Yoga, Hindistan’da doğan fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir uygulama. Yoga pratiğinde 300’den fazla duruş bulunuyor. Bedenine daha fazla özen göstermek, sadece fiziksel değil ruhen de gelişmek ve kendine dair keşifler yapmak istersen yoga senin için en doğru pratik. Yoga hareketleri içerisinden temel olanları öğrenerek yogaya doğru şekilde başlayabilirsin. Her birini 5-10 nefes akışıyla birlikte yaparsan, başlangıç için güzel bir yoga programı hazırlamış olursun. Yoganın felsefesini anlamak ve bedenindeki etkilerini gözlemlemek ufkunu açacak. 

Ağaç Pozu / Vrksasana 


Ayakta, kollar her iki yanda düz olacak şekilde dur. Sol ayağını yerde sabit tutarken, yavaşça dizini bükerek sağ ayağını yerden kaldır ve hafifçe öne eğilerek sağ ayak bileğinden tutup sol bacağının iç kısmına yerleştir. Bükülen sağ dizini tam sağ tarafı gösterecek şekilde yana aç ve ellerini kalbinin önünde birleştir. Bakışlarını tek bir noktada sabitleyerek pozun içerisinde kalmaya çalış. Ardından pozu diğer tarafta yapmak için hazırlan.

 

Çocuk Pozu / Balasana


Yoga hareketleri arasında ne zaman zorlanırsan hemen dönebileceğin bir poza geldi sıra… Bu poz, genelde zor hareketlerden sonra vücudu rahatlattığı için sevilir. Ayakların üstüne otur, eller yanda, alnını serbestçe mata daya ve pozda 2 dakika boyunca kal.
 


Dağ Pozu / Tadasana


Bu, ayakta uygulanan yoga pozlarının başlangıç duruşu. Topuk, ayak tabanı ve parmaklarla yere sağlam şekilde basarken, sırtın düz olmalı. Ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıt ve kollarını iki yana serbestçe bırak. Nefesini tutmadan, derin ve düzenli bir şekilde 7-8 nefes alıp ver. 
 

Kobra Pozu / Bhujangasana


Kobra pozu beli esnetmeye yarar. Başlamak için kolların vücudundan hafif ayrık ve avuç içlerin yere bakacak bir biçimde yüz üstü yat. Nefes al ve avuçlarını omuzlarının altına götür. Bacaklarını, ayak uçların mata değecek şekilde geriye doğru esnet. Sonra sırtını geriye doğru yatırırken kollarını ger ve başını geriye at.

 

Köprü Pozu / Sarvangasana


Bu yoga hareketi boynunu ve göğsünü uzatırken aynı zamanda sırtını güçlendirmeni sağlar. Nefes vererek sırtüstü uzan. Dizlerini büküp, ayaklarını yere bastır. Nefes al ve kasıkları karnına doğru iterek kalçaları yukarı kaldır. Kalçalar ve iç ayaklar birbirine paralel olsun. Kollarını, omuzlarının üzerinde durmana yardımcı olacak şekilde yanlara doğru uzat.
 

Ölü Pozu / Shavasana 


Ölü pozu, vücudun taşıdığı gerginliği atmak için idealdir ve genelde yoga derslerinin sonunda yapılır. Bacakların ve kolların vücudundan ayrık, avuç içlerin yukarıya bakacak şekilde sırt üstü yat ve vücudunu rahatlat. 

 

Plank Pozu


Plank pozu, tüm vücudu kullanırken ellerinin üzerinde nasıl dengede duracağını öğretir ve karın kaslarını güçlendirir. Ellerini omuz hizasında dik şekilde yere koy ve ayak parmaklarını yere tak. Sırtın dik olsun ve karnını sıkı tutmayı unutma.

 

Sandalye Pozu / Utkatasana


Yoga hareketleri arasında yer alan sandalye pozu omurgandaki gerginliği alırken sırtını ve bacaklarını güçlendirir. Bacakların bitişik, kolların yanlarda ve ayakların kalça genişliğinde açık bir biçimde ayakta dur. Nefes al ve kollarını avuç içlerin ileriye bakacak şekilde tavana doğru kaldır. Sonra dizlerinin bileklerini geçmemesine özen göstererek dizlerini kır.
 

Savaşçı Pozu / Warrior


Savaşçı pozları yoga hareketleri arasında güç ve dayanıklılık oluşturmak için en önemli pozlardan biri. Matının önünde dur ve sağ ayağınla bir bacak boyu kadar geriye doğru açıl. Sol dizini bükmeye başla, ancak ayak bileğin ve dizin aynı hat üzerinde olsun. Kalçaların matının uzun kenarına paralel bir şekilde kalsın. Kollarını iki yandan uzat ve bakışlarını sol işaret parmağından ileriye doğru al. 
 


Aşağı Bakan Köpek Pozu / Svanasana


Bu poz yoga hareketleri içinde en çok kullanılanlardan biri. Tüm vücudu esnetir ve güçlendirir. Dört ayak üzerinde başla, ayak parmaklarını birleştir ve tavanı gösterecek şekilde kalçanı kaldır. Boynunu uzatmak için başını serbest bırak, el bileklerindeki baskıyı azaltmak için işaret parmağı ve baş parmağının eklem yerlerini yere bastır. Bu pozisyonda en az üç derin nefes alıp vermeyi dene.