Kıbrıs’ta gezilecek ne kadar da çok yer var! Sen de Kıbrıs gezilecek yerleri merak ediyorsan yazımızı okumaya hemen başla!


Yut içi tatil destinasyonları arasında son derece popüler olan Kıbrıs, gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri barındıran görkemli bir ülke. Türkiye’den de kolaylıkla ulaşım sağlanan yavru vatanda görülmesi gereken pek çok farklı değer mevcut. Girne Kalesi, Salamis Antik Kenti, Bellapais Manastırı ve Othello Kalesi, yazımızda yer verdiğimiz örneklerden. Sen de Kıbrıs gezilecek yerler hakkında daha fazla detay bilmek istersen okumaya devam etmen yereli. İşte, karşında Kıbrıs gezilecek yerler!




Girne Kalesi




Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alan Girne Kalesi, adanın Girne ilçesinde bulunur ve M.S. 7. yüzyılda inşa edilmiş. Tarih boyunca birçok medeniyetin hakimiyetine girmiş olan kale, günümüzde turistik bir cazibe merkezi olarak hizmet vermekte. Kale, Gotik ve Rönesans tarzlarını yansıtan mimarisiyle dikkat çekerken içerisinde birçok tarihi eser de barındırır. Kıbrıs'ın en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilen bu görkemli yapı, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk vadeder. Girne Kalesi'ne ulaşım da Girne şehir merkezinden son derece kolaydır. Kale, Girne Limanı'nın hemen yanında yer alır, bu nedenle limandan kaleye yürüyerek bile kolayca ulaşmak mümkün. Ayrıca Girne şehir merkezinde bulunan otogardan kaleye kalkan minibüslerle veya taksilerle de gidilebilir. Kaleye özel araçla gitmek isteyenler içinse şehir merkezinde ve liman civarında otoparklar bulunmakta. Kısacası Girne Kalesi'ni ziyaret etmek isteyenler için çeşitli ulaşım seçenekleri mevcut ve her seçenek kolaylıkla erişilebilirlik sağlar.




Salamis Antik Kenti




Salamis Antik Kenti de Kıbrıs'ta gezilecek tarihi yerler arasında üst sıralarda. Kıbrıs'ın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Salamis Antik Kenti, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ilçesinde bulunur. Antik kent, M.Ö. 11. yüzyılda kurulmuş ve zamanla önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş. Bugün, ziyaretçilere birçok tarihi eser ve kalıntı sunan bir açık hava müzesi olarak hizmet vermekte olan antik kentin içinde antik tiyatro, hamamlar, tapınaklar ve mozaikler gibi birçok eser ve yapı da bulunmakta. Salamis Antik Kenti'ne ulaşım genellikle araçlarla yapılır. Kuzey Kıbrıs'ın farklı bölgelerinden ve Girne, Lefkoşa veya Mağusa gibi ana şehirlerden araç kiralayarak veya taksilerle antik kente rahatça gidebilirsin. Eğer kendi aracınla gidiyorsan Girne'den Gazimağusa istikametine hareket ederek D-10 karayolunu takip etmen gerekecek. Yol üzerinde Salamis tabelalarını izleyerek antik kente ulaşabilirsin. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler için ise Girne'den veya diğer şehirlerden Gazimağusa'ya otobüs ve oradan taksi veya minibüs seçeneklerinin değerlendirilmesi önerilebilir.




Bellapais Manastırı




13. yüzyılda yapılmış olan bu manastır, Gotik mimari tarzıyla dikkat çeker ve Kıbrıs'ın en önemli tarihi yapılarından biridir. Manastır, aynı zamanda Levanten yazar Lawrence Durrell'in "Bitter Lemons" adlı eserine de ilham kaynağı olmuştur. Manastıra ulaşım, genellikle araçla veya toplu taşıma ile gerçekleştirilir. Kıbrıs'ın farklı bölgelerinden veya Girne, Lefkoşa veya Mağusa gibi ana şehirlerden araç kiralayarak veya taksiyle manastıra gitmek mümkün. Özel araçla gidecekler, Girne'den Bellapais yönünde ilerleyerek D-48 karayolunu takip etmeli. Yol üzerindeki Bellapais Manastırı tabelalarını görmeye başladığında yaklaştın demektir. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler için ise Girne'den veya diğer şehirlerden Kısacası Kıbrıs’ın gezilecek yerleri arasında bulunan Bellapais Manastırı'na giden otobüs bulabilir ve manastırın yakınında inip biraz yürüyerek yapıya ulaşabilir.




Othello Kalesi




Kıbrıs'ın Larnaka şehrinde bulunan Othello Kalesi, Kıbrıs'ın en önemli tarihi yapılarından biridir. Şehir merkezinde, denizin kenarında yer alan bu kale, 14. yüzyılda inşa edilmiş. Aslen bir Bizans kalesi olan Othello Kalesi, daha sonra Lüzinyanlar tarafından restore edilmiş ve genişletilmiş. Kale, İngiliz yazar William Shakespeare'in ünlü eseri "Othello"ya da ilham veren yer olarak da bilinir. Ancak eserin tam olarak hangi zamanda kaleye dayandığı kesin değil. Yine de kaleye Shakespeare'in karakterlerinden biri olan Othello'nun adının verilmesi, buranın kültürel ve tarihi önemini vurgular.
Othello Kalesi, antik dönemlerden kalma kalıntılar ve tarihi eserlerle dolu bir müze olarak ziyaret edilebilir. Kalede tarihi eserleri inceleyebilir, kale surlarından muhteşem deniz manzarasını izleyebilir ve bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfedebilirsin. Ayrıca kale çevresinde bulunan kafelerde ve restoranlarda yerel lezzetler denemen de mümkün. Özetle, Othello Kalesi, Kıbrıs'ın ziyaret edilmesi gereken önemli noktalarından biri.

 

İkon Müzesi (Arkhangelos Mikhael Kilisesi)




Güney Kıbrıs’ta gezilecek yerler listemizin sonunu İkon Müzesi’ne ayırdık. Kıbrıs'taki Arkhangelos Mikhael Kilisesi, 11. yüzyılda inşa edilmiş Bizans dönemine ait bir kilise. Larnaka şehrinde bulunan bu kilise, Kıbrıs'ın en eski yapılarından biri olarak bilinir. Ayrıca ikonlarıyla ünlü olduğu için İkon Müzesi olarak da nam salmış. Tahmin edersin ki kilisenin içi, çeşitli dönemlerden kalma değerli ikonlar ve fresklerle dolu. Bu ikonlar ve freskler, Hristiyanlık tarihindeki önemli figürleri ve sahneleri tasvir etmekte. Yani Arkhangelos Mikhael Kilisesi'nin mimarisi ve sanat eserleri, Bizans dönemi kilise mimarisinin ve sanatının önemli bir örneği.
Kilise, Kıbrıs'taki Hristiyanlık kültürü ve sanatının önemli bir parçası olarak kabul edilir ve yerli halk ile turistler tarafından her sene ziyaret edilir. Kilise aynı zamanda dini etkinliklere ve ayinlere de ev sahipliği yapmakta. Kısacası Arkhangelos Mikhael Kilisesi, Kıbrıs'taki tarihi ve dini mirasın önemli bir simgesi olarak mutlaka görülmeli.
Ayrıca Kıbrıs feribot biletini Hopi’deki kampanyalar üzerinden alarak Paracık kazanabileceğini biliyor muydun?