Stor perde satın aldın ve şimdi kafanda bin bir türlü soru mu var? Bu rehber imdadına yetişecek!



Stor perde nedir?


Stor perde, pencerenin boyutu ne olursa olsun, evin her alanına uygun, basit ve pratik bir pencere uygulamasıdır. Stor perdeler çeşitli kumaş seçenekleriyle mevcuttur, böylece dekorunla uyumlu olacak doğru rengi, deseni ve dokuyu bulmak kolaydır. Ancak dikkate alınması gereken yalnızca stor perdenin stili değildir; aynı zamanda boyutu, opaklığı ve diğer işlevsel özellikleri de düşünmeniz gerekir. Stor perde kendisine has bir mekanizma eşliğinde çalışır ve tül perde ya da fon perdenin aksine daha tok bir kumaştan elde edilerek blok bir görünüm vadeder. Yatay olarak değil, dikey olarak hareket eden bu mekanizma, stor perdeden gelen ışığı en etkili şekilde ayarlamana müsaade eder.



Stor perde kullanmanın avantajları nelerdir?


Stor perde, evin için perde modelleri söz konusu olduğunda temiz ve çağdaş bir seçenektir. Hijyenik, ofis dostu, black-out olması ve kolay silinebilirlik gibi ek avantajlarıyla stor perde en pratik perde alternatiflerinden biridir. Stor perde koleksiyonları çeşitli renk ve desenlere sahiptir, böylece alanına uygun mükemmel stili seçerek işlevsel ve modaya uygun bir perde düzeni yaratabilirsin Stor perdeler, pencerelerin için mükemmel işlevsellik ve basit bir stil sunan, uygun fiyata karşına çıkan klasik bir çözümdür. Çocuk odaları, mutfaklar, banyolar ve evin yoğun alanları için mükemmel bir seçimdir. Stor perdeler tam ihtiyaçlarına göre üretilmekte olup çeşitli boyut, renk ve desenlerde mevcuttur ve kolay silinebilir, neme dayanıklı, hijyenik ve termal gibi özelliklere de sahip olabilir. Işığı dilediğin ölçüde ayarlayabilmek, pencerenin dilediğin kısmını açıkta bırakabilmek, kolay takılıp çıkartma özelliği ve modern görünüm de stor perde kullanmanın diğer avantajları arasında sayılabilir.

 


Stor perde nasıl takılır?


Stor perde takarken genellikle üreticinden gelen talimatlar olacaktır. Her ne kadar bu talimatlar markadan markaya göre değişkenlik gösterse de aşağı yukarı aynı adımlardan oluşur. Stor perde takarken yapılabilecek en doğru şey, bu talimatları harfiyen izlemektir. Öncelikle stor perdelerini takarken paket içerisinden tüm parçaların eksiksiz bir biçimde çıktığından emin ol. Eksik bir parça (veya parçalar) olması durumunda destek için üreticiyle iletişime geçebilirsin Sabitleme parçalarının sayısı, sağlanan stor perdelerin boyutuna ve sayısına göre değişecektir. Doğru çalışması için perdeyi su terazisi kullanılarak monte etmen gerekir. Kurulumu güvenli ve doğru bir şekilde tamamlamak için şu araç ve gereçler gerekli olacaktır: Elektrikli matkap, yıldız uçlu tornavidalar, kalem ve şerit metre, su terazisi, gerektiğinde küçük basamaklı merdiven, duvar, metal veya kiremit deleceksen koruyucu gözlük ve eldivenler. Kuruluma başlamadan önce penceren için doğru montaj yerini belirle. Her aparatı yerine yerleştir ve vidaların aparatı çerçeveye bağlayacağı yeri işaretle. İşaretli konumlarda önceden iki delik aç ve ardından kontrol braketini verilen vidalarla sabitle. Rölanti braketi için işlemi tekrarla. Stor perdeni yaylı pim deliğine oturacak şekilde rölanti braketine yerleştir. Ardından zincirin kontrol tarafını kontrol braketi ile dikkatlice hizala. Perdeyi braketin enine kesitine doğru it ve zincirin doğrudan aşağıya sarkmasını sağla. Daha sonra hafif bir aşağı doğru hareketle yerine tak.



Stor perde nasıl çıkartılır?


Stor perdeleri çıkartmak da tıpkı takmak gibi oldukça pratik ve kolaydır. Kelepçenin bulunduğu tarafı belirledikten sonra perdeyi braketlerden çıkarmak için hafifçe kaldır. Yukarı kaldırdığında perdeyi bir blok halinde çekip çıkarabileceğin alanı bulacaksın. Bazı stor perdelerin bir ucunda kelepçe yerine tırtıklı bir disk de bulunabilir. Disk, çekme zincirinin karşı tarafında olacaktır. Burada diski saat yönünün tersine döndürmelisin. Tık sesi duyulduğunda perdenin kilidi braketten açılacaktır. Çıkarmak için stor perdeyi aşağı çek. Bazen tekerlek sıkışabilir ve bu da braketlerden çıkmasını zorlaştırabilir. Braketlerden itmek için kör bir bıçak veya benzeri bir alet kullanabilirsin. Stor perdeyi indirirken onu asla zorlama. Bu, özellikle pencerene tekrar takmayı planlıyorsan önemlidir. Stor perde bu işlemleri tamamladıktan sonra fazla çaba sarf etmeden yerinden çıkmalı. Çıkmazsa nerede sıkıştığını bul ve yavaşça tekrar çıkarmaya çalış.



Stor perde nasıl yıkanır?


Toz oluşumunu önlemek için stor perdeler ara sıra süpürülmelidir. Bunu yapmak için bir toz bezi kullanabilirsin ancak elektrikli süpürge, stor perdelerin kumaşındaki toz parçacıklarını temizlemede daha etkilidir. Toz çıkmaya başladığında birkaç haftada bir süpürebilir veya normal temizlik rutinine dahil edebilirsin. Stor perdelerinin genel temizliği için döşeme fırçası aparatlı elektrikli süpürge kullan. Kumaşın düz olması ve herhangi bir kıvrımı olmaması için perdeyi tamamen aşağı doğru yuvarla. Perde kumaşının kenarını tut ve yukarıdan aşağıya doğru süpür. Perdenin arka tarafını da almayı unutma. Küçük kir katmanlarını ortadan kaldıran daha derin bir temizlik istiyorsan, süpürme sonrasında nemli bir bez de kullanabilirsin. Bir kovayı ılık sabunlu suyla doldur ve mikrofiber bir bezi ılık suya batır. Sabun yerine sirke veya az miktarda çamaşır deterjanı kullanabilirsin. Köpüklerin perde kumaşına uygun olduğundan emin ol ve ağartıcı içeren herhangi bir şey kullanma, aksi takdirde rengi veya deseni bozabilirsin. Fazla suyu sık ve perdeyi yukarıdan aşağıya doğru sik. Bezi gerektiği kadar köpüklü suya batır. İşin bittiğinde başka bir bez al ve sabunsuz bir kova ılık suya batır. Perde kumaşını temiz suyla bir kez daha sil. Küflenmeyi önlemek için panjurları geri sarmadan önce tamamen havayla kurumasını bekle.



Stor perde ölçüsü nasıl alınır?


Stor perdelerin ölçümünü almak da oldukça basit. İlk olarak pencereyi çerçevesiyle birlikte yatay olarak ölç ve ona 10 cm ekle. Bu, stor perdenin genişliğidir. Ardından pencereyi yine çerçeveyi de dikkate alarak yatay olarak ölç ve 10 cm ekle. Bu da spor perdenin uzunluk ölçümündür. Bu iki ölçüm, yeni stor perdeni satın almak için ihtiyacınız olan rakamlardır.



Stor perde hangi deterjanla yıkanır?


Stor perde yıkarken sabun veya bulaşık deterjanı yerine yumuşak bir çamaşır deterjanı kullanman tavsiye edilir, çünkü bu perdenin kumaşına en iyi şekilde nüfuz edecek ve kumaşına zarar vermeyecektir. Temizliği gerçekleştirdikten bir saat sonra perdeyi leke açısından kontrol et. Her iki tarafı da incele ve gerekiyorsa bir bez veya sünger kullanarak lekeleri al.



Stor perde alırken nelere dikkat etmeliyiz?


Stor perde alırken öncelikli olarak odanın tarzına dikkat etmelisin. Havalı ve çağdaş bir görünüm elde etmek istiyorsan diğer dekorunla kolayca uyum sağlayacak canlı beyazlar, kremler veya yumuşak griler seçmelisin. Ofiste veya mutfakta biraz daha fazla enerji yaratmak istiyorsan sarı veya çarpıcı mavi gibi daha cesur bir renge yönelebilirsin. Evde küçük çocukların veya evcil hayvanların varsa asma kordonunun erişilebilir olması pek iyi değildir. Bunun için çocuk kilidi ile birlikte gelen ve bu şekilde üretilen stor perdeler var. Stor perde seçerken dikkat etmen gereken bir diğer nokta da perdenin karartma özelliği. Karartma perdeler yani blackout stor perdeler, çocuk odaları ve yatak odaları için mükemmeldir. Çoğu blackout perde %100 polyesterdir ve toza, küflenmeye, solmaya karşı dayanıklıdır, bakımı da kolaydır. Stor perdenin kumaş malzemesi de elbette seçimini etkileyen diğer faktörler arasında yer alır. Her odanın farklı kullanım alanları vardır ve stor perdelerin için farklı malzemeler bulunabilir. Banyolarda ve mutfaklarda vinil kumaş, nem ve kir birikimini kolayca temizleyebileceğin için iyi bir seçenek olabilir. Daha çağdaş, lüks bir his yaratmak istediğin yaşam alanları ve yatak odaları için bambu stor perdeler mükemmel seçimlerdir.