Çikolatayı çok sevdiğini biliyorum. Yılbaşında sevdiklerine evde kendi ellerinle yaptığın leziz çikolatalardan hediye etmeye ne dersin?

Çikolata! Mutlulukla olan ilişkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış olan harika bir yiyecek. Çikolatayı seviyorsun. Çikolataya aşıksın. Çikolata varsa sorun yoktur. Çikolatanın çözemeyeceği şeylerin listesini yapmanı istesem tek bir madde bile yazamayabilirsin, öyle mi?
 
Madem böyle, sevdiklerine evde kendi ellerinle yaptığın leziz çikolataları hediye etme fikri kulağına nasıl geliyor? Yılbaşını ister evde kutla ister başka yerde, çikolatalarını onlara uygun koşullarda ikram edebilir, “çok yaratıcı bir hediye!” diye ünleyip yutkunarak boynuna sarılmalarını sağlayabilirsin.
 
O zaman hadi, işe koyulalım.

kuvertur-cikolata-ile-basla

Küvertür Çikolata ile Başla

Yapman gereken ilk şey, profesyonel pastacılık malzemesi satan bir dükkana gidip bitter, sütlü ya da beyaz küvertür çikolata almak. Küvertür çikolata, en fazla yüzde 5 oranında bitkisel yağ içeren, kalanı kakao ve kakao yağı olan bir çikolatadır. Blok haldedir, bir külçe altını andırır. Küvertürün içindeki kakao yağının oranı, yapacağın çikolatanın lezzetiyle birlikte akışkanlığı ile kalitesini de belirler. Kakao yağı ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

sira-geldi-eritmeye

Sıra Geldi Eritmeye

Meşhur Benmari usulünü kullanmak üzere, içi az miktarda su dolu bir tencereyi ocağa alıyorsun. Çikolatayı küçük parçalar hâlinde kırıp bir cam kâse içine atıyor, cam kâseyi de tencerenin üzerine oturtuyorsun. Çikolata, kaynayan suyun buharının yardımıyla erimeye başlıyor. Bu arada suyun çikolatayı yakma, görüntüsünü değiştirme ihtimali var. Bu yüzden cam kâseye değmemesi gerek. Çikolatayı düşük ısıda bir spatula ile karıştırıp pürüzsüz bir forma kavuşana dek eritiyorsun.
 

cikolatayi-temperle

Çikolatayı Temperle

Çikolatan eridi mi? O zaman şimdi ısısını dengelemelisin. Bunun için temperleme yapman, yani çikolatayı soğutup tekrar ısıtman gerekiyor. Öncelikle cam kaseyi ocaktan alıp başka bir kasenin üzerine oturtuyorsun. Çikolatayı gerekli parlaklık ve sertlik seviyesine kavuşturmak için ısısını 45 dereceden 32 dereceye düşürmen lazım. Bunun için erimiş çikolataya 5’te 1 oranında üvertür çikolata katıp alttan üste doğru karıştırabilirsin. Eğer eklediğin çikolata hızla eriyorsa 32 dereceden yüksek ısıya sahip olabilir. Bu durumda çikolata eklemeye devam etmelisin. Çikolatayı daha parlak hâle getirmek ve içindeki yağı kristalize etmek için hızlıca karıştırabilirsin. Doğru yoğunluğa ulaşıp 32 dereceye düşen çikolataya dilediğin şekli verebilirsin.

sekil-verme-zamani

Şekil Verme Zamanı

Şimdi, çikolataları çeşitli şekillerdeki polikarbon kalıplara her bir kalıbın yarısı dolacak şekilde döküyorsun. Ortalarına dilediğin kuru yemiş ve meyvelerden koyarak üzerini temperlenmiş çikolata ile kaplıyorsun. İçinde hava kabarcığı kalmış olabilir diye kalıpları birkaç kez vurup kalıp dışına taşan yerlerini sıyırdıktan sonra çikolatalarını doğru kıvama ulaşmaları için buzdolabına kaldırıyorsun.

son-adim

Son Adım

Çikolataların kıvam aldığını arka kısımlarının şeffaflaşması ve kalıplarından çıkacak duruma gelmelerinden anlayabilirsin. Yemeye hazır çikolataları kalıplarını esneterek çıkarabilir, 17-18 dereceye sahip bir odada karanlık ve kokusuz bir ortamda, sağlam ambalaj ya da kavanozlarda saklayabilirsin.
 
İhtiyacın olan mutfak aletleri için Tefal’e bakmaya ne dersin?
Şimdiden ellerine sağlık! :)

Senin için seçtiğim diğer içeriklere göz atmak ister misin?

Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.