Lezzetli ve Pratik 7 Ev Yapımı Sos

Soslar, hem yemeklerin yanında hem de başlı başına bir lezzet şöleni yaratır. Dümdüz haşlanmış bir makarnayı, yavan bir salatayı, tost çeşitlerini bir anda bambaşka bir keyfe dönüştüren soslar, tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmezidir. Evde yapımı gayet kolay olan sayısız sostan 7 tanesini senin için seçtim ve tarifini verdim. Yaparken beni hatırla! :)
 

İnanılmaz Lezzetiyle Hollandez

İnanılmaz Lezzetiyle Hollandez

Fransız mutfağının en temel soslarından biri sayılan Hollandez’in en önemli püf noktası, beyazlarından kusursuzca ayrılmış yumurta sarılarını benmari usulü pişirmek.

Malzemeler:

  • 3 büyük boy yumurtanın sarısı
  • 100 g tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz (tercihen deniz tuzu), çok az karabiber
  • 2 yemek kaşığı limon veya 1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
  • 2 – 3 yemek kaşığı kadar soğuk su
Öncelikle derin bir tencerede kaynatmadan biraz su ısıt. Sos tavasında tereyağını erit. Eridikten sonra, üzerinde oluşan köpükleri çay kaşığı yardımıyla iyice temizle. Tereyağını ılımaya bırak. Yumurta sarıları, beyaz şarap sirkesi ve soğuk suyu cam kâseye aktar ve hep aynı yöne döndürerek karıştırmaya başla. Kâseyi sıcak su tenceresinin üzerine al ve karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika kadar yumurtaların pişmesini sağla. Cam kâseyi tezgâha geri al, tereyağını azar azar ekleyerek iyice krema kıvamına gelinceye dek karıştır. Sıcacık servis etmeden önce tuz ve karabiber eklemeyi unutma.
 

Yalancı Değil Gerçek Sezar

Yalancı Değil Gerçek Sezar

Mayonezle işin kolayına kaçmadan, şöyle en güzelinden bir Sezar sos yaparak takdirleri üzerinde toplamaya ne dersin?  

Malzemeler:

  • 1 parça ançüez
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı dijon hardalı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
Yumurtayı suda sadece 1 dakika haşladıktan sonra sarısını beyazından ayır. Yumurta sarısı, ançüez, sirke, limon, şeker ve zeytinyağının yarısını blender’dan geçir. Kıvam almaya başladıktan sonra hardal, geri kalan zeytinyağı, karabiber, çok az tuz ve sarımsağı da ekleyerek tekrar blender’dan geçir. Pürüzsüz kıvamdaki Sezar sosun salatayla birleşmeye hazır.
 

İştah Kabartan Bolonez

İştah Kabartan Bolonez

Dumanı tüten makarnanın üzerine dökülmüş capcanlı bir Bolonez sos kimin iştahını kabartmaz ki? Bolonez sosu da evde rahatlıkla kendin yapabilirsin. 

Malzemeler:

  • 250 gram kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy küp doğranmış domates
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet kesme şeker
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
5-6 dal taze kekik ve fesleğen
Önce soğan ve sarımsağı incecik kıyıp zeytinyağında kavur. Ardından kıymayı ekleyerek renk alana kadar çevir. Salça, domates ve baharatları ekleyerek pişirmeye başla. Pişmesine yakın, ince kıyılmış yeşillikler ve kesme şekeri de ilave et. Mis gibi Bolonez sos işte bu kadar kolay.
 

Olmazsa Olmaz Ballı Hardal

Olmazsa Olmaz Ballı Hardal

Sıra çıtır çıtır atıştırmalıkların yanına çok yakışan ballı hardal sosta! Sadece atıştırmalıklarla değil, salata sosu olarak da kullanabilirsin. Hazırlaması gerçekten çok kolay.

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı hardal
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber
Malzemelerin hepsini pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştır. Servis etmeden önce buzdolabında 1 saat kadar dinlendirebilirsin. 
 

Meksika Güzeli Guacamole

Meksika Güzeli Guacamole

Buzdolabında saklayabileceğin, et yemekleri ve cipslerle birlikte afiyetle tüketebileceğin nefis Guacamole sosun tadına doyum olmuyor gerçekten.

Malzemeler:

  • 3 adet olgunlaşmış avokado
  • 1 büyük boy küp doğranıp suyu süzülmüş domates
  • 2 adet jalapeno biberi (acı sevme derecene göre artırıp azaltabilirsin)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 adet misket limonunun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • Taze kişniş (Sevmeyenler maydanoz tercih edebilir.)
Jalapeno kullanmak istiyorsan öncelikle bunları ateşte közle. Kabuklarını soyup soğumaya bırak. Avokadoları, çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyduktan sonra bir kâse içerisinde kabaca ez. Kırmızı soğan, közlenmiş biber, sarımsak ve kişniş veya maydanozu incecik doğrayıp kâseye ekle. Domates, zeytinyağı, limon suyu ve baharatları da ilave ederek tüm malzemeleri birbirine güzelce karıştır. Dilersen az miktar süzme yoğurt da ekleyebilirsin. 
 

Her Şeye Yakışan Ranch

Her Şeye Yakışan Ranch

Hamburgerden patatese, salatadan makarnaya, pizzadan tavuk çıtırlarına kadar her şeyle kullanabileceğin Ranch sos, bu listenin en kolay hazırlanan soslarından biri!

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber
  • 5-6 dal taze dereotu, fesleğen ve maydanoz
Yoğurdu mayonezle beraber güzelce karıştır. İncecik kıydığın yeşillikleri, rendelenmiş sarımsakları, limon suyu ve baharatları da ekleyerek hepsini birleştir. Daha az yoğun bir kıvam istersen, iyi karıştırmak şartıyla biraz su koyabilirsin. Bitti bile!
 

Nefis Pesto

Nefis Pesto

Hem çok sağlıklı hem lezzetli hem de mis gibi kokuyor. Şahane bir dip sos olduğu kadar makarna, salata ve et yemekleri ile de oldukça yakışan pesto sosu dakikalar içinde hazırlayabilirsin.

Malzemeler:

  • 1 demet fesleğen
  • Yarım paket ceviz içi
  • 3-4 diş sarımsak
  • ¾ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber
Fesleğenleri güzelce yıkadıktan sonra tüm malzemeleri blender’dan geçir; gerçekten bu kadar hızlı ve kolay. Kıvamını sıvılaştırmak istersen zeytinyağı ilave edebilirsin. 
Katkı maddesiz, lezzetli ve sağlıklı soslar yaratmanın ne kadar kolay olduğunu gördün. Tüm bu lezzetler için sana gereken en taze malzemeleri her zaman Migros’ta bulabilirsin.
 

Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.