışıyorsun. Kendi takım arkadaşınla iletişim kurmaya çalışırken yaptığın tüm hatalar diğer takımın işine yaradığı için Codenames’te yaşayacağın çekişme büyük olacak!