14 Şubat'ı ilişkini kutlamak için harika bir vesile olarak görüyorsan, mutfaktaki maharetlerini göstermenin de tam zamanı! Ev ortamında hazırlayabileceğin bir Sevgililer Günü menüsü ile ona el emeği mükemmel bir akşam yaşatabilirsin. Hatta ve hatta hazırladığın Sevgililer Günü yemekleri 14 Şubat'a özel hediyenin ta kendisi de olabilir. Sevgiline, eşine el yordamı ile bir sürpriz hazırlamak istiyorsan sen de 14 şubat menüleri arasından bir tercihte bulunabilir, ona ne kadar değer verdiğini gösterebilirsin. Peki onun en sevdiği yemekler, tarifler neler? Daha çok etçi mi yoksa sebzeci mi? Senin için hazırladığımız Sevgililer Günü menüleri derlemesinden hareketle 14 Şubat akşamı masanızı mükemmelen donatabilirsin. Farklı pek çok mutfaktan derleyip hazırladığımız listeyi hemen incelemeye başla!

Balkabağı Çorbası


Sevgililer Günü yemek menüsü içerisinde başlangıç, içini ısıtacak, leziz ve sağlıklı bir çorba olabilir, ne dersin? Kışın etkili soğukları hâlâ devam ederken bu sağlık deposu çorba ile akşam yemeğine başlayabilirsiniz. Ayrıca balkabağı çorbası, içeriği itibarıyla son derece sağlıklı bir yemek. 4 - 6 kişilik seviyesinde yaparak sonraki günler de afiyetle içebileceğin çorbanın malzeme ve tarifi şöyle:

Malzemeler: 700 gram balkabağı, 1 adet havuç, 1 adet soğan, 3 diş sarımsak, yarım kereviz sapı, 100 gram krema, 1 buçuk litre su veya sebze suyu, servis için trüf yağı ve dereotu.

Hazırlanışı: Yemeklik olarak doğradığın soğanı, zeytinyağı ve az tereyağında sotele. Sırasıyla havuç, kereviz sapı, balkabağı, sarımsak ekleyip sotelemeye devam et. Sıcak su ya da sıcak sebze suyunu da ilave et ve tencere kapağı kapalı şekilde balkabağı yumuşayana kadar pişir. Yeterli yumuşaklık sağlandığında blender yardımı ile püre hâline getir. Sonra tekrar kaynamaya bırak ve tuz, baharat gibi ekstraları dâhil et. Son olarak kremasını da ekle. Servis ederken istersen truf yağı ve dereotu da ekleyebilirsin.



Tüm mutfak alışverişini internetten yaparken fırsatları yakalamaya ne dersin? Hemen buraya tıkla ve Sevgililer Günü menün için gerekli gıda alışverişini yaparken bir yandan da Paracıkları toplamaya başla!
 




Özel Soslu Fırında Tavuk Kanat


Zahmetine değen enfes ana yemeklerden biri de tavuk kanat. Tabii ki özel sosuyla! Yine yaklaşık 4 - 5 kişilik bir tarifin gereklilikleri şu şekilde:

Malzemeler: 11 adet dondurulmuş piliç bütün kanat. Sos içinse: 5 yemek kaşığı yoğurt, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 diş sarımsak.

Hazırlanışı: Sosu hazırlamak için derin bir kabın içerisine yoğurdu, zeytinyağını, kırmızı toz biberini, kekiği, karabiberi, tuzu ve sarımsağı al ve karıştır. Karıştırdığın sosun içine dondurulmuş piliç kanatları al ve iyice karıştır. Piliç kanatlarını istersen çözdürdükten sonra da sosa bulayabilirsin. Fırın tepsisine soslanan kanatları al, kapta kalan sosu da fırça ile kanatların üzerine sür. Fırını 175 derece sıcaklığa getir, üzeri kızarana kadar, yani 50 dakika kadar pişirmeye bırak.

 

Havuç Salatası


Sadece Sevgililer Günü menü tarifleri içinde değil, hafif atıştırmalar arasında gözde tariflerden biri havuç salatası. Sabah akşam demeden gün boyu tüketilebilen havuç salatası, yoğurtla yapabileceğin en leziz basit yemeklerden biri. 4 - 5 kişilik bir hazırlık için tarif şu şekilde:

Malzemeler: 4 - 5 tane havuç, 2 diş sarımsak, 2 su bardağı yoğurt, 2 - 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz.

Hazırlanışı: Havuçları rendele. Tavaya sıvı yağ ekle ve rendelediğin havuçları da ilave et. Havuçların diriliği gidene kadar yağda 3 - 5 dakika karıştırarak pişir. Sarımsakları ez ve havuçlar soğuyunca yoğurt, sarımsak, tuz ekle. İyice karıştırdıktan sonra buzdolabında yaklaşık yarım saat beklet. Afiyet olsun!
 

Kabak Mücveri


Sevgililer Günü için yemek menüsü hazırlığında partnerinle başlangıcınız kabak mücveri de olabilir. Kabak mücveri pek çok menüde de başlangıçlar listesinde yer alıyor. 10 dakikalık pişirme süresi ile de hemen hazırlanabilen yemeklerden. Sevgilin kabak mücveri seviyorsa bol bol hazırlayabileceğin tarif:

Malzemeler: 3 yumurta, 3 kabak, yarım su bardağı un, 2 - 3 dal yeşil soğan, yarım demet maydanoz, biraz dereotu, tuz, karabiber, pulbiber.

Hazırlanışı: Kabakları soy ve rendenin iri kısmında rendele. Yeşil soğanları, maydanozları ve dereotunu minik minik doğra. Yumurtaları derin bir kaba koy, üzerine un ekleyip pürüzsüz bir kıvam olana kadar çırp. Baharatları, suyunu iyice sıktığın kabakları, doğradığın dereotu, yeşil soğan ve maydanozu ekleyerek karıştır. Bu sayede harcını hazırlamış olacaksın. Teflon tavaya biraz sıvı yağ koy, kabak karışımından da bir kaşık dök. Mücverlerin her tarafı kızarınca havlu kağıt serdiğin tabağa koy. Kabak mücverini soğuk ya da sıcak servis edebilirsin.
 

Peynir Dip


Sevgililer günü yemek menüsü için hazırlık yaparken her ikinizin de yemek zevkini ve yeme alışkanlıklarını dikkate almalısın. Et yemekten hoşlanan, çikolatalı tatlılara bayılan, cipsten sebzeye her atıştırmalığı peynirli sos ile yemeye bayılanlar bu Sevgililer Günü sofrası ile mest olacak!

(Krem peynir, kekik, balzamik sirke)
1 yemek kaşığı unu, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavur. İçine 200 gram krem peynir, biraz karabiber, biraz kekik ve yarım kaşık balzamik sirkeyi ekle ve hepsi birbirine karışınca ocağın altını kapat. Peynir dip hazır!



Fırında Balkabağı


(Balkabağı, ıspanak, lor peynir, çam fıstığı, balzamik sirke)
Balkabağını küp küp kesip fırında yumuşayıncaya dek pişir. Balkabağı soğurken yıkadığın ıspanak yapraklarını bir salata tabağına al. Üzerine soğuyan balkabağını, biraz lor peynirini ve çam fıstıklarını ekle. Servis etmeden önce üzerinde biraz zeytinyağı ve balzamik sirke gezdir.
 

Püre Yatağında Dana Yanak


(Dana yanağı, soğan, patates, krema, biberiye)
Dana yanağını tuz ve karabiberle harmanlayıp bir tavada güzelce mühürle. Aynı tavada soğanı ve dilediğin sebzeleri domates püresiyle birlikte sotele. Başka bir tencerede haşlayıp ezdiğin patatesleri tereyağı ve krema ile püre haline getir. Sebze soteli dana yanaklarını, patates püresinin üzerinde bir miktar taze biberiye ile servis et.
 

Çikolatalı Mus


(bitter çikolata, krema, yumurta, esmer şeker, tuz)
Bu tarifin ana kahramanı mutlulukla ilişkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış olan çikolata. (Yaşasın!) 3 adet yumurta beyazını yüksek devirde çırp. 150 gram bitter çikolatayı su buharı ile erit ve içine 1 yemek kaşığı esmer şeker karıştır. Kremayı ayrı bir kapta çırpıp içine eriyen bitter çikolatayı ekle. Karışımı daha büyük bir kaba alıp içine köpük halindeki yumurta beyazlarını dikkatlice ve yavaşça karıştırarak ekle. Tatlıyı servis kaselerine alıp dolapta en az 1 saat beklet. Soğuduğunda dilediğin şekilde süsleyerek servis et.
 

Somon Carpaccio


Et yemeyen ama balık tüketen, sebzelere bayılan, tatlının meyveli olanını seven ruh eşin için leziz bir Sevgililer Günü menüsü hazırlamak için aşağıdaki tarifleri mutlaka dene!

(somon, zencefil, tahin, misket limonu, balzamik sirke)
Çiğ somonu ince ince dilimle. Üzerine incecik kıydığın frenk ve arpacık soğanı, rendelenmiş zencefil, biraz tahin, zeytinyağı, balzamik sirke, yarım misket limonunun suyu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştır. Karışımı buzdolabında ağzı kapalı şekilde 3 saat boyunca dinlendir. Somon tartarı roka yaprakları ile servis et.
 

Ispanak Salatası


(ıspanak, mozzarella, çilek, balzamik sirke)
Ispanağı ayıkla, doğramadan bir kaba al. İçine halkalar halinde dilimlediğin çilekleri, mozarellayı, zeytinyağını ve balzamik sirkeyi de eklediğinde salatan hazır. Ispanak salatasını dilersen haşlanmış buğday ve ceviz ile de süsleyebilirsin.

 

Pazı Mantar Graten


(pazı, istiridye mantarı, soğan, beşamel sos)
Soğanı zeytinyağında kavurup içine önce mantar, o biraz piştikten sonra da pazıyı ilave et, ardından hepsini fırına girebilecek bir kaba al. Beşamel sos için unu yağda kavurup üzerine süt ve krema ekle. Beşameli tuz ve karabiberle karıştırıp pazılı karışımın üzerine dök ve üzerini dil ya da kaşar peyniri rendesiyle kaplayıp 20 dakika boyunca 180 derecelik fırında pişir.
 

Elmalı Crumble 


(elma, limon, tarçın)
Elmayı yarım ay şeklinde doğrayıp geniş bir kaba al. Üzerine yarım limonun suyu, birkaç kaşık şeker, biraz tarçın, dilersen de biraz vanilya ekle ve karışımı fırın kabına dök. Hamur için bir miktar tereyağı, un, şeker ve tuzu kırıntı haline gelene dek karıştır. Hamur parçalarını elmaların üzerine yayıp 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek pişir.
 


Pancarlı Humus 


Kim demiş veganlar için çok az tarif var diye? Vegan bir çiftseniz ya da ikinizden biri et  ve süt ürünleri tüketmiyorsa Sevgililer Günü akşam yemeği için bol sebzeli, oldukça leziz bir menü hazırlayabilirsin. İşte harika tarifler!

(pancar, nohut, tahin, limon)
Pancarı kabuklarıyla birlikte yumuşayana dek haşla. Soğuyan pancarı, kabuğunu soyup püre haline getirdiğin nohutla karıştır, içine bir diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tahin, biraz kimyon ve yarım limonun suyunu ekleyip blender’dan geçir. Koyu olursa biraz su ekleyebilirsin. Humusu zeytinyağı, dereotu ve dilersen çörekotu ile servis edebilirsin.
 

Brokoli Salatası


(brokoli, havuç, yaban mersini, badem)
Brokoliyi temizleyip küçük parçalara ayır ve biraz havuç ile birlikte haşla. Ayrı bir kapta sarımsak, zeytinyağı, sirke, yaban mersini, badem, tuz ve karabiberi karıştır. Sosu soğuyan brokoli ile karıştır. Dilersen mısır da ekleyerek servis edebilirsin. 
 

Sebzeli Lazanya 


(kabak, havuç, domates, fesleğen, vegan peynir)
Soğan ve sarımsağı incecik kıy. 2 kabağı ince ince dilimle ve 2 havucu rendele. 2 domatesi küp küp doğra. Soğan ve sarımsağı renk alana dek soteleyip içine havuç ve domatesi de ekledikten sonra suyunu çekene dek kavur. Kabağı ayrı bir tavada kısa bir süre ters yüz ederek pişir. Karışıma biber salçası ve fesleğen yaprakları ile biraz tuz ve karabiber ekle. Beşamel sos için unu yağda kavurup üzerine biraz süt ve krema ekle. Fırına uygun bir kabı biraz yağlayıp üzerine bir sıra lazanya yaprağı yerleştir. Onun da üzerine beşamel sos sürüp kabak dilimlerini üzerine diz. Bir kat daha lazanya yaprağı dizip üzerine beşamel sosunu sürdükten sonra bu kez domates sosu ile bir kat yap. Tüm malzemeler bitene dek aynı işlemi uygula. En üste rende kaşar peyniri serpiştirip lazanyanı önceden ısıttığın 180 derecelik fırında 15-20 dakika boyunca pişir.
 

Tekirdağ Köftesi


Başlangıcını hazırladıysan nefis ana yemeklere doğru geçebiliriz. Sevgilini etten mahrum bırakmak istemiyorsan 14 Şubat menünüz için Tekirdağ Köftesi hazırlayabilirsin. Kısa sürede hazırlanabilmesi ve enfes bir tat sunması Tekirdağ Köftesi'ni pek çok menünün ana yemeği kılıyor.

4 - 6 kişi için malzemeler: 500 gram kıyma, 1 soğan rendesi, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı ince irmik, tuz ve baharatlar.

Hazırlanışı: Kıymayı, soğan rendesini, ekmek içi veya galeta ununu, yumurtayı, baharatları ve 2 yemek kaşığı irmiği on dakika boyunca yoğurup dolapta dinlenmeye bırak. Pişirmeye başlamadan yarım saat önce karışımı dolaptan çıkar. Karışıma şekil verirken baş tarafları küt küt yap. En ideal lezzete ulaşmak için döküm tava kullanabilirsin.
 

Vegan Brownie 


(un, şeker, badem sütü, kakao, vanilya)
2 su bardağı un, biraz vanilya, yarım bardak esmer şeker, yarım bardak kakao ve 1 bardak badem sütünü biraz ayçiçek yağı (dilersen zeytinyağı) ve 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile karıştır. Dilersen biraz ceviz ve fındık da ekleyerek tüm karışımı blender’da çekebilirsin. Karışımı önceden ısıttığın 175 derecelik fırında 20-25 dakika pişir. Afiyet olsun! Unutmadan evde yemek hazırlamanın yanı sıra ona güzel bir sürpriz yapmak için “Sıcak Bir Sevgililer Günü için Evde 14 Şubat Sürprizleri” yazımı da mutlaka oku!