İstanbul’un en meşhur yerlerinden biri olan Eminönü’nde görmen gereken pek çok yer olduğunu biliyor muydun? Cevabın hayırsa doğru yerdesin demektir. Bu yazıda senin için Eminönü ve çevresinde gezebileceğin yerleri sıraladık.



İstanbul’un merkezi diyebileceğimiz Eminönü, şehrin en hareketli ve tarihi semtlerinden biri olarak yer alıyor. Geçmişten günümüze pek çok yaşanmışlığa sahip olan Eminönü, tarihi dokusuyla da bunu hala daha yansıtmakta. Yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Osmanlı döneminden kalma camiler, han, hamam ve çarşılarıyla pek çok kültürel mirasa sahip yerlerden Eminönü, her köşesinde farklı bir hikaye barındırıyor. Sen de geçmişe yolculuk yapmak istiyorsan Eminönü’ne mutlaka uğramalısın. Peki burada nereleri gezeceksin. Eminönü gezilecek yerleri senin için araştırdık ve burada yer verdik. İşte İstanbul’un enerjini hissetmek isteyenlerin ilk durağı olan Eminönü’nde gezilecek yerler!



1. Eminönü Meydan


Eminönü Sirkeci, denildi mi akıllara ilk gelen yerlerden biri meydan oluyor. Eminönü meydanı güvercinleriyle meşhur yerler arasında yer alıyor. Şehrin en önemli ve kalabalık meydanlarından biri olan Eminönü meydanı buraya geldiğinde ilk uğrayacağın yerler arasında. Vapur iskelesine olan yakınlığı, tarihi yarımadayı inceleyebileceğin büyük bir meydan olarak yer alıyor. Aynı zamanda gitmek istediğin pek çok yere de Eminönü meydan üzerinden kolaylıkla gidebilirsin.



2. Kapalıçarşı




Eminönü’nde Kapalıçarşı’yı görmeden geçmemelisin. Buranın bir simgesi haline gelmiş olan Kapalıçarşı, yüzyıllık bir geçmişe de sahip. Dünyanın en eski ve büyük kapalı pazar yerlerinden olan Kapalıçarşı, içerisinde ter türlü dükkânın yer aldığı yerlerden biri. Kuyumculardan halıcılara, baharatçılara ve ev yapımı ürünlerin yer aldığı mağazalara kadar geniş bir ürün çeşitliliği bulunuyor. İstanbul Eminönü gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan Kapalıçarşı, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Tarihi atmosferi ve büyüleyici dokusunu sen de deneyimlemelisin.



3. Mısır Çarşısı




Eminönü gezilecek yer listesindeki bir sonraki durak Mısır Çarşısı oluyor. 1660 yılında inşa edilen bu çarşı günümüzde de hala hizmet vermeye devam ediyor. Bu çarşıda aradığın pek çok şeyi bulabilmen de mümkün. Baharattan lokuma, farklı ot çeşitlerine kadar pek çok ürünün bulunduğu Mısır Çarşısında otantik bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsin. Kapalıçarşı’dan sonra en ünlü çarşılardan biri olan Mısır Çarşısını görmeden geçmemelisin. Burada lezzetli atıştırmalıklar da bulabilir ve çay ve kahve saatlerinde afiyetle tüketebilirsin.



4. Tahtakale




Çarşı bakımından zengin olan Eminönü, İstanbul tarihinin ticari merkezlerinden biri olarak da biliniyor. Tahtakale de İstanbul’un tarihi ve ticari yerleri arasında yer alıyor. Kalabalık bir pazara sahip olan Tahtakale, pek çok farklı ürünün sunulduğu yerlerden biri. Eğer bir ihtiyacın varsa Eminönü’ne kadar gelmişken Tahtakale’ye uğrayabilir ve ihtiyaçlarını daha uygun fiyatlara karşılayabilirsin. Tekstil ürünlerinden ev eşyalarına, mutfak malzemelerine ve teknoloji malzemeleri veya hediyelik eşyalara kadar geniş bir ürün çeşitliliği bulunuyor. Eminönü pazarı olarak da nitelendirebileceğimiz bu yerde istediğin ürünü kolaylıkla bulabilirsin.



5. Rüstem Paşa Camii




Eminönü gezi rotası duraklarından biri Rüstem Paşa Camii oluyor. Küçük ve sakin bir ibadethane olan Rüstem Paşa Camii Mısır Çarşı’nın hemen yakınında yer alıyor. 16. yüzyılda Osmanlı sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilen bu camii adını sadrazam Rüstem Paşa’dan alıyor. Caminin mimarı Mimar Sinan olup işlemelerde çini işçiliğini kullanarak adeta kendi imzasını atıyor. Caminin iç dizaynı oldukça zarif dokunuşlara sahip olarak Osmanlı sanatının en güzel örneklerini oluşturmayı başarıyor. Eminönü’nde hemen yol üstünde olan bu caminin işçiliğini görmeden geçmemelisin.



6. Sirkeci Tren Garı




Eminönü’nde gezilecek yerlerden bir diğeri de tarihi Sirkeci Garı. Günümüzde Marmaray Sirkeci istasyonu olarak da bilinen bu gar, tarihi bir geçmişe sahip. 1890 yılında inşa edilen tren garı Eminönü meydana yürüme mesafesinde bulunuyor. Orient Express (Şark Ekspresi) olarak bilinen uluslararası tren hattının son durağı olan Sirkeci tren garı bu hat sayesinde ün kazanmış yerlerden biri. Tarihi dokusunu günümüzde de hala korumaya devam eden garda mini bir müze de bulunmakta. Hala tren seferlerinin düzenlendiği yerler arasında olup yolunu mutlaka buraya çevirmelisin.



7 .Sirkeci Büyük Postane Binası




Sirkeci tren garından çıktıktan sonra Eminönü meydana doğru yürürken karşına çıkacak Sirkeci Büyük Postane uğraman gereken yerler arasında bulunuyor.  Eminönü’nde gezilecek tarihi yerlerden biri olan Büyük Postane Binası, kültür turunun sevilen yerleri arasında yer alıyor. Üç katlı bir bina olan bu tarihi postanenin giriş katı müze olarak sergileniyor. Sen de geçmişten günümüze değişen teknolojiyi burada deneyimleyebilir ve bu güzel anları fotoğraflayarak ölümsüzleştirebilirsin.



8. Türkiye İş Bankası Müzesi


Gardan çıktından sonraki duraklarından biri de Türkiye İş Bankası Müzesi olmalı. Ücretsiz girişe sahip olan bu müze, sana güzel bir deneyim yaşatacak. Tarihi İş Bankası müzesinde eskiden yeniye bankacılık işlemlerini görebilir, kasaların içine girebilir ve fotoğraflar yakalayabilirsin. İki katlı olan bu müze, gezerken seni aniden geçmişe de götürebilir. Tarihi binası ise büyüleyici bir tasarıma sahip olup geçmişe yolculuk yapabilmene neden olabilir.



9. Eminönü Yeni Camii




Türkiye İş Bankası’nın ardından yanı yol güzergahında bulunan Eminönü Yeni Camii’de sıra. Hala ibadete açık olan bu camii günümüzde restore edilmiş durumda. Geçmişi 17. yüzyıla dayanan camii, Osmanlı mimarisinin dokunuşlarına sahip. İnce işçiliğin zarifliğini gözler önüne seren Eminönü Camii görenleri de büyülüyor. Geniş bir avluya sahip olan bu camide sakin bir ortam bulunuyor. Sen de kısa süreli de olsa huzur bulmak istiyorsan Eminönü yeni camiyi ziyaret edebilirsin.